Social 30 Martie 2016 16:42
Retragerea titlului de doctor prin solicitare la Ministerul Educatiei nu se poate face de catre persoana care poseda titlul de doctor, fiindca nu exista cadru legal, insa orice persoana poate sesiza CNATDCU cu privire la incalcarea normelor academice intr-o teza de doctorat.

Persoana care detine un titlu de doctor nu poate cere retragerea acestuia prin depunerea unei solicitari la Ministerul Educatiei, insa oricine poate depune o sesizare la Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), in care sa denunte incalcarea eticii academice intr-o teza de doctorat.

Apoi, in urma unei analize, Consiliul General al CNATDCU poate propune in termen de 45 de zile retragerea titlului de doctor ministrului Educatiei, potrivit regulamentului de functionare al CNATDCU si Hotararii de Guvern prin care s-a modificat recent codul studiilor doctorale. Decizia CNATDCU poate fi contestata in termen de 10 zile, Consiliul avand alte 10 zile pentru analiza acesteia. Deciziile CNATDCU in acest sens sunt obligatorii pentru ministru, care va trebui sa emita ordinul de retragere a titlului si eventualele sanctiuni pentru scolile doctorale.

De asemenea, daca pe parcursul analizei sesizarii, persoana vizata recunoaste prin adresa autentica incalcarea standardelor de etica profesionala si isi exprima acordul privind retragerea titlului de doctor, presedintele CNATDCU poate propune Consiliului General CNATDCU, fara a mai include analize si documente, retragerea titlului de doctor.

Altfel, nu exista cadrul legal care sa permita retragerea unui titlu de doctor prin cerere la Ministerul Educatiei. De altfel, ordonanta de urgenta data de Guvern la sfarsitul lui 2014 prin care orice persoana care solicita in scris Ministerului Educatiei sa i se retraga titlul de doctor, cum ar fi Victor Ponta, nu a putut fi aplicata fiindca nu are norme metodologice.

Practic, orice cerere de retragere facuta in baza acestei ordonante, cum a facut de altfel recent si procurorul general interimar Bogdan Licu, nu poate fi luata in calcul.

„In momentul acesta nu e cadru legal explicit care sa raspunda solicitarii lui Bogdan Licu. El a facut o solicitare care a ajuns la noi pe 10 martie, prin Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul” si in acest moment nu exista cadru legal explicit care sa raspunda solicitarii asa cum a formuta-o el”
, a explicat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei.

Citeste si:
VIDEO Reprezentanta Indiei, Harnaaz Sandhu, este câştigătoarea Miss...
VIDEO Reprezentanta Indiei,...

Exista insa o fereastra legala prin care un doctorand poate refuza practic acordarea titlului de doctor in timpul procedurii. Potrivit metodologiei de evaluare a tezelor de doctorat de catre CNATDCU, in urma analizei tezei la nivelul scolii doctorale, comisia poate acorda unul din calificativele "Excelent", "Foarte bine", "Bine", "Satisfacator" si "Nesatisfacator".

Daca doctorandul a primit unul din primele patru calificative, atunci comisia poate inainta mai departe la CNATDCU, propunerea acordarii titlului de doctor. In urma evaluarii dosarului, CNATDCU propune ministrului Educatiei acordarea sau neacordarea titlului de doctor, potrivit metodologiei. Aici este momentul cand doctorandul poate contesta, in termen de 15 zile, acordarea sau neacordarea titlului de doctor. Cel mai probabil, un doctorand ar opta pentru neacordarea titlului daca este nemultumit de calificativul obtinut pe teza.

Citeste si:
Cabral se retrage din televiziune. Ce l-a determinat să ia această...
Cabral se retrage din...

In ceea ce priveste povestea retragerii titlului de doctor de catre universitati, lucrul acesta s-a discutat si s-a reglementat legal, insa ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a declarat ca universitatile nu vor avea autonomia sa acorde sau sa retraga titluri de doctor pana nu va fi finalizata evaluarea internationala a universitatilor. Abia atunci, vor putea scolile doctorale ale universitatilor sa acorde si sa retraga titluri de doctor.

„In intervalul urmator, ministrul va continua sa acorde titlurile, ceea ce eu cred ca nu este bine, iar universitatile, unele dintre ele, vor continua sa nu aiba responsabilitate, sa nu fie responsabilizate. Pe de alta parte, nu toate universitatile ar fi putut sa-si exercite autonomia in mod potrivit”, a spus ministru Educatiei, Adrian Curaj.

Practic, in urma evaluarii internationale, vom sti care sunt universitatile care indeplinesc criteriile academice si care au credibilitatea academica de a avea scoli doctorale. Astfel, nu orice universitate va da titluri de doctor.

Citeste si:
Dacian Ciolos: Presedintele mai are in mana cateva parghii pentru...
Dacian Ciolos: Presedintele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.