Comisia Europeana a demarat doua proceduri de infringement impotriva Romaniei, pe tema taxarii transportului rutier de mare tonaj si privind stabilirea zonei feroviare unice, avertizand ca ar putea sa se adreseze Curtii Europene de Justitie, daca tara noastra nu se conformeaza.

"O examinare detaliata a legislatiei nationale din Romania a revelat ca directiva (referitoare la taxarea transportului rutier de mare tonaj – n.r.) nu a fost transpusa in mod corect. Romania are doua luni sa anunte Comisia Europeana in legatura cu masurile pe care le-a luat pentru remedierea situatiei", potrivit unui comunicat emis de Executivul UE.

CE avertizeaza ca ar putea decide sa se adreseze Curtii Europene de Justitie daca tara noastra nu se conformeaza.

Comisia Europeana a solicitat statelor membre sa se conformeze tuturor cererilor dintr-o directiva referitor la taxarea transportului rutier de mare tonaj, prin care statele membre trebuie sa defineasca in legislatia nationala termeni specifici relevanti, cum ar fi "taxa" si "taxa de nfrastructura". Statele membre trebuie sa se asigure ca taxele colectate sunt proportionale si ca veniturile sunt folosite pentru recuperarea costurilor cu infrastructura, potrivit legislatiei europene.

De asemenea, Comisia a cerut Romaniei si altor sase state sa transpuna in legislatia nationala o directiva europeana prin care se stabileste o zona feroviara europeana unica. Legislatia europeana stabileste dispozitiile de baza pentru deschiderea pietei in domeniul transportului feroviar, criteriile pentru acordarea licentelor companiilor feroviare si principii si proceduri pentru stabilirea si colectarea taxelor pentru utilizarea infrastructurii (TUI).

Statele membre ar fi trebuit sa transpuna directiva in legislatia nationala pana in 16 iunie 2015. In iulie 2015, CE a trimis o notificare oficiala pe aceasta tema mai multor state membre, insa Romania, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Grecia, Letonia si Luxemburg nu au anuntat Comisia asupra masurilor luate, scrie MEDIAFAX.

Cele sapte state au la dispozitie doua luni pentru a informa CE, in caz contrar Comisia ar putea sa se adreseze Curtii Europene de Justitie.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

In lista de prioritati transmise miercuri de Guvern Parlamentului figureaza un proiect de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania si unul privind integrarea sistemului feroviar din Romania in spatiul feroviar unic european. Termenul de prezentare in Guvern a acestora este aprilie 2016.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.