Un procent mic (8%) dintre adultii romani ar interveni daca ar vedea un copil batut in strada si 20% din parintii care isi bat copiii o fac cu "mandrie", potrivit datelor prezentate, vineri, de organizatia "Salvati copiii".

De asemenea, in lume, doar 10% din copii beneficiaza de protectie prin lege fata de abuzuri, in toate mediile sociale, de la mediul familial de acasa, pana la mediul de la scoala si din societate, arata aceleasi date, prezentate la un seminar despre efectele tratamentului agresiv asupra copiilor.

Psihologul Diana Stanculeanu de la "Salvati Copiii" spune ca efectul acelor "doua palme la fund" sau al urechiatului dezvolta trei tipuri de atitudini defensive in copii.

"In Romania, cele doua palme la fund sau urecheatul sunt practici parentale extrem de raspandite, avem dificultati de a le cataloga drept forme de abuz si violenta asupra copiilor. Acest gen de tratament are efecte negative asupra dezvoltarii copiilor, ii afecteaza din punct de vedere biologic, cerebral", a spus psihologul.

Ea a explicat ca un copil invata sa-si premediteze comportamentul, sa evite reactia parintelui, sa minta ca sa scape. De asemenea, mai exista categoria copiilor care manifesta un comportament de supunere, care ii fac pe parinti sa creada ca pedeapsa corporala functioneaza, dar lucrul acesta este valabil numai in mediul familial si pe timp scurt. Deseori, copilul crescut strict acasa se manifesta intr-o forma cand se afla in familie si altfel la scoala.

In plus, pedeapsa moderata nu ramane moderata pentru mult timp, copilul devine imun, nu mai reactioneaza cum isi doreste parintele si atunci atitudinea lui devine si mai violenta fata de copil, a mai explicat psihologul.

Pe termen lung, efectele pot fi stresul post-traumatic, aparitia unor dificultati de sanatate mintala, depresie, tulburari de anxietate, consum de substante, tulburari de conduita si de atasament, perturbarea perceptiei si a stimei de sine si efecte precum evitare, izolare sau retragere sociala.

Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

De asemenea, potrivit datelor prezentate, 20% din parinti nu regreta ca isi bat copiii, de altfel, acestia folosesc bataia cu "mandrie", spune psihologul.

In ceea ce priveste varstele la care sunt agresati cel mai mult copiii, este vorba de minorii cu varste cuprinse intre 3-6 ani si cei cu varste cuprinse intre 10-13 ani.

Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, la finalul lui septembrie 2015, au fost raportate 10.207 de situatii de abuz asupra copilului, dintre care 9.482 (93%) s-au petrecut in familie.

De asemenea, potrivit studiului sociologic la nivel national "Abuzul si neglijarea copiilor", realizat de "Salvati Copiii", 38% din parinti recunosc abuzul fizic asupra copiilor in familie, 63% spun ca sunt batuti acasa de parinti, 20% din parinti apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului, iar 18% din copii spun ca au fost batuti acasa cu batul sau cu nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn. Prin comparatie, doar 1% din parinti recunosc ca si-au batut copilul folosind un obiect.

Citeste si:
Ce își dorește Oana Roman pentru fiica ei, după despărțirea de...
Ce își dorește Oana Roman...

In Romania, din 2005, legislatia interzice abuzul asupra copiilor in orice mediu sau sub orice forma de agresiune fizica si verbala, scrie MEDIAFAX.

De altfel, Romania a fost a 13-a tara din lume care a interzis bataia copiilor in toate mediile, iar in prezent sunt 48 de tari au interzis bataia in toate mediile si inca 52 se pregatesc sa introduca legislatia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.