Tehnicile nucleare aplicate in conservarea patrimoniului cultural vor fi analizate intr-un simpozion franco - roman, care va fi organizat, luni, de la ora 14.00, la Institutul Francez din Bucuresti.

Evenimentul este organizat de Institutul de Fizica Atomica (IFA) de la Magurele, Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH), Comisariatul Francez pentru Energie Atomica (CEA), laboratorul francez Arc - Nucleart si Institutul Francez din Romania, informeaza Ambasada Frantei in Romania. La eveniment vor participa François Saint-Paul, ambasadorul Frantei in Romania, Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din Romania, si Nicolae Zamfir, directorul general al IFIN-HH. In cadrul simpozionului sunt programate mai multe interventii pe tema restaurarii patrimoniului. De asemenea, se va semna un memorandum in domeniul conservarii operelor de arta prin intermediul tehnicilor nucleare, intre Laboratorul ARC-Nucleart si Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei".

In acest context va fi lansat si concursul "Sa salvam impreuna un obiect din patrimoniul cultural roman". Concursul este deschis oricarui muzeu sau comunitate care prezinta un obiect de patrimoniu cultural confectionat din lemn, asociat sau nu cu alte materiale structurale, a carui stare de degradare justifica aplicarea unei proceduri de consolidare si/sau de restaurare din cadrul competentelor ARC-Nucleart si IRASM - IFIN-HH si anume decontaminarea prin iradiere gamma sau consolidarea prin impregnarea cu rasina in cazul lemnului foarte degradat. Premiile oferite castigatorilor concursului vor consta in finantarea lucrarilor de conservare si restaurare a bunurilor prezentate.

Laboratorul ARC-Nucleart are ca misiune conservarea si restaurarea obiectelor de patrimoniu din materiale organice (lemn, piele, fibre), produse de oameni in toate domeniile lor de activitate, cercetarea destinata studiului materialelor degradate si dezvoltarea unor noi metode de tratament. In laboratoare dotate cu instalatii tehnice de inalt nivel, pe o suprafata de 3.000 de metri patrati, o echipa pluridisciplinara (chimisti, fizicieni, tehnicieni, restauratori, conservatori si personal administrativ) se dedica salvarii patrimoniului, intervenind asupra colectiilor muzeelor si asupra monumentelor istorice, dar si pe santiere de sapaturi, pentru a asista arheologii.

Citeste si:
Josep Borrell a avertizat că Rusia distruge în mod intenţionat...
Josep Borrell a avertizat că...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.