Mama eroina a fost un titlu onorific acordat in regimul comunist unei mame care a avea zece sau mai multi copii.

Deputatul PSD, Ninel Peia, a depus, la Camera Deputatilor, un proiect de lege care prevede acordarea unei indemnizatii viagere pentru femeile care au trei sau mai multi copii, acestea fiind cuprinse intre 30 si 50 % din salariul mediu net pe economie, ceea ce ar insemna intre 630 si 1000 lei.

Conform proiectului de lege, femeile care au nascut trei copii vor primi 30% din salariul mediu net pe economie. Femeile care au crescut patru copii vor primi 40% din salariul mediu net pe economie, iar cele care au cinci sau mai multi copii vor primi o indemnizatie viagera de 50% din salariul mediu net pe economie, plus titlul si medalia de ”Mama Eroina”.

Aceasta indemnizatia viagera se va actualiza anual in functie de salariul mediu net pe economie si nu va tine cont de alte venituri pe care familia le obtine. De asemenea, aceasta indemnizatie va fi neimpozitabila. Femeile care vor dori aceasta indemnazatie viagera vor trebui sa faca o cerere scrisa pentru a o primi.

"Cred ca o femeie care naste, creste si se ocupa de educatia a trei sau mai multi copii, poate fi numita Mama Eroina (...)Statalitatea noastra depinde de numarul populatiei. Exista studii care arata ca in Romania vor exista numai 16 milioane de cetateni in anul 2050. Sa ne gandim la cresterea natalitatii si cred ca este de importanta nationala pentru a nu disparea ca popor", a declarat deputatul Ninel Peia, pentru MEDIAFAX.

Intrebat daca nu se teme ca acest proiect ar putea fi vazut ca o masura populista, in contextul anului electoral, Peia a explicat ca in actuala conjuctura parlamentara a adunat suficient sprijin politic pentru a trece legea. Sotia deputatului Ninel Peia s-ar afla chiar in aceasta situatie, pentru ca cei doi au impreuna trei copii. Deputatul a precizat ca ii va cere sotiei sale sa nu solicite aceasta indemnizatie, pentru a nu fi considerat conflict de interese.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Totodata, deputatul PSD a spus ca se vor aduce amendamente acestui proiect de lege, in asa fel incat si barbatii care sunt singuri, dar care cresc trei sau mai multi copii, sa beneficieze de indemnizatie. Conform ultimei actualizari de la Institutul National de Statistica, salariul mediu net in luna decembrie 2015 era de 2114 lei.

Mama eroina a fost un titlu onorific acordat in regimul comunist unei mame care a avea zece sau mai multi copii. Ordinul se conferea dupa implinirea varstei de 1 an a celui de al zecelea copil, daca toti ceilalti copii erau in viata. Mamele eroine primeau un ajutor lunar de 500 de lei pe luna si o insigna care se purta pe piept pe partea stanga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.