Social 17 Martie 2016 18:29
Proprietarul unui bistro din Cluj a cumparat paturi pentru clientii care de joi trebuie sa iasa din local sa fumeze. La Timisoara, oamenii si-au luat ramas bun de la fumatul in baruri prin petreceri, iar una s-a numit "Adio, cancer", in timp ce slatinenii s-au inchis in case, barurile fiind goale.

La Cluj, Legea intrata de joi in vigoare i-a determinat pe patronii barurilor si localurilor sa ia masuri pentru satisfacerea clientilor care fumeaza, acestia punand la dispozitia oamenilor scrumiere la intrarea in localuri, mese inalte dotate cu scrumiere sau au amenajat mini-terase cu sisteme de incalzire, in timp ce institutiile publice au amenajat locuri pentru fumat destinate functionarilor.

Masuri suplimentare pentru satisfacerea nevoilor fumatorilor

"Nu ne temem ca ne pierdem clientii, cine intra sa bea o cafea sau sa manance o va face si de acum incolo chiar daca e fumator. Pentru cei care nu se pot abtine si le arde buza dupa o tigara, le-am pus la dispozitie scrumiere la intrarea in local. Noua Lege Antifumat are si parti bune, se simte mai bine aroma de cafea”, a spus proprietarul unui bar din Piata Muzeului.

Anca Dinu, proprietar al unui bistro din cartierul Zorilor, a investit intr-un sistem de incalzire pe care l-a instalat pe mini-terasa amenajata langa local, pentru ca fumatorii sa poata fuma afara fara sa simta frigul.

"Am amenajat in fata localului o copertina si o masa, pe care am pus scrumiere si scaune. In plus, am achizitionat un incalzitor, am luat si paturi. Cred ca, pentru mine, este un lucru bun ca nu se mai fumeaza pentru ca nu mai trebuie sa fac investitii in schimbarea ventilatiei. In local se si mananca, iar multi clienti erau deranjati ca se fumeaza langa ei. Prin faptul ca se interzice fumatul in astfel de localuri, ne putem extinde gama de clienti, spre familii cu copii”, a spus aceasta.

Patroana unui bar de pe strada Universitatii, situat in apropierea Universitatii "Babes-Bolyai” (UBB), a amplasat pentru fumatori mai multe scrumiere pe bordura unui geam, astfel incat acestia sa nu arunce pe jos mucurile de tigara.

Citeste si:
ANAF, amendă record pentru un mare lanț de magazine din România. De...
ANAF, amendă record pentru un...

Nici autoritatile locale nu au stat cu mainile in san si au pregatit locuri pentru fumatori, marcate corespunzator. Astfel, Primaria Cluj-Napoca a amenajat trei astfel de locuri, unul in zona parking-ului, unul langa Centrul de Informatii pentru Cetateni si al treilea in curtea interioara, unde a si fost suplimentat numarul de scrumiere.

Consiliul Judetean Cluj pune la dispozitia angajatilor care fumeaza doua locuri, unul pe terasa de la etajul trei, celalalt in afara cladirii.

Si Prefectura Cluj a amenajat un loc de fumat in curtea interioara a institutiei.

Deocamdata, la nivelul Primariei Cluj-Napoca nu s-a inregistrat o crestere a cererilor din partea localurilor pentru amenajarea de terase, deoarece nici anotimpul nu permite deschiderea acestora.

Intrarea in vigoare a legii este privita cu ochi buni

"Este o lege buna, mai ales pentru ca ii protejeaza pe cei care nu fumeaza. Nu este nicio problema sa ies afara cu cafeaua la o tigara, din respect pentru nefumatori”, spune un barbat care si-a aprins prima tigara a zilei, afara, la masa, in fata unuia din barurile de pe strada Universitatii.
Nicu Ungureanu, directorul de marketing al unui lant de restaurante si cafenele, a declarat, la randul sau, ca implementarea legii antifumat este benefica, fiind o aliniere la nivelul celorlate state europene.
Citeste si:
Podul Minciunilor din Sibiu se închide pentru lucrări de reparație
Podul Minciunilor din Sibiu...

