Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, declara ca este momentul dezvoltarii unui Cod de etica in scoli, care sa se refere atat la spatiul scolii, cat si la cel al educatorului si elevului, dar si al membrilor familiei.

Intrebat, vineri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza cazul de la Timisoara, in care o educatoare a fost inregistrata cand tipa la copii si ii jignea, Curaj a spus ca ISJ Timis stie bine ce are de facut si si-a manifestat increderea in profesionalismul reprezentantilor acestei institutii.

"Cred ca ISJ stie bine ce are de facut, am incredere in profesionalismul dansilor, trebuie sa analizeze, scoala sa vada ce s-a intamplat. Pe de alta parte, intr-un cadru mai larg, trebuie sa dezvoltam ceva ce este pus in legi, un Cod de etica, avem nevoie de el, este momentul sa il dezvoltam. Vom putea discuta despre un Cod de etica in scolile romanesti de care avem nevoie si care se uita la spatiul scolii, al educatorului, si la spatiul educatului si al membrilor familiei, este un intreg. (…) Nu pot spune ce trebuie sa contina acest Cod etic. Rolul ministrului este sa deschida un spatiu de dialog, sa ii puna pe profesionisti sa discute, sa creeze increderea ca decizia e luata pe baza sugestiilor expertilor, iar la sfarsit va fi un produs pe care ni-l asumam, un Cod de Etica pe care il punem in practica”, a spus ministrul Educatiei, potrivit MEDIAFAX.

Acesta a adagat ca, personal, a fost educat intr-o societate in care exista un contract social. "Noi respectam scoala, ne duceam convinsi ca scoala ne marcheaza, si parintii nostri erau convinsi ca scoala este esentiala pentru noi. Eu sunt convins ca toti sunt constienti de nevoia de educatie. Faptul ca scoala romaneasca are performanta se vede prin tinerii nostri si sunt lucruri care trebuie mai bine precizate. Cred ca este necesar un astfel de Cod de Etica”, a spus Curaj.

Elaborarea unui astfel de cod a inceput in urma cu cativa ani, insa s-a oprit la stadiul de proiect. Ultima data, Codul de etica a fost readus in actualitate odata cu un scandal de la finele anului 2013, in urma mediatizarii unor imagini in care o invatatoare dintr-o scoala din Capitala le cerea parintilor bani pentru cadouri de Craciun.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.