Posibilitatea procurorului de a renunta la urmarirea penala, in cazul infractiunilor care se pedepsesc cu amenda sau cel mult sapte ani de inchisoare, daca el constata ca nu exista un interes public, prevazuta in Codul de procedura penala, este neconstitutionala, a decis miercuri CC.

Curtea Constitutionala (CC) a luat miercuri in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 318 din Codul de procedura penala. "In cazul infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunta la urmarirea penala cand, in raport cu continutul faptei, cu modul si mijloacele de savarsire, cu scopul urmarit si cu imprejurarile concrete de savarsire, cu urmarile produse sau care s-ar fi putut produce prin savarsirea infractiunii, constata ca nu exista un interes public in urmarirea acesteia", prevede primul alineat al articolului 318 din Codul de procedura penala.

Potrivit aceluiasi articol, procurorul poate dispune, dupa consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta sa indeplineasca una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii: "a) sa inlature consecintele faptei penale sau sa repare paguba produsa ori sa convina cu partea civila o modalitate de reparare a acesteia; b) sa ceara public scuze persoanei vatamate; c) sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada cuprinsa intre 30 si 60 de zile, in afara de cazul in care, din cauza starii de sanatate, persