Social 24 Martie 2016 17:28
Cristian Borcea "a efectuat convorbiri telefonice dupa ora de stingere" si "a primit vizite in afara programului", se precizeaza in raportul Avocatului Poporului cu privire la regimul de detentie al omului de afaceri.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si a demarat investigatii privind deficientele semnalate cu privire la regimul de detentie al lui Cristian Borcea. A fost intocmit un raport cu privire la regimul de detentie al omului de afaceri, raport preluat integral de MEDIAFAX si redat mai jos.

"Cu privire la efectuarea convorbirilor telefonice de catre detinutul Borcea Cristian, s-a constatat ca acesta a efectuat convorbiri telefonice in timpul programului de munca, in timpul activitatii de apel, dupa ora de stingere (ora 22.00), precum si folosindu-se de cardul altui detinut", se mentioneaza in raport.

Potrivit Avocatului Poporului au fost deficiente in ceea ce priveste: "nerespectarea prevederilor art.118 din OMJ nr. 1676/2010, referitoare la desfasurarea unor activitati in timpul activitatii de apel; nerespectarea prevederilor art. 123 lit. l din OMJ nr. 1676/2010, referitoare la desfasurarea altor activitati, dupa ora 22.00; nerespectarea prevederilor art. 114 lit. g din OMJ nr. 1676/2010".

In ceea ce priveste dreptul la vizita, cumparaturi si pachete pe care Cristian Borcea le-ar fi primit, "s-a constatat ca intrevederea cu aparatorii s-a efectuat de obicei in timpul saptamanii (atat in timpul cat si in afara programului de lucru al detinutului), in sectorul de vizita, detinutul a fost prezentat zilnic sau chiar de 2-3 ori pe zi; a primit pachete de la avocat, fara ca acestea sa fie consemnate in fisa de vizita, iar in zilele de duminica detinutul a beneficiat de vizite dupa ora 16.00, desi intervalul orar de vizita este 11.00-14.30".

Potrivit raportului au fost incalcate "prevederile art. 5 din OMJ nr. 2714/2008, coroborat cu prevederile Anexei nr.18 din OMJ nr. 1676/2010, in sensul ca modalitatea de acordare a vizitei cu aparatorul nu se realizeaza in conformitate cu acestea; prevederile art. 145 alin.1, lit. c si j din OMJ nr. 1676/2010, in sensul ca nu s-au operat in fisele de vizita pachetele primite de catre detinut, precum si ca acordarea dreptului la vizita s-a efectuat in afara intervalelor orare de vizita aprobate de conducerea penitenciarului; prevederile art. 13, alin.1, din OMJ nr. 2714/2008, privind cantitatea maxima de alimente pe care le poate primi un detinut in cursul unei luni calendaristice, iar la nivelul sectorului de vizita nu se intocmesc bonuri de primire in pastrare pentru efectele personale primite de catre detinuti".

Citeste si:
Cristi Borcea își mai dorește copii! Care este părerea soției sale:...
Cristi Borcea își mai dorește...

Cristian Borcea a primit "un aparat fitness tip bicicleta" in data de 07.11.2014, in baza cererii nr. II 642/07.11.2014. "Cu privire la introducerea in unitate, prin Postul de control nr.2, gestionat de Penitenciarul Poarta Alba, a aparatului fitness steperr cardio, s-a constatat ca seful postului de control nr.2 a permis accesul acestuia in sectorul de detinere cu acordul doamnei director, comisar sef de penitenciare, iar ulterior bicicleta a fost urcata/carata in clubul din cadrul sectiei E3 de cativa detinuti repartizati la Deservire. Nu s-a putut stabili cine a adus respectivul aparat, intrucat nu a fost intocmit nici un document in acest sens, insa la acea data detinutul Borcea Cristian nu a fost vizitat de catre apartinatori", se mai spune in raport.

Din verificari a rezultat ca respectivul aparat era folosit si de catre detinutii care participa la activitatile sportive organizate la nivelul unitatii.

Citeste si:
Buni de plată. Șoferii vor fi amendați cu 2.900 de lei pentru...
Noi schimbări în Codul...

Avocatul Poporului a constatat defieciente privind "folosirea autoturismelor din dotare in alte scopuri decat cele prevazute de legislatia specifica" dar si cu "exercitarea in timpul programului de lucru, de catre sef serviciu siguranta si regim, sef tura, agent-tehnician constructor si gospodar a altor activitati decat cele prevazute in fisa postului".

De asemenea, "nu au fost respectate in totalitate prevederile art.29 din OMJ nr. 429/C/125/07.02.2012 si a ghidurilor interne si internationale de specialitate, care prevad ca recuperarea unui bolnav cardiovascular prin exercitii fizice se face de catre personal specializat, cu abilitati cognitive si practice exersate pe o perioada mai lunga de timp".

In urma verificarilor, Avocatul Poporului a dispus mai multe masuri la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor: "sesizarea ”in rem” a organelor de urmarire penala, prin transmiterea prezentei Note de constatare si a probatoriului avut la dispozitie, Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta; sesizarea Comisiei de disciplina din cadrul Ministerului Justitiei de catre directorul general al ANP impotriva directorului unitatii, comisar sef de penitenciare, pentru fapte care constituie abateri disciplinare constatate in urma controlului inopinat".

Citeste si:
Marius Budăi: Aceste prevederi din PNRR sărăcesc nu doar actualii...
Marius Budăi: Aceste...

De asemnea s-a cerut "incetarea imputernicirii domnului comisar sef de penitenciare din functia de sef serviciu siguranta si regim penitenciar si sesizarea Comisiei de disciplina din cadrul ANP, pentru fapte care constituie abateri disciplinare constatate in urma controlului inopinat; incetarea imputernicirii doamnei comisar de penitenciare, din functia de director adjunct pe probleme medicale si sesizarea Comisiei de disciplina din cadrul ANP, pentru fapte care constituie abateri disciplinare constatate in urma controlului inopinat si transmiterea unei fotocopii a Notei de constatare catre compartimentele de specialitate din cadrul ANP si Corpul de Control al Ministerului Justitiei".

Potrivit comunicatului s-au luat masuri si la nivelul Penitenciarului Spital Poarta Alba, acestea fiind "remedierea deficientelor in termen de 3 luni de la primirea Notei de constatare; sesizarea Comisiei de disciplina impotriva persoanelor care s-au facut vinovate de neajunsurile constatate; atentionarea celorlalte persoane responsabile cu privire la deficientele retinute in Nota de constatare, referitoare la obligativitatea indeplinirii atributiilor de serviciu, a dispozitiilor legale sau a celor primite de la sefii ierarhici ori de la autoritatile anume abilitate de lege, precum si a consecintelor nerespectarii acestor prevederi".

Citeste si:
Un agent de la Penitenciarul Poarta Alba, care supravegheaza singur...
Un agent de la Penitenciarul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.