Social 3 Martie 2016 15:16
Ministerul Apararii Nationale a publicat, joi, bilantul pe anul 2015 si principalele obiective pentru acest an, anuntand ca anul trecut au fost realizate 96 de programe de achizitii si 400 de exercitii nationale si multinationale.

Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, a declarat in cadrul unei conferinte de presa in care a prezentant bilantul MApN din 2015 ca anul acesta va fi unul mult mai dificil si mai intens, iar oamenii au asteptari mult mai mari de la armata.

De asemenea, ministrul a spus ca in 2015 au fost cinci directii pe care ministerul le-a urmarit: restabilirea capacitatii operationale, angajarea activa in NATO si UE, parteneriate strategice robuste, revizuirea cadrului normativ specific domeniului apararii si cresterea calitatii vietii personalului.

In 2015, au fost planificate si desfasurate peste 400 de exercitii, dintre care peste 100 au avut un caracter multinational. In luna septembrie a anului trecut, s-a desfasurat pentru prima data in ultimii 25 de ani, exercitiul interinstitutional HISTRIA 15, care a permis verificarea viabilitatii conceptului de securitate extinsa, promovat de Strategia Nationala de Aparare a Tarii. In scopul revederii masurilor si actiunilor de completare cu resurse umane la mobilizare, in 2015 au fost executate opt exercitii de mobilizare, o parte conduse de MapN. Prin programele majore de inzestrare au fost achizitionate si cateva avioane, in timp ce altele au fost modernizate.

De asemenea, 764 de militari au fost dislocati simultan in teatrele de operatii, fiind realizate si 96 de programe de achizitii. Tot anul trecut au fost constituite si doua structuri NATO pe teritoriul Romaniei: Unitatea de Integrare a Fortelor NATO si Comandamentul Diviziei Nationale Sud-Est.

Pe baza analizelor interne, Ministerul Apararii Nationale a transmis intentia de participare la 36 de proiecte din cele 130 de proiecte active la nivelul Aliantei in cadrul Smart Defence. Tot in 2015 s-a luat decizia ca acest an sa fie declarat "Anul Veteranilor de Razboi", informeaza MEDIAFAX.

Pentru anul acesta, MapN are patru prioritati strategice: alinierea structurii armatei si a managmentului resurselor sale umane la cele mai bune practici ale NATO si la consecintele generate de noul mediu de securitate, consolidarea prezentei NATO in Romania prin operationalizarea si asigurarea functionarii optime a structurilor aliate de comanda si control constituite pe teritoriul national, achizitionarea de noi echipamente si revitalizarea unora aflate deja in doatarea armatei si cresterea calitatii vietii personalului din Armata Romana.

Citeste si:
Parlamentul din Ucraina urmează să adopte o lege a presei...
Parlamentul din Ucraina...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.