Drapelul lui Avram Iancu, care a fost scos la vanzare miercuri seara intr-o licitatie Artmark dedicata lui Corneliu Vadim Tudor, a fost adjudecat cu 105.000 de euro de omul de afaceri Adrian Thiess.

Drapel de lupta al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, este considerat o raritate absoluta, fiind datat jumatatea secolului al XIX-lea. Acesta a fost scos din nou la vanzare, miercuri seara, la Bucuresti, la casa de licitatii Artmark, evenimentul avand loc la peste doi ani de la conflictul dintre fostul lider al PRM Corneliu Vadim Tudor, decedat in 2015, si Gheorghe Funar, care si-au disputat acest steag.

Pretul de pornire pentru steagul lui Avram Iancu a inceput de la 5.000 de euro, lupta fiind foarte stransa intre licitatorii prezenti la Palatul Cesianu Racovita din Bucuresti (sediul Artmark n.r.) si persoane care au licitat online si care nu au dorit sa isi dezvaluie identitate. Printre cei care au licitat la eveniment s-au numarat si reprezentanti ai lui Gigi Becali, dar si ai autoritatilor locale din comuna ardeleana Horea. In final, drapelul lui Avram Iancu a fost adjudecat pentru 105.000 de euro (la care se adauga comisionul casei de licitatii, n.r.) de o persoana care a licitat online si a carei identitate nu a fost dezvaluita de reprezentantii Artmark. Potrivit informatiilor MEDIAFAX, cumparatorul steagului este omul de afaceri Adrian Thiess.

Adrian Thiess, noul propritar al drapelului lui Avram Iancu

Adrian Thiess a confirmat pentru sursa mai sus mentionata ca a cumparat steagul lui Avram Iancu, precizand insa ca nu vrea sa il tina pentru el si, in aceasta chestiune, vor fi implicate in final peste 20 de persoane. "Este un bun important al romanilor si nu l-am cumparat eu pentru mine, ci impreuna cu mai multi prieteni de-ai mei. I-am informat despre aceasta idee, pentru ca pana la urma daca suntem buni romani, cum credem fiecare dintre noi si sunt convins ca toti suntem, trebuie sa facem si noi anumite gesturi la un anumit moment. Si le-am comunicat acest lucru, le-am trimis un mesaj. Am o lista cu aproximativ 30 de persoane importante din Romania, oameni de afaceri, care au capacitatea de a face un gest mai deosebit. Asa ca decat sa cheltui o suma de bani importanta pe un lucru mai putin relevant, mai bine esti parte a ceva pentru istoria noastra. N-am luat o secunda in considerare sa cumpar acest bun si sa mi-l pun in casa (...). Eram convins ca va fi cineva care va face acest lucru si ideea a fost ca daca suntem mai multi si putem face un gest sa alocam o suma pentru acest lucru, este ok. Urmeaza evident sa-l punem la dispozitia mai multor muzee, care sa-l expuna in toata Romania, sa-l vada toata lumea (...) Nu l-am cumparat eu pentru mine, a fost o chestiune la care probabil intr-un final vom fi 20 si ceva de persoane", a spus Adrian Thiess.

Banii vor sustine publicatia Romania Mare

Pe de alta parte, prezent miercuri seara la licitatia de la sediul Artmark, fostul senator Marius Marinescu a spus ca este reprezentantul familiei lui Corneliu Vadim Tudor, din a carui colectie a facut parte drapelul lui Avram Iancu. "Este un succes aparent, pentru ca acest steag are o valoare inestimabila, fiindca i-a unit pe romani. Este simbolul natiunii romane. Am vorbit cu familia domnului Vadim Tudor si cu un ochi rade si cu unul plange. Cu acesti bani o sa duca mai departe visul domnului Corneliu Vadim Tudor, revista Romania Mare, iar cu un ochi plange, fiindca acest steag al lui Avram Iancu facea parte din patrimoniul familiei. Spera si familia ca acest steag sa fie expus intr-un loc public, unde toti iubitorii de istorie sa vina sa il admire, fiindca sunt multi patrioti in Romania", a declarat Marius Marinescu, pentru presa prezenta la licitatie.

Drapelul lui Avram Iancu, prilej de proces intre Vadim si Funar

In octombrie 2013, drapelul lui Avram Iancu "facea fata conflictelor juridice", care in prezent au incetat. "Abia acum, in 2016, odata conflictul juridic incetat, isi joaca adevarata sansa de a intra intr-un circuit public, prin intrarea in colectia unei institutii culturale de prestigiu sau destinul de a apartine unui roman adevarat, increzator in recuperarea simbolurilor identitatii nationale", au explicat reprezentantii Artmark in luna ianuarie, cand au anuntat ca drapelul va fi scos din nou la licitatie.

Totodata, in octombrie 2013, cand a fost scos pentru prima data la licitatie de catre Artmark, la un pretul de pornire de 10.000 de euro, drapelul lui Avram Iancu a facut obiectul unei dispute intre proprietarul sau, Corneliu Vadim Tudor, si Gheorghe Funar. Funar a spus la momentul respectiv ca Vadim Tudor ca nu are dreptul sa scoata la licitatie acest drapel, intrucat el ar apartine PRM, partid caruia ar fi fost daruit de catre o persoana. De asemenea, Funar l-a dat in judecata pe Vadim Tudor, fapt pentru care steagul respectiv a fost retras de Artmark de la licitatia respectiva.

In 14 septembrie 2015, Corneliu Vadim Tudor a decedat, iar Gheorghe Funar nu s-a mai indreptat in privinta steagului lui Avram Iancu si impotriva mostenitorilor acestuia, fapt pentru care familia lui Vadim Tudor a decis scoaterea la licitatie a drapelului.

Licitatia in memoria lui Corneliu Vadim Tudor a numarat peste 500 de obiecte

La aceasta licitatie au fost scoase la vanzare aproape 500 de obiecte, intre care s-a numarat si un bust al lui Mihai Eminescu, care a decorat biroul lui Corneliu Vadim Tudor si care a avut un pret de pornire de 50 de euro. Acesta a fost cumparat cu pretul de 300 de euro.
Citeste si:
Lidia Samson, una dintre surorile lui Vadim Tudor, a murit
Lidia Samson, una dintre...

Totodata, au fost scoase la vanzare cu acest prilej mai multe manuscrise al lui Nicolae Iorga, care au fost adjudecate cu preturi cuprinse intre 175 de euro si 300 de euro, o scrisoare a romancierului Victor Hugo si o scrisoare a romancierului Honoré de Balzac, purtand semnatura olografa (fiecare adjudecata cu suma de 1.800 de euro) si o depesa transmisa de Imparatul Napoleon Bonaparte, purtand semnatura olografa (cumparata cu 2.200 de euro).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.