Romsilva arata intr-un comunicat ca, in organizarea licitatiilor pentru vanzarea lemnului, nu a facut decat sa respecte cu strictete prevederile regulamentului aprobat de Guvern, dupa ce a semnalat in mod repetat fara a primi raspuns ca documentul este confuz, interpretabil si greu aplicabil.

Licitatiile pentru vanzarea lemnului din padurile de stat de la sfarsitul anului trecut, care au fost boicotate de mai multi reprezentanti ai industriei, au fost organizate si desfasurate in baza Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica, aprobat prin Hotararea nr. 924/2015, iar nivelul preturilor de referinta pe specii au fost aprobate prin decizia directorului general al Romsilva din decembrie 2015, preciza Ministerul Mediului intr-un comunicat.

Romsilva precizeaza, marti, dupa un protest al reprezentantilor industriei, care acuza regia de cresterea preturilor, ca in procesul de elaborare a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica, reprezentantii regiei au facut parte din grupul de lucru, alaturi de reprezentanti ai altor actori din domeniul forestier, "inclusiv ai organizatiilor care astazi protesteaza in strada".

"Dupa aprobarea Regulamentului de catre Guvern, am constatat, cu vadita surprindere, ca textul acestuia este diferit de cel discutat si convenit in cadrul grupului de lucru, precum si cu ocazia consultarii publice. Exact aceste modificari survenite, fac documentul confuz, interpretabil si greu aplicabil. In aceste conditii, imediat, conducerea Romsilva, prin demersuri scrise, a adus la cunostinta Primului – Ministru, Presedintelui Consiliului Legislativ si Ministrului Mediului, Apelor si Padurilor despre aceasta stare de fapt, solicitand lamurirea unora dintre aceste aspecte, inclusiv problema nivelului de piata a masei lemnoase. Acelasi demers s-a facut si catre noua conducere a Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, imediat dupa instalarea acesteia", spun reprezentantii Romsilva.

Citeste si:
Tendințele anului 2024 în design interior: mobilier cu linii...
Tendințele anului 2024 în...

Ei precizeaza ca demersurile repetate ale regiei au ramas fara raspuns, astfel ca, pe 10 decembrie 2015, conducerea Romsilva a formulat plangere prealabila impotriva HG nr.924/2015.

La discutiile care au avut loc la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, in data de 29 decembrie 2015, s-a concluzionat ca pentru deblocarea situatiei este necesara modificarea prevederilor HG nr. 924/2015, stabilindu-se, si masuri imediate de aplicat. Romsilva a implementat de indata, masurile aflate in responsabilitatea sa, mai spun reprezentantii regiei.

Romsilva precizeaza ca, in urma licitatiilor principale si a licitatiilor intermediare, din oferta totala de 4.314.969 m³, pana in data de 26 ianuarie 2016 a fost adjudecata masa lemnoasa in volum de 1.376.258 m³ (cca. 32%).

"In acest context nu intelegem incercarea unora dintre institutiile statului, a organizatiilor profesionale, sindicale sau non-guvernamentale de a acuza Romsilva de blocarea pietei lemnului si de punerea in pericol a sectorului industriei lemnului si a mobilei, in conditiile in care, in aplicarea prevederilor HG nr.942/2015 Romsilva nu a facut decat sa le respecte cu strictete. Ramane totusi o intrebare, de o gravitate deosebita: nu cumva lipsa totala de reactie a conducerii ministerului de resort, pentru modificarea HG nr.924/2015, a avut drept scop compromiterea conducerii executive si a Consiliului de Administratie ale RNP-Romsilva, de a caror inlaturare, cu orice pret, aceasta este preocupata, mai presus de bunul mers al lucrurilor, in sectorul forestier?", se mai spune in comunicatul Romsilva.

Citeste si:
Cât costă pomii de Crăciun naturali în acest an. Prețurile încep de...
Cât costă pomii de Crăciun...

Peste 3.500 de reprezentanti din industria lemnului au protestat marti, in Piata Victoriei, ei sustinand ca Romsilva a crescut cu 300 la suta pretul minim de pornire la licitatiile de vanzare a masei lemnoase.

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii Romsilva au precizat ca preturile de pornire, ca si cele de adjudecare de la licitatiile organizate la sfarsitul anului trecut nu au crescut fata de cele din 2015.

Intr-un comunicat dat la sfarsitul anului trecut, dupa ce reprezentantii industriei si-au aratat nemultumirea, Romsilva precizeaza ca "nivelul de piata al preturilor de referinta nu este un nivel apreciat sau un nivel determinat in mod aleator de catre RNP - Romsilva, ci este rezultatul unui calcul matematic, foarte precis, care a luat in considerare preturile pe care piata le-a format (preturile de adjudecare) pentru masa lemnoasa care a facut obiectul anului de productie 2015".

Citeste si:
Ministerul Mediului, mesaj de Ziua Pământului 2021
Ministerul Mediului, mesaj de...

Ministerul Mediului a transmis saptamana trecuta, printr-un comunicat, ca analiza pe care a efectuat-o, cat si motivele invocate de operatorii economici privind esecul licitatiilor desfasurate, arata ca preturile practicate de Romsilva sunt ridicate.

Reprezentantii ministerului mai spun ca au solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurentei cu privire la modul de stabilire al preturilor de referinta. Consiliul a fost de parere ca preturile de referinta trebuie stabilite in functie de conditiile de piata si a aratat ca Romsilva nu este obligata sa stabileasca preturile luand in considerare preturile medii ponderate de la nivelul anului 2015, asa cum se sustine in fundamentarea deciziei directorului Romsilva privind stabilirea preturilor de referinta pe specii.

Totodata, Consiliul Concurentei recomanda sa se utilizeze ca pret de referinta, pretul minim de adjudecare la ultimele licitatii pe aceleasi specii, grade de accesibilitate, sortimente si tehnologie de exploatare.

Citeste si:
VIDEO Cîțu a venit pe jos la Guvern, alăturându-se campaniei...
VIDEO Cîțu a venit pe jos la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.