Bucurestenii sunt chemati marti, in fata Primariei Capitalei, pentru a-si spune parerea privind proiectul de hotarare vizand limitarea atributiilor ArCuB, institutia responsabila de pregatirea candidaturii Bucurestiului la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) va lua in discutie, in sedinta de marti, de la ora 15.00, un proiect de hotarare privind punerea in aplicare a prevederilor OUG 77/2013 pentru stabilirea unor masuri privind asigurarea functionalitatii administratiei publice locale, a numarului de posturi si reducerea cheltuielilor la institutii din subordinea Guvernului, ministerelor, precum si ale municipalitatii, scrie MEDIAFAX.

Proiectul prevede reorganizarea ArCuB din serviciu public de cultura in "institutie de spectacole de proiecte", ceea ce, spun initiatorii protestului, limiteaza drastic atributiile ArCuB, facand practic imposibila gestionarea unui proiect de anvergura de tipul Capitala Europeana a Culturii 2021. Bucurestiul candideaza alaturi de alte trei orase din tara la titlul de Capitala Europeana a Culturii, pe care un oras al Romaniei il va avea in 2021.

Initiativa Romania, miscare civica creata in urma protestelor care au avut loc dupa incendiul din Colectiv, ii cheama pe bucuresteni sa vina in fata primariei, marti, de la ora 14.00, pentru a-si face parerea auzita, sau sa transmita consilierilor generali punctul lor de vedere prin e-mail sau telefon.

"O decizie privind ArCuB trebuie amanata pana la depunerea dosarului de candidatura a orasului Bucuresti la titlul de Capitala Europeana a Culturii si adoptata doar dupa o consultare publica si discutii cu locuitorii acestui oras si actorii implicati. Aceasta propunere de reorganizare este inexplicabila, cu atat mai mult cu cat ArCuB si echipa Bucuresti 2021 au reusit performanta includerii orasului Bucuresti pe lista scurta, alaturi de Baia-Mare, Cluj-Napoca si Timisoara. Initiata de primarul general si supusa votului membrilor Consiliului General in sedinta publica in data de 26 ianuarie 2016, preconizata initiativa de reorganizare institutionala pune in pericol si compromite definitiv sansele pe care le are Bucurestiul in obtinerea celui mai important titlu european", arata reprezentantii Initiativei Bucuresti.

Citeste si:
Bucureștenii vor plăti și în acest an același preț pentru gigacalorie
Bucureștenii vor plăti și în...

Totodata, ei arata ca o astfel de decizie de modificare a statutului unei institutii importante de cultura, "realizata pe ascuns si in pripa, fara consultarea expertilor culturali, a cetatenilor si a sectorului cultural", aduce deservicii mari actului de cultura si afecteaza iremediabil candidatura orasului in cea de-a doua faza a competitiei.

"De asemenea, propunerea incalca angajamentele public asumate de institutia Primarului General, precum si actele semnate de liderii partidelor politice in data de 8 decembrie, care sustin fara echivoc candidatura Bucurestiului la titlul european. Initiativa Romania cere Consiliului General al Primariei Municipiului Bucuresti asumarea dosarului de candidatura si continuarea procesului de finalizare a candidaturii Bucurestiului conform termenelor concursului organizat de Ministerul Culturii", se mai spune in comunicatul Initiativei Bucuresti.

Citeste si:
Peste 900.000 de persoane au vizitat Târgul de Crăciun din Piaţa...
Peste 900.000 de persoane au...

Saptamana trecuta, 26 de artisti, profesori si manageri culturali, membri ai echipei Bucuresti 2021, care se ocupa de candidatura Bucurestiului la titlul de Capitala Europeana a Culturii, au atras atentia asupra proiectului vizand reorganizarea ArCuB.

Cei 26 de artisti, profesori universitari si manageri culturali, membri ai echipei extinse Bucuresti 2021 si ai grupului de lucru Curatorium (format dintr-un numar important de artisti, manageri si experti culturali, urbanisti, arhitecti, reprezentanti ai sectorului cultural independent), care a avut un rol determinant in elaborarea si in sustinerea dosarului de candidatura Bucuresti 2021/ Orasul In-vizibil, au cerut ca proiectul de hotarare sa nu fie votat, iar CGMB sa isi asume candidatura orasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii, asa cum reiese din documentele semnate de liderii partidelor politice din Bucuresti.

Citeste si:
Nicușor Dan: „Aproape o mie de stații STB vor fi dotate cu panouri...
Nicușor Dan: „Aproape o mie...

"Astfel, consideram ca neasumarea angajamentelor de catre reprezentantii PMB duce la incalcarea regulamentului concursului, potrivit caruia acest proiect trebuie sa beneficieze de sprijin politic transpartinic. Prin demararea procesului de reorganizare in acest moment crucial pentru finalizarea candidaturii Bucurestiului pentru Capitala Europeana a Culturii 2021, se blocheaza practic procesul demarat de ArCuB in februarie 2014 si se compromite caracterul participativ, solidar si transparent care a stat la baza elaborarii dosarului de candidatura si care a fost unul dintre punctele forte care au dus la selectarea Bucurestiului pe lista scurta", spuneau acestia intr-o scrisoare deschisa.

Printre semnatarii scrisorii, se numara profesorul Vintila Mihailescu, antropolog si manager cultural, fostul director al Muzeului Taranului Roman, Anamaria Vrabie, economist, specializata dezvoltare economica locala, Svetlana Carstean, poeta si curator, Codruta Cruceanu, istoric de arta, Cosmin Manolescu, artist si manager cultural, Nicoleta Bitu, activista drepturile omului si manager proiecte romi, Teodor Frolu, arhitect si antreprenor industrii creative, Oana Preda, director executiv Centrul de Resurse pentru participare Publica, Ioana Ciocan, asistent universitar si curator, Adrian Schiop, scriitor, Catalin Cretu, compozitor, artist multimedia, cercetator stiintific la Universitatea de Muzica.

Citeste si:
Nicuşor Dan: „Vom înlocui peroane vechi şi vom moderniza staţii de...
Nicuşor Dan: „Vom înlocui...

Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Baia Mare au fost alese, in decembrie, pe lista scurta a oraselor care candideaza pentru obtinerea titlului de Capitala Europeana a Culturii 2021.

Cele patru orase au fost selectate din cele 14 care au candidat si au fost acceptate pentru aceasta competitie: Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Brasov, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sfantu Gheorghe, Suceava, Timisoara si Targu-Mures.

In 2021, vor fi trei capitale europene a culturii: una din tarile candidate la UE (Serbia si Muntenegru), una din Grecia (unde au candidat 14 orase) si una din Romania.

Programul "Capitala culturala europeana" a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Pana in prezent, peste 40 de orase au detinut acest titlu. In 2007, orasul Sibiu a detinut acest titlu, alaturi de Luxemburg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.