Social 23 Martie 2016 16:04
Organizatia Salvati Copiii atrage atentia asupra faptului ca proiectul de lege pentru darea in plata vulnerabilieaza inca o data categoriile sociale aflate in dificultate, in special familiile care locuiesc deja in conditii improprii.

In prezent, 40% dintre copiii sub 15 ani traind in locuinte fara acces la apa curenta, baie sau dus. ”Miza contractului de credit, locuinta, constituie una din conditiile fundamentale de a accede la un standard decent de viata, lipsa acesteia echivaland cu punerea in pericol a drepturilor social-economice si, in mod special, a drepturilor copilului. Mai mult, este stiut faptul ca lipsa perspectivelor unei locuiri adecvate va influenta negativ starea demografica a populatiei”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania, intr-un comunicat al organizatiei, preluat de MEDIAFAX.

Astfel, desi proiectul de lege este menit, conform expunerii de motive a initiatorului, sa asigure ”protejarea dreptului la locuinta familiala a debitorului”, documentul nu beneficiaza de o analiza clara a modului in care vor fi evaluate conditiile de creditare in vederea cumpararii de locuinte, nici cate dintre familiile de tineri vor putea sa indeplineasca aceste conditii si ce masuri de sprijin si monitorizare vor fi avute in vedere, pentru familiile cu copii care vor alege transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat., se precizeaza in comunicat.

Potrivit datelor statistice, 69,1% dintre cetatenii romani intre 15 si 29 de ani traiesc in locuinte supraaglomerate (26,6% media europeana pentru aceasta categorie de varsta), 36,4% dintre romani traiesc in locuinte fara baie sau dus si jumatate dintre copiii romani (1.900.000) se afla in risc de saracie sau excluziune sociala. Salvati Copiii atrage atentia asupra faptului ca aceasta situatie, care exprima in fapt lipsa resurselor financiare pentru mai mult de jumatate din populatia Romaniei, se va adanci in cazul adoptarii proiectului de lege.

In opinia reprezentatilor organizatiei, printre consecintele aplicarii legii se numara inasprirea conditiilor de creditare ipotecara , cresterea varstei medii la care se poate accesa un credit de la 34 la 42 de ani, amanand pentru multi dintre cei care apartin generatiei actuale de 25-35 de ani, decizia de a constitui o familie sau de a avea copii, accentuarea prudentialitatii sectorului bancar prin impunerea unui avans de cel putin 30-40%, fata de 10-15% cerut in prezent.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.