Secretarul american al Apararii dezvaluie marti proiectul de buget al Pentagonului pentru 2017, care prevede intre altele o suplimentare a finantarilor in lupta impotriva gruparii Statul Islamic (SI), noi "minidrone" si o consolidare a prezentei americane in Europa de Est, inclusiv in Romania.

Potrivit unui oficial din cadrul Apararii, bugetul de baza al Pentagonului pentru anul fiscal 2017 urmeaza sa se ridice la 524 de miliarde de dolari, cu 59 de miliarde de dolari mai mult decat anul trecut, scrie presa candiana citand AFP. El cuprinde un "fond pentru operatiuni in strainatate" in vederea finantarii operatiunilor in Afganistan si luptei impotriva SI.

Alt oficial, care nu a dorit sa-i fie dezvaluita identitatea, a precizat ca bugetul va include sapte miliarde de dolari numai pentru combaterea jihadisstilor din cadrul SI, cu 35% mai mult decat anul trecut, scrie MEDIAFAX.

Bugetul militar al Statelor Unite este cel mai important din lume - depasind bugetele apararilor celorlalte opt mari puteri ale lumii la un loc. Ashton Carter urmeaza sa insiste marti asupra "mediului amenintarilor" in miscare, mai ales dupa ce Rusia a anexat Crimeea in 2014, a adaugat primul oficial american citat de AFP, care a cerut protectia anonimatului. Acesta a notat ca secretarul Apararii va anunta o sporire a prezentei militare americane in Europa de Est, mai ales in Estonia si Romania, pentru a face fata amenintarii ruse.

Ashton Carter se pregateste totodata sa dezvaluie noi echipamente care erau pana acum "top secret" - niste avioane fara pilot de mici dimensiuni, capabile sa zboare in formatie, potrivit unui reprezentant al Apararii.

Bugetul urmeaza sa detalieze de asemenea planurile Pentagonului cu privire la avionul de atac la sol A-10 - o aeronava dezvoltata in anii '70 care urma sa fie retrasa, dar care a devenit un instrument foarte pretios in lupta impotriva jihadistilor si a carei cariera a fost astfel prelungita.

Secretarul Apararii va face aceste anunturi marti dimineata la Washington. Bugetul Apararii va fi dezvaluit saptamana viitoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.