"In ceea ce priveste restaurantele, interzicerea fumatului le permite oaspetilor nostri sa se bucure mai mult de atmosfera din localuri, de gustul mancarii si al bauturilor. Este o schimbare sanatoasa si pentru angajatii nostri, care vor lucra de acum intr-un mediu fara fum. Vom amenaja spatii pentru fumatori in exteriorul restaurantelor, acolo unde logistica ne permite”, a spus acesta. Cat priveste clientii, Ungureanu considera ca acesta va ramane constant sau chiar va creste.

"Nu cred ca au venit, joi, mai putini clienti, majoritatea sunt studenti, decat in alta zi, poate au luat mai multe cafele la pachet. Cred ca am castigat clienti care nu fumeaza si se plangeau de fumul de tigara. Noi suntem pentru aceasta lege, clientii au inteles ca nu este indreptata impotriva lor”, a spus Augusta Constantinescu.

Citeste si:
Tutunul încălzit și rezoluțiile de la început de an
Tutunul încălzit și...

La un local din centrul orasului, miercuri seara s-a servit bere in sticle cu o eticheta speciala, scrisa in limbile romana si mesajul, cu mesajul "Dreptul ultimului fum”, iar clientii au suflat ultimul fum de tigara in sticlele care au fost astupate si vor ramane ca amintire "din perioada in care se putea fuma”.
Nici clientii nu se supara pentru ca sunt nevoiti sa fumeze afara, relateaza MEDIAFAX.

"Eu nu fumam mult nici inainte, dar mi se pare un lucru bun. Vrei sa fumezi, iesi afara, mai intalnesti oameni noi, mai schimbi o vorba. Da, este ok ce se intampla, chiar daca vremea e mai friguroasa acum. Sunt curios ce va fi in weekend, cand cluburile sunt pline”, a declarat Vlad, joi dimineata, in timp ce fuma o tigara in fata unui bar din centrul Timisoarei.

"E o lege foarte buna. Noi am luat aceasta masura pentru ca nu mai suportam fumul, pentru ca mi se parea absolut normal, logic si igienic sa se introduca la un moment dat chestia asta. Noi doar am fost inaintea vremii cu un an. Au fost foarte dese nemultumirile din partea clientilor din aceasta cauza, dar si multumirile. Am avut parte de ambele variante. Per total, da, a fost o miscare neinspirata din punct de vedere financiar, dar ca si imagine, ca si conditii pe care le oferi clientilor a fost o miscare buna, din punctul meu de vedere. Adica, prefer cei 10% clienti care-s oameni care gandesc si judeca pentru ei, decat 90% oameni care vin si cauta aceleasi conditii din Evul Mediu. (…) Da, lumea s-a mai obisnuit. Cei care au apreciat la inceput, apreciaza in continuare, iar numarul celor multumiti creste de la zi la zi. Oamenii vin si pot sa savureze o cafea sau o alta bautura intr-un mediu curat. Putem sa fumam si afara, e normal sa se intample”, a declarat Danciu.

Citeste si:
Unde au ajuns banii pentru aziluri. Administratorul unui cămin...
Unde au ajuns banii pentru...

"Chit ca sunt fumator, imbratisez ideea de a nu se mai fuma in interior pentru ca nu trebuie sa stea oamenii in fumul meu. E o lege ok! Ne conformam! Iesim afara, fumam, ne intoarcem! Pentru cei care au experimentat viata pe dincolo au vazut ca se fumeaza afara, chiar daca esti in club sau la o cafea. E simplu! Ne conformam! Mergem afara, luam o gura de aer si ne intoarcem! In acelasi timp facem si miscare”, a declarat un tanar care a iesit la o cafea in oras.

