Social 8 Martie 2016 16:14
Publicatia britanica Daily Mail prezinta portrete de sateni realizate de fotograful Alex Robciuc in Maramures, dupa ce a hoinarit prin sate izolate de lumea dezlantuita, unde ritmul vietii este domol, iar oamenii pastreaza inca stilul de viata ce se practica in Evul Mediu.

Fotograful Alex Robciuc a colindat peste o suta de sate razletite in regiunea muntoasa pe care occidentalii o numesc "Alpii Transilvaneni", printre care Barsana, Stramtura si Breb, meleaguri unde localnicii refuza sa se racordeze la tehnologia si industria moderna. Pe toata intinderea tinutului maramuresean, oamenii isi traiesc viata dupa traditiile ancestrale, relateaza tabloidul britanic Daily Mail.

Fotografiile percutante, cu impact patrunzator realizate de Alex Robciuc, infatiseaza modul de viata prezervat din Evul Mediu, cu sateni ce isi desfasoara viata cotidiana, mana si calaresc animale de povara si cai, se deplaseaza in carute rudimentare intesate cu nativi de toate varstele din zona si cu cheflii care sarbatoresc dupa traditii. In viata lor nu exista nicio interferenta a tehnologiei moderne, in afara cauciurilor pneumatice pe care le-au adoptat pentru a face mai lina calatoria de-a curmezisul zonelor muntoase, scrie MEDIAFAX.

"Portretele zugravesc oameni din mai multe sate rasfirate in Maramures, ducandu-si viata de zi cu zi, muncind, sarbatorind, contempland, meditand, sperand - la fel ca toti oamenii. Particular in aceste fotografii este faptul ca, spre deosebire de majoritatea oamenilor, imersati continuu in lumea tehnologizata, satenii nu sunt obisnuiti cu aparatele de fotografiat. Expresia chipurilor este complet naturala, ei nu stiu sa-si contruiasca o imagine, nu vor sa para ce nu sunt. Grimasele captate de aparatul de fotografiat sunt pure si arata cat de complex poate fi un om in esenta si simplitatea lui", se spune in materialul din Daily Mail.

Prima imagine publicata in materialul din Daily Mail arata doi barbati calare care se indreapta spre o sarbatoare de nunta urzita in pas cu o traditie veche de 800 de ani. Alte fotografii ilustreaza munca oamenilor care duc o existenta precara in zona Carpatilor, vesmintele consacrate de traditie pe care le poarta satenii, satul Breb, unde au poposit membri din monarhia britanica si in care insusi Printul Charles si-a petrecut vacantele.

Citeste si:
Presa internationala, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale...
Presa internationala, dupa...

In seria de fotografii prezentata de jurnalistii de la Daily Mail exista si o imagine cu o mama care isi pregateste fiul pentru o sarbatoare traditionala, in timp ce il imbraca intr-un costum creat dupa asemanarea celor vechi de mai multe generatii. Intr-o alta imagine, barbatii din sat trudesc la ferma cu forta lor si a animalelor, fara tractoare si masinarii contemporane.

"Breb e un sat faimos, Printul Charles i-a oferit primului sau nepot o mosie ticsita de flori de munte din zona transilvaneana", spune Alex Robciuc, in materialul din Daily Mail.

Satele dateaza din secolul al XII-lea si se numara prin ultimele vestigii ale culturii medievale europene, fotograful marturisind ca a vrut sa documenteze acest mod de viata ce s-a pierdut in spatiul european.

"As vrea ca oamenii ce vor vedea fotografiile mele sa aprecieze satenii din imagini, pentru ca ei sunt ultimii ce prezerva viata asa cum se traia acum multe secole. Nu e usor sa traiesti asa, stim ca e mult mai simplu sa alegi sa te pliezi in zilele noastre dupa stilul de viata modern, in toate aspectele vietii. Vreau ca oamenii sa priveasca cu atentie chipurile acestor oameni si sa priceapa ca viata poate fi traita in multe feluri si conditii si ca fericirea salasluieste in interiorul unui om si nu in realitatea care-i imprejurul lui", a adaugat fotograful Alex Robciuc, care a strabatut satele izolate din Maramures in decembrie, in timp ce oamenii se straduiau sa traverseze iarna apasatoare.

Citeste si:
Pe 11 august, Palatul Noblesse se transforma intr-un taram al...
Pe 11 august, Palatul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.