Social 11 Martie 2016 16:30
Licitatia pentru manualele de clasa a IV-a nu s-a desfasurat conform regulamentului, spun reprezentantii editorilor, care au aratat cu dovezi video, in cadrul unei conferinte de presa, cum a fost incalcata procedura de deschidere a ofertelor la Sedinta Consiliul National de Evaluare si Examinare.

Reprezentantii editurilor au semnalat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, nereguli comise in desfasurarea licitatiei de manuale pentru clasa a IV-a. Mai exact, este vorba de desecretizarea ofertei unei edituri in fata comisiei in mijlocul sedintei de depunere a ofertelor pentru manualele de clasa a IV-a, amenintari facute de catre presedintele Consiliul National de Evaluare si Examinare (CNEE) Silviu Cristian Mirescu, si schimbarea procesului verbal dupa ce editorii au semnat documentul.

Concret, potrivit directorului general al grupului editorial ART, Dan Iacob, in sedinta de depunere a ofertelor, care a avut loc in data de 10 februarie, editura CD Press, care se numara printre castigatorii licitatiei, la majoritatea loturilor, a depus oferta de manuale desecretizata, la cele noua loturi licitate. Conform regulamentului licitatiei de manuale, elaborat de Ministerul Educatiei, manaulele se depun secretizat, in plicuri, fara sa aiba pe coperta sigla, numele editurii si autorii acesteia. Secretizarea este obligatorie pentru ca evaluatorii sa nu stie cui apartin manualele pe care le evalueaza, sa nu fie partinitori stiind carei edituri apartin.

Insa, reprezentantii editurilor acuza ca in sedinta din 10 februarie, asa cum se poate vedea si in inregistrarea realizata de CNEE si prezentata in cadrul conferintei, reprezentantul editurii CD Press a insirat manualele pe masa comisiei, in fata colegilor de la alte edituri, in fata evaluatorilor si a presedintelui CNEE, Cristian Mirescu. Practic, evaluatorii au vazut care sunt manualele CD Press, informeza MEDIAFAX.

Initial, ceilalti editori au crezut ca CD Press va fi automat descalificat, insa pe masura ce se desfasura sedinta, si-au dat seama ca nu se va intampla asta, a explicat Dan Iacob in cadrul conferintei.

Mai mult, in a doua parte a sedintei, Mirescu i-ar fi amenintat, spune Iacob, insa momentul nu apare pe inregistrari deoarece CNEE le-a dat editorilor acces doar la inregistrarea primei parti a sedintei din 10 februarie. „Am eu act de cojocul vostru”, le-ar fi spus Mirescu editorilor, lucru confirmat si de reprezentantii altor edituri precum Intuitext, Corint sau Aramis.

Citeste si:
Se modifică structura anului școlar 2024-2025
Se modifică structura anului...

Surprizele nu s-au oprit aici, spune Iacob. Dupa finalizarea sedintei, editorii au semnat un proces verbal in care este descrisa desfasurarea sedintei, doar ca CNEE a facut o schimbare in document dupa ce editorii au semnat. Este vorba de consemnarea desecretizarii manualelor CD Press, paragraful fiind adaugat, scris de mana, la sfarsitul procesului verbal. Editorii spun ca acest paragraf, care practic spune ca ei sunt de acord cu neregulile care au avut loc, adica secretizarea loturilor CD Press in mijlocul sedintei, a fost adaugat dupa ce au semnat toti.

„Rezultatele au fost comunicate in data de 5 martie. In toata perioada de dupa 5 martie, in mod deliberat, ni s-a interzis accesul la orice, adresele catre CNEE nu au primit raspuns sau au avut raspuns negativ”, a povestit Iacob. Astfel, reprezentantii editurilor care au participat la licitatia pentru manualele de clasa a IV-a au solicitat o intrevedere cu ministrul Educatiei, Adrian Curaj.

Citeste si:
Nicușor Dan a sesizat DNA pentru neregulile de la CSM București
Nicușor Dan a sesizat DNA...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.