Social 31 Martie 2016 15:31
In ultimele luni, industria alimentara locala a fost atinsa de mai multe scandaluri legate de calitatea produselor ce se vand in magazinele din Romania.

„Aici este o piata in care importatorii se orienteaza si aduc produse la sfarsit de termen de valabilitate sau chiar depasit. In Romania sunt cazuri in care salamul se spala cu otet; se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vanzare. Statul nu-si face datoria, ANPC-ul nu si-o face. Altii controleaza ce intra din Romania, noi de ce sa nu controlam ce primim de la altii?“, spune ministrul Irimescu, intr-un interviu pentru ZF.

In cazul „Bradet“ a fost implicata o companie locala in produsele careia a fost descoperita bacteria E coli. Un alt caz a fost cel legat de calitatea apei imbuteliate. Un alt scandal recent este cel in care seful suspendat al unui magazin Profi din Arad acuza conducerea magazinelor ca l-ar fi obligat sa vanda carne expirata pe care sa o spele cu detergent si otet, toate aceste dosare au o victima sigura: cel care consuma.

Profi a respins acuzatiile ca ar fi vandut carne expirata, cum a sustinut un fost angajat. „Ce lant serios de retail credeti ca s-ar preta la o inselatorie care ii poate pune clientii in pericol?“

„La PROFI nu se fac astfel de presiuni. Daca oricine ar face un astfel de pas, acea persoana inceteaza sa mai lucreze la noi chiar din ziua cand se dovedeste ca a facut o astfel de tentativa. Ce lant serios de retail credeti ca s-ar preta la o inselatorie care ii poate pune clientii in pericol? Este pacat ca afirmatii nefondate, ca aceasta, afecteaza activitatea si chiar locurile de munca ale catorva mii de angajati!“, a comentat pentru ZF Gabriel Paslaru, reprezentant relatii publice la Profi Romania, acuzatiile potrivit carora un magazin al lantului, din Arad, si-ar fi obligat angajatii sa vanda carne exirata.

Citeste si:
Leguma care se vinde mai scump decât carnea. Fermieri: „E trufanda”
Leguma care se vinde mai...

Un fost sef de magazin Profi din Arad, Gabor Ciprian, a lansat o serie de acuzatii grave la adresa lantului de magazine Profi, potrivit carora managementul companiei a pus presiune asupra angajatilor sai sa vanda carne expirata, atat sub forma de carne proaspata, cat si sub forma de carne preparata (prajita).

„Seful meu direct mi-a spus sub forma obligatorie sa pun la vanzare carne si mezeluri expirate si i-am spus ca il scot afara cu politia daca mai vine cu astfel de lucruri la mine. Dupa ce eu am refuzat, a doua zi, a cerut angajatului de la vitrina asistata sa nu mai tina cont de indicatiile mele si sa vanda produse expirate in locul celor proaspete. Le-a pus sa puna carne expirata in tavi si carne proaspata in frigider ca sa fie cat mai putine pierderi in magazin. Angajatele au refuzat si au venit si mi-au spus mie ceea ce le-a propus directorul zonal, sa spele carnea cu detergent si otet“, a declarat pentru ZF Gabor Ciprian, fost sef de magazin Profi, care acum este suspendat din functie, dupa ce alaturi de alti 11 angajati a facut o plangere catre toate autoritatile de control din municipiu, inclusiv la politie.

Citeste si:
Trendurile anului în materie de ambalaje pentru magazinele fizice
Trendurile anului în materie...

Profi este controlata de fondul de investitii Entreprise Investors si are o retea de peste 370 de magazine. In 2015 a avut o cifra de afaceri de 500 mil. euro, fiind unul din retailerii straini cu cea mai mare expansiune. Recent compania a luat un imprumut de 40 mil. euro de la BERD si Raiffeisen Bank pentru a deschide in urmatorii trei ani inca cel putin 100 de magazine anual.

Fostul angajat a declarat ca nu se teme de amenintarile Profi de a-l da in judecata si spera ca autoritatile isi vor face corect datoria. Printre produsele expirate scoase la vanzare, fostul anagajat al Profi aminteste de aripi picante si scarita de porc marca Smithfield, care desi era un produs ce trebuia comercializat la vrac, proaspat, era vandut gatit: „Sunt foarte multi angajati Profi carora le este frica sa vorbeasca public de ceea ce se intampla“, a spus Gabor Ciprian.

Citeste si:
Selly, făcut cu ou și cu oțet de urmăritorii lui: ”Ai prostit toți...
Selly, făcut cu ou și cu oțet...

Reprezentantii Profi neaga acuzatiile lansate de fostul sef de magazin din Arad si afirma ca in urma controalelor interne au constatat ca Gabor Ciprian ar fi solicitat gratuitati furnizorilor pentru a plasa comenzi la ei sau ca ar fi „falsificat inventarul“, precum si alte nereguli. In urma controalelor efectuate in magazinul de pe strada Lucian Blaga din Arad, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arad declara ca deocamdata nu au gasit nimic, iar controalele continua in toate cele 6 magazine Profi din judet, informeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.