Fratii Ioan si Viorel Micula, proprietarii European Food, au castigat definitiv procesul intentat statului roman la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala, si trebuie sa primeasca despagubiri de peste 200 de milioane de euro.

"Vineri seara s-a dat la Washington decizia in cererea de annulment (actiunea in anularea hotararii arbitrale , n.r.) facuta de Romania impreuna cu Comisia Europeana impotriva rezultatului in procesul de la ICSID si toate cererile Romaniei si Comisiei Europene au fost respinse. Decizia este finala, iar statul nu mare are alta cale de atac pentru anularea deciziei. (...) Decizia este executorie in toate tarile care intra sub competenta ICSID", a spus, sambata pentru MEDIAFAX, Ioan Micula.

Suma pe care statul trebuie sa o plateasca a crescut constant incepand din decembrie 2013, cand s-a dat decizia in acest caz, atacata ulterior de stat si Comisia Europeana. Potrivit site-ului ICSID, numarul statelor contractante si semnatare este in prezent de 160.

"Suma este foarte mare, din cauza dobanzilor care s-au acumulat in ultimii doi ani. Sunt peste doua sute si ceva de milioane de euro. In fiecare zi in care nu se plateste se aduna cateva zeci de mii de euro", a afirmat Ioan Micula. Statul trebuie sa respecte decizia ICSID, iar in caz contrar avocatii au primit dispozitii sa recupereze banii indreptandu-se impotriva activelor detinute de stat in tarile care sunt parte a ICSID.

"Nu-i treaba noastra. Noi am dat aceasta sarcina avocatilor, care vor recupera. Poate ati auzit, acum cateva luni, dar atunci nu era finala chestia asta cu cererea de annulment, in Belgia s-a incercat executarea unor societati ale statului (ROMATSA, n.r.). De data aia au scapat si s-a ridicat suspendarea. Eu habar nu am avut ce au facut avocatii. Sunt executorii care au primit cazul, daca statul plateste bine, daca nu se aduna dobanzi", a spus omul de afaceri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.