Social 10 Martie 2016 18:10
Milioane de romani sufera de boala cronica de rinichi si in cazul adultilor trecuti de 60 de ani, riscul de deces este de doua ori mai mare decat riscul de dializa, potrivit medicului Gabriel Mircescu, presedintele Societatii Romane de Nefrologie.

Peste 1,4 milioane de romani sufera de boala cronica de rinichi si riscul de deces este de doua ori mai mare decat riscul de dializa, la adultii de peste 60, a explicat Prof. Dr. Gabriel Mircescu, presedintele Societatii Romane de Nefrologie, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului (10 martie).

Potrivit specialistilor, boala de rinichi nu este evidenta in cele mai multe cazuri, ceea ce creste riscul de initiere a dializei si creste riscul de deces. „Peste 85% din cazurile de boala cronica de rinichi sunt fara simptome. In Romania sunt peste 1,4 milioane de persoane cu boala cronica de rinichi, insa foarte putine sunt diagnosticate, in ciuda faptului ca pentru diagnostic sunt necesare doar doua analize: examen de urina, pentru verificarea prezentei proteinelor din urina si test de sange, pentru masurarea nivelului creatininei serice”, a declarat Mircescu.

Mai mult, potrivit acestuia, numai o mica parte a bolnavilor (13%) sunt vazuti initial de nefrologi, cei mai multi fiind in evidenta medicilor cardiologi si diabetologi, scrie MEDIAFAX.

Persoanele cu risc crescut de boala cronica de rinichi sunt persoanele cu hipertensiune arteriala, diabet zaharat, boli cardio-vasculare si cele care au rude de gradul I in dializa sau transplant renal.

Potrivit statisticilor, boala cronica de rinichi este ignorata pana in stadii avansate. Astfel, doi din trei pacienti sunt diagnosticati cu boala cronica de rinichi cand ajung la sub 15% functie renala. De aceea, preventia si interventia in boala cronica de rinichi sunt multidisciplinare, implicand nu numai nefrologi, ci si medici de familie, specialisti in diabetologie, nutritie, cardiologie si in medicina interna, dar si psihologi.

Citeste si:
Planta care te ajută să scapi de pietrele la rinichi
Planta care te ajută să scapi...

Societatea Romana de Nefrologie recomanda opt reguli pentru pastrarea sanatatii si prevenirea bolii cronice de rinichi: pastrarea nivelului glicemiei si al colesterolului in limite normale, pastrarea valorii presiunii arteriale intre 12/7 si 14/8, consumarea unei cantitati suficiente de apa, reducerea consumului de sare, mentinerea unei greutati corporale normale, eliminarea sedentarismului prin adoptarea unui stil de viata activ, adoptarea unei alimentatii echilibrate, fara alimente procesate si renuntarea la tigari in cazul fumatorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.