Social 30 Martie 2016 13:25
Tortionarul Ion Ficior a fost condamant la 20 de ani de inchisoare pentru infractiuni impotriva umanitatii, decizia nefiind una definitiva.

Fostul comandant de la Periprava este acuzat de crime impotriva umanitatii, dupa ce sub comanda sa ar fi murit 103 detinuti politic.

Judecatorii au cerut pedeapsa maxima pentru Ion Ficior, tortionarul comunist acuzat de moartea a 103 detinuti politic: 25 de ani de inchisoare. Aceeasi pedeapsa a fost data si in cazul lui Alexandru Visinescu, cel care a fost primul tortionar roman condamnat definitiv pentru crima impotriva umanitatii, informeaza Digi24.

Ion Ficior a fost timp de cinci ani comandantul coloniei de munca fortata din Delta Dunarii unde erau trimisi cei care se impotriveau regimului comunist.

Marturiile unui fost detinut politic, care avea 18 ani cand a ajuns la Colonia de munca de la Periprava, condusa de Ioan Ficior, la ultimul termen din dosarul tortionarului, cum acesta a scos la munca un detinut bolnav pe care l-a batut si lasat sa moara in camp si cum detinutii mergeau la munca sapte - opt kilometri fara oprire, ajungand sa se scape pe ei, se pare ca au convins judecatorii primei instante.

Avocata lui Ioan Ficior: Speram la o achitare pe fond

"Speram ca infapturirea justitiei sa se faca in cele mai optime conditii in momentul in care vom dezbate apelul. Speram la o achitare pe fond. Nu e vorba de probe, este vorba despre aplicarea unor institutii juridice cum ar fi prescriptia. Dupa 1990 nimic nu a impiedicat organele statului sa isi faca datoria. Daca ne vom gandi la consecinte, la rolul preventiv educativ, evident nu isi va atinge scopul. Statul este cel care plateste, adica noi toti", a declarat Simona Chitea, avocata lui Ficior, pentru MEDIAFAX.

Ioan Ficior a fost trimis in judecata in 18 august 2014, de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in dosarul avand ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Citeste si:
Bilanț MAI pentru weekendul de Rusalii
Bilanț MAI pentru weekendul...

Ioan Ficior este acuzat ca, in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici.

Conform actului de sesizare a instantei, in perioada 1 august 1958 - 1 noiembrie 1963, in calitate de loctiitor si comandant al Coloniei de munca de la Periprava, Ioan Ficior a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati la Periprava, prin privarea de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestor drepturi, pe motive de ordin politic, respectiv prin supunere la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora.

Potrivit anchetatorilor, din documentele studiate a reiesit faptul ca in perioada in care la conducerea Coloniei de la Periprava s-a aflat Ioan Ficior au decedat 103 detinuti, toti facand parte din colectivitatea contrarevolutionarilor.

Citeste si:
Tortionarul Ion Ficior a murit la Jilava
Tortionarul Ion Ficior a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.