Un numar de circa 300.000 de persoane din Romania sunt diagnosticate cu Alzheimer, iar in Europa sunt inregistrate anual intre 14.000 - 15.000 de persoane care sufera de aceasta maladie, date care sugereaza o crestere dramatica a incidentei acestei boli, potrivit Descopera.

Primele modificari in creierul bolnavilor de Alzheimer apar cu 15 - 20 de ani mai devreme, fara a-i afecta, insa, comportamentul.

"La 35 de ani ar fi bine sa ne gandim la prevenirea unor factori care sigur ne vor face rau general, adica hipertensiune, diabet, obezitate. Pentru oamenii tineri trebuie sa conteze si sanatatea creierului, nu doar bolile cardiovasculare si metabolice", a declarat profesorul Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane de Alzheimer, la Conferinta Nationala Alzheimer 2016. Potrivit acesteia, nu toate tulburarile de memorie reprezinta Alzheimer.

"Alzheimerul este o boala. Dementa este ultima faza a bolii, ea debuteaza cu mult inainte de a o diagnostica. Exista o serie de factori care sunt comuni pentru multe afectiuni, precum hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea, hipercolesterolemia, care sunt factori de risc pentru boala Alzheimer, pentru o boala degenerativa, nu neaparat vasculara, daca se instaleaza in jurul varstei de 45 - 50 de ani. Daca se instaleaza dupa 65 - 70 de ani, nu mai sunt factori de risc pentru aceasta boala", a afirmat, la randul sau, profesorul Gabriel-Ioan Prada, presedintele Societatii Romane de Geriatrie si Gerontologie. Potrivit acestuia, Alzheimerul si, in special, termenul "dementa", le pune bolnavilor un stigmat.

Helga Rohra, fost translator si presedintele European Working Group of People with Dementia, ea insasi diagnosticata cu Alzheimer in urma cu noua ani, a vorbit despre semnele care pot indica faptul ca o persoana tanara poate suferi de Alzheimer.

"Un pacient care este tanar va remarca, in primul rand, un simptom in ceea ce el face zilnic. Daca este o persoana care lucreaza la casierie va avea pobleme cu banii. Cum dau restul? Ce sunt banii astia? Interesant este faptul ca tu inregistrezi constient si spui ca azi esti obosit. Primul simptom este afectarea a ceea ce faci regulat. Ulterior, apare ceva lingvistic: nu vorbesti clar, schimbi vocalele, nu iti vin cuvintele. Apoi apare dezorientarea, iti pare totul strain. Si in functie de ce fel de dementa vei dezvolta, apar tot felul de senzatii. La mine au aparut halucinatiile... Cei care constientizeaza aceste semne ar trebui sa se analizeze, sa nu mearga imediat la medic, ci abia dupa sase luni'', a afirmat Helga Rohra.

Citeste si:
Haosul plafonării prețurilor la energie pune bolnavii pe drumuri
Haosul plafonării prețurilor...

In momentul de fata, cercetarea la nivel mondial in domeniul Alzheimerului pune accentul pe gasirea biomarkerilor bolii mai devreme ca pacientului sa ii fie pus diagnosticul de dementa, scrie Descopera.

Profesorul Bogdan O. Popescu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania, este de parere ca dementa este un sindrom, nu o boala, iar la ea se poate ajunge prin 50 de cauze diferite. "Dementa nu apare numai la un om foarte in varsta si nu apare numai prin boala Alzheimer... Un diagnostic precoce si un tratatment precoce nu vindeca boala Alzheimer, pot intarzia momentul in care acesti pacienti sa aiba nevoie de institutionalizare. Boala Alzheimer nu se intoarce, nu se vindeca", afirma Bogdan O. Popescu. "Nu orice tulburare de memorie care apare la un om de 35 - 40 de ani reprezinta dementa in final", mai spune acesta.

Citeste si:
Clinica Virtuală a Memoriei - locul unde să ai grijă de cea mai de...
Clinica Virtuală a Memoriei -...

Bogdan O. Popescu atrage atentia ca, daca in familie exista un membru a carei boala Alzheimer a debutat pana in 65 de ani, riscul este mai mare pentru urmasi, pentru ca exista probabilitatea sa existe o mutatie genetica care sa se transmita. "Daca mama sau tata au avut o boala Alzheimer cu debut la 80 de ani, deci dupa 65 de ani - asta este pragul formal - atunci exista un risc crescut, dar nu vorbim de o boala genetica familiala. Este vorba doar de un risc mai mare, comparativ cu unul care nu are membri in familie cu Alzheimer", a adaugat presedintele Societatii de Neurologie din Romania in cadrul Conferintei Nationale Alzheimer 2016.

In continuare, Bogdan O. Popescu a reamintit ca principalul factor de risc pentru dementa este varsta. "Pe fondul acesta constatam ca identificam si la varste mai tinere aceasta boala, insa nu orice tulburare de memorie care apare la un om de 35 - 40 de ani reprezinta dementa in final", afirma Bogdan O. Popescu.

Citeste si:
Kelemen Hunor: „Cred că 15-16% este un procent corect pentru pensii”
Kelemen Hunor: „Cred că...

Romania se afla in al 26-lea an de declin demografic, iar populatia a ajuns la nivelul anului 1966, potrivit profesorului Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici" al Academiei Romane.

In acest context, specialistii din domeniul psihiatriei si neurologiei afirma ca incidenta bolii Alzheimer este in continua crestere, scrie MEDIAFAX.

"Imbatranirea este un proces sau o boala? Cum a fost inainte steoporoza? A fost considerata tot un proces. Asta este intrebarea. Daca ne uitam, noi avansam in viata si sunt patru boli principale ale imbatranirii, si anume cancerul, Alzheimerul, diabetul si bolile cardiovasculare. Au ceva in comun. In Romania, incidenta centenarilor este mult mai mare decat in Elvetia, SUA sau Japonia si trebuie sa facem ceva ca sa ii ajutam pe acei batrani sanatosi sa moara tineri la o varsta avansata", a declarat profesorul Ilan Gonen, fondator si membru al consiliului de conducere al centrului de cercetare clinica TangentData (TGD).

Citeste si:
Oana Roman, despre creșterea prețurilor la alimente și facturile la...
Oana Roman, despre creșterea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.