Pe reprezentantii barurilor si cafenelelor din Sibiu nu ii sperie scaderea clientelei, mai ales ca se apropie sezonul cald, cand toti consumatorii vor vrea sa stea la terase. Pentru perioada rece, acum pun pe hartie niste planuri de marketing.

"E foarte bine asa. Avand in vedere ca noi avem terasa, eu sunt convins ca o sa mearga bine vanzarea chiar daca nu se mai fumeaza in interior. Cred ca o sa creasca vanzarile. Faptul ca nu se mai fumeaza in interior poate fi o problema pentru cei care nu vor sa accepte ceva ce spune legea. De azi stam intr-un mediu curat, nu mai respiram fum de tigara, nu mai plecam cu hainele imbacsite. Ma astept sa creasca vanzarile. Pentru perioada de iarna punem la punct o strategie de marketing”, a declarat reprezentantul unei cafenele din Sibiu.

”Mi se pare o norma care trebuia sa fie luata de mult, sa fim si noi in pas cu noile reglementari europene si, cu ocazia asta, speram sa se lase cat mai multe persoane de fumat. Acum trebuie si fumatorii sa-i inteleaga pe nefumatori, asa cum si nefumatorii i-au inteles pe fumatori pana acum”, a spus Adriana, o tanara din Targu-Jiu.

Apar ingrijorarile pentru anotimpul rece

Trei studente aflate in fata unei cafenele din Piata Unirii sustin ca legea antifumat nu le va afecta modul de viata si ca vor putea fuma si afara, "chiar daca gustul cafelei nu va fi la fel”.

"Acum e ok, dar vom vedea la iarna, cand va fi ger, cum vom iesi afara sa fumam”, a spus una dintre acestea.

Strainii privesc cu admiratie modificarea legislatiei privind fumatul

Un turist din Ungaria, aflat in fata unui pub din centrul istoric al Clujului, sustine ca masura intrata in vigoare in Romania este foarte buna. "In Budapesta si noi iesim afara din pub cu tigara si fumam la intrare. E bine pentru sanatatea celor care nu fumeaza, dar si pentru sanatatea fumatorilor. Daca stai la masa ai tendinta de a fuma mai mult, daca esti nevoit sa tot iesi, reduci numarul tigarilor”, a spus acesta.

S-au organizat petreceri de adio

La un local cunoscut din Timisoara a avut loc petrecerea "Adio, cancer”, clientii fiind invitati sa savureze o ultima tigara in interior, inainte de intrarea in vigoare a legii. Pe muzica de jale lautareasca, la miezul noptii, clientii au fost invitati sa stinga tigarile. Unul din actionarii localului, Ovidiu Mihaita, actor si membru in mai multe trupe de punk si rock, sustine ca legea este pripita.

"Legea mi se pare foarte pripita si partinitoare, pentru ca nu tine cont de dreptatea ambelor parti. Eu netinand cu nimeni, desi sunt fumator, mi se pare ca barurile, birturile, bodegile si crasmele sunt ale viciilor. Or viciile includ, pe langa alcool, si fumurile. Si nu ai cum, oamenii care merg acolo, merg constienti. Daca te uiti aici, 90 la suta sunt fumatori si stiu ca vin intr-un loc in care se fumeaza. Nimeni nu te obliga sa vii! Nu e ca o statie de tramvai, o biserica sau un spital. Nu e o institutie publica. E o institutie de necesitate sociala, unde alcoolul, bauturile, tigarile devin un liant si asta se face dintotdeauna. Eu cred ca noi acum suntem coplesiti de niste norme europene, ca si alea cu cazanul de tuica si porcul din batatura pe care nu stim sa le gestionam”, a declarat Ovidiu Mihaita.

