Social 13 Martie 2016 15:48
Muzeele si alte institutii ale statului care detin obiecte de patrimoniu ar putea fi obligate sa le inventarieze atat pe hartie, cat si pe suport digital, prin programul DOCPAT, finantat de Ministerul Culturii.

"Institutiile publice detinatoare de bunuri culturale mobile apartinand patrimoniului cultural national mobil sunt obligate sa inventarieze aceste bunuri atat pe suport de hartie, care constituie document oficial, cat si pe suport electronic", potrivit unui proiect de lege aflat in dezbatere publica pe site-ul Senatului.

De asemenea, proiectul prevede ca "institutiile publice sunt obligate sa foloseasca programul DOCPAT, program finantat de Ministerul Culturii" si ca finantarea pentru dezvoltarea programului provine tot de la minister.

Acest proiect de lege este necesar pentru ca legislatia actuala permite ca "orice institutie publica detinatoare de patrimoniu mobil (muzeu) poate solicita cu succes bani de la Ministerul Culturii/Primarie pentru achizitionarea unui program (soft) si poate organiza o licitatie", potrivit expunerii de motive, semnata de parlamentarii PNL Raluca Turcan si Traian Igas.

Initiatorii mai spun ca "este total gresit pentru un macro-management optim" folosirea mai multor programe pentru inventarierea obiectelor de patromoniu, scrie MEDIAFAX.

Totodata, prin adoptarea acestui proiect de lege, va fi combatut traficul cu obiecte de patrimoniu, gestionare mai buna a banilor, combaterea coruptiei in domeniu sau incadrarea patrimoniului national in ansamblul patrimoniului european, potrivit initiatorilor.

Proiectul este sustinut de mai multi parlamentari PNL, printre care Puiu Hasotti, Roberta Anastase, Tinel Gheorghe, Dan Cristian Popescu, senatorul PSD Gabriela Cretu, doi parlamentari UNPR si un deputat independent. Proiectul este in procedura de urgenta la Senat, fiind prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor for decizional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.