Multi dintre noi isi pot face propria gradina vegana, iar un scurt ghid practic este foarte util pentru a sti de unde sa incepi.

Niciodata nu a fost un moment mai potrivit pentru a-ti transforma gradina intr-un mic colt de rai pentru vegani. Mancarea sanatoasa este la mare cautare in 2016 si din ce in ce mai multi oameni castiga bani din vanzarea unor produse alimentare ecologice dedicate veganilor. Dupa cum noteaza publicatia foodnavigator-usa.com, veganismul nu mai este o moda culinara izolata, ci a devenit „mainstream”.

Indiferent daca vrei sa te imbogatesti sau doresti pur si simplu sa profiti de avantajul de a avea o gradina, iata un scurt ghid practic care te va ajuta sa o transformi intr-o adevarata comoara:

1. Cumpara uneltele necesare

Pe langa manusi de gradinarit si alte unelte esentiale, precum lopata, cazmaua, roaba, galeata, grebla, stropitoarea, furtunul pentru udat si furculita pentru gradina, ai nevoie si de o astfel de unealta incredibil de utila pentru a lucra pamantul pe suprafete mici.

2. Alege terenul potrivit

Daca ai deja o gradina in spatele casei, ofera-le legumelor pe care vrei sa le cultivi cel mai insorit loc pe care il detii. Lumina soarelui este foarte benefica pentru ceapa, morcovi, rosii si ardei iute. Daca ai nevoie de umbra pentru salata sau capsuni, o poti crea cu ajutorul unor plase sau a unui gard de nuiele.

3. Atentie la vietuitoarele care iti pot distruge recolta!

Curatarea terenului de frunze putrezite si de buruieni va alunga melcii si alte vietuitoare din viitoarea ta gradina vegana. Nu lipi gradina de straturile de flori, deoarece melcii care se ascund acolo vor face raiduri nocturne in recoltele tale. Pentru a evita o astfel de situatie, desparte cele doua spatii printr-o mica alee pavata sau printr-o carare cu un sol foarte dens.

4. Declara razboi buruienilor

Curatarea terenului de buruieni inainte de a planta legumele reprezinta cheia succesului. In caz contrar, vei avea foarte mult de munca pentru a nu lasa ierburile daunatoare sa sufoce plantele pe care le-ai sadit in gradina. Evita folosirea ierbicidelor, deoarece acestea vor ramane in sol si vor fi absorbite in timpul cresterii si de catre legumele pe care le cultivi.

Citeste si:
STUDIU: România, locul 1 într-un top al celor mai stresante țări...
STUDIU: România, locul 1...

Ce sfaturi poti sa ignori

Site-urile de specialitate se intrec in a oferi zeci de sfaturi dintre cele mai complicate, care pot sa te descurajeze. Exista cateva sfaturi pe care le-ai putea ignora linistit:

1. Rotatia culturilor

Daca ai la dispozitie o gradina mica, rotatia culturilor este foarte dificil de realizat, mai ales in decurs de un singur an. Ai putea incerca, totusi, sa nu cultivi de doua ori aceeasi leguma in acelasi loc.

2. Cultivarea tuturor legumelor

Nu incerca sa cultivi toate legumele pe care le consumi. Uneori, din cauza terenului sau a climei din regiunea in care locuiesti, acest lucru este imposibil. Important este sa mananci sanatos.

Ce sfaturi nu trebuie sa ignori

Respecta, intotdeauna, cele doua sfaturi de mai jos. In caz contrar, gradinaritul poate esua lamentabil, conform telegraph.co.uk.

1. Sfaturile privind pachetele de seminte

Citeste si:
Un vegan și-a bătut iubita pentru că mirosea a șuncă
Un vegan și-a bătut iubita...

Niciodata nu cultiva o planta mai repede decat este recomandat, deoarece rasadurile nu vor recupera niciodata dezavantajul unei astfel de erori. Este mai bine sa le cultivi cu o saptamana mai tarziu decat cu o saptamana mai devreme de perioada recomandata.

2. Sfaturile privind propriul ingrasamant

Daca vrei sa cultivi plante ecologice si sa fii sigur ca nu vor fi afectate de diferite substante chimice, prepara propriul ingrasamant. Foloseste bucati desprinse din gazon, crengute verzi si coji de fructe si legume din bucatarie. Atunci cand se transforma in ingrasamant, vor hrani legumele din gradina si, in mod indirect, te vor hrani pe tine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.