Social 15 Martie 2016 14:54
Peste 500 de persoane au participat, marti, la un mars prin centrul municipiului Cluj-Napoca. Participantii la mars, unii in costume populare traditionale maghiare, s-au adunat in jurul orei 11.00 la Institutul Teologic Reformat din Piata Avram Iancu, de unde au pornit spre Biserica Romano-Catolica ”Sf. Mihail”, ocupand o banda de circulatie pe carosabil.

Ei au cantat cantece din perioada Revolutiei de la 1848, dar si imnurile Ungariei si Tinutului Secuiesc, cativa avand asupra lor steaguri ale Romaniei, Ungariei, Transivaniei si Tinutului Secuiesc.

Pe parcursul marsului, coloana a fost insotita de jandarmi.

La mars au fost prezenti, printre altii, viceprimarul Clujului, Horvath Anna, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Vakar Istvan, dar si membri ai UDMR Cluj.

Programul manifestarilor mai cuprinde, marti, de la ora 14.00, depunerea de coroane la placuta comemorativa a poetului Petofi Sandor, de pe cladirea fostului hotel Biasini, discursuri, iar de la ora 17 depunerea de coroane la un obelisc inchinat luptatorilor in Revolutia de la 1848 situat in cartierul Someseni. De la ora 18.00 este programata o comemorare cu torte in fata Casei Matei, unde s-a nascut regele Ungariei, Matei Corvin.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcata, in fiecare an, in majoritatea localitatilor din Transilvania, fiind comemorati eroii din timpul Revolutiei Ungare de la 1848-1849.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.