"Nu vom gasi portite. Ma conformez, pentru ca nu vreau sa ma lupt cu chestia asta. Sper ca legislativul sa aiba atat open mind incat sa gaseasca o modalitate de a impaca si capra si varza. Pentru ca deocamdata avem o lege care nu impaca nici capra, nici varza. Capra e varza si varza sta capra. Sunt sigur ca va exista si un impact economic. Nu stiu daca pozitiv si negativ. O locatie ca asta, unde exista o curte, sigur, avem si noroc ca vine vara. Dar ce facem la iarna? Toti cei care sunt acum aici vor iesi in tricouri afara sa fumeze o tigara? Le da Ministerul Sanatatii medicamente?", se intreaba acesta.

Se cauta solutii pentru a se putea fuma in continuare

In a treia categorie sunt patronii localurilor care vor incerca sa eludeze noua lege. Unul dintre acestia, sub protectia anonimatului, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca in localul sau se va fuma in continuare.

"La noi se va fuma in continuare. Bine, nu peste tot, doar intr-o camera inchisa si ventilata. Noi nu avem terasa, insa avem norocul sa avem mai multe camere. Una dintre ele am inchis-o. Este, practic, de acum inainte, un club privat. Vrei sa fumezi, mergi la bar, te inscrii in club si esti liber sa fumezi. Asta este solutia pe care am gasit-o pentru a supravietui economic”, a spus acesta.

De cealalta parte sunt cei care cred ca aceasta prevedere nu va dura foarte mult.

"Nu are cum sa dureze chestia asta. Vine weekendul, ce vom face? Vom iesi toti afara din club pentru ca s-au trezit astia acum sa interzica fumatul inauntru? E o prostie imensa! N-are cum sa tina chestia asta prea mult. Uita-te si tu, ieri (miercuri -n.r.) barul asta era plin dimineata de oameni care fumau si beau cafea, acum sunt doi-trei. Pai tu crezi ca patronul isi permite chestia asta? In cateva saptamani, sper ca nu luni, vor gasi toti portite sa treaca pe langa lege si vom reveni la normal”, a spus Andrei, un alt client al unui local din centrul Timisoarei.

La Sibiu, terasele barurilor si cafenelelor sunt pline de oameni, joi, in prima zi in care nu se mai fumeaza in interior, desi temperaturile nu au trecut de 10 grade Celsius, cei care fumeaza pe terase spunand ca ideea li se pare foarte buna.

Se doreste abrogarea legii la Sibiu

Pe de alta parte, inspectorul scolar general de la Sibiu Stefan Firu, fumator inrait de multi ani, spune, glumind, ca se gandeste sa candideze pentru un mandat de parlamentar pentru a putea abroga legea.

"Fumez de la 26 de ani! Nu am incercat niciodata sa ma las si nici nu am de gand! Imi faceam cateva concedii in locuri exotice daca nu fumam! Ma bate gandul sa candidez sa fiu si eu deputat, senator, eventual prim-ministru. Ma mai gandesc la variantele astea, vreau sa abrog legea asta Acum, serios vorbind, o sa vad ce o sa fac! O sa fumez unde am voie: acasa la mine, pe vreo strada laturalnica. Rad acum, dar sa stiti ca nu e rasul meu. Altfel, eu sunt de acord, pentru ca trebuie sa respect legea. Daca eu fumez, ceilalti nu trebuie sa ma suporte. Pe de alta parte, insa, e libertatea mea. Eu am dreptul sa fumez. Creeaza-mi, domnule, si mie un spatiu!”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Stefan Firu, inspector general scolar la Sibiu.

In fata unor unitati, patronii au amplasat mese cu cateva scaune si scrumiere, pentru clientii care doresc sa fumeze.

Autoritatile nu se vor grabi in a aplica amenzi

Pe de alta parte, autoritatile din Slatina spun ca, inaintea amenzilor, vor sa desfasoare o campanie de informare. "Probabil ca saptamana viitoare vom organiza o actiune publica de constientizare a operatorilor economici, dar si in scoli, spitale si alte institutii publice. Le vom aduce la cunostinta prevederile legii si, in primul rand, cat este amenda”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Adrian Pop, directorul Politiei Locale Slatina.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere.

Savarsirea unei noi abateri la prevazuta de legea antifumat se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.