Ministerul Finantelor Publice (MFP) sustine ca a achitat integral suma pe care o datora oamenilor de afaceri Ioan si Viorel Micula, proprietarii European Food, insa trebuie sa recupereze de la acestia si un grup de firme ale celor doi frati circa 380 de milioane lei, la cererea Comisiei Europene.

"Ministerul Finantelor Publice a luat act de hotararea Curtii de Arbitraj International de pe langa Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID) in dosarul Micula. Din punct de vedere juridic, decizia nu schimba cu nimic demersurile efectuate de statul roman pana la aceasta data. De altfel, inca din 9 martie 2015, Ministerul Finantelor Publice a executat integral hotararea arbitrala, fara ca acest lucru sa presupuna renuntarea la cererea de anulare. Suma a fost achitata prin mecanismul de plata instituit de Parlamentul Romaniei, prin lege", se arata intr-un punct de vedere transmis de Ministerul Finantelor catre MEDIAFAX.

Romania va suporta costurile procedurii, dar nu si cheltuielile de reprezentare juridica a partilor si alte cheltuieli efectuate de acestea in legatura cu dosarul arbitral. In acelasi timp, ministerul trebuie sa puna in aplicare decizia Comisiei Europene de recuperare a sumei, se arata in punctul de vedere transmis de Finante.

"Altfel, Romania risca declansarea procedurii de infringement. Punerea in executarea a Deciziei Comisiei Europene de recuperare din 30 martie 2015 a fost demarata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. In prezent, Romania mai are de recuperat aproximativ 380.000.000 de lei de la Ioan si Viorel Micula si de la alte 8 societati identificate in cuprinsul Deciziei Comisiei Europene", potrivit comunicatului.

Fratii Ioan si Viorel Micula, proprietarii European Food, au castigat definitiv procesul intentat statului roman la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala, si trebuie sa primeasca despagubiri de peste 200 de milioane de euro, a declarat, sambata, pentru aceeasi sursa citata, omul de afaceri Ioan Micula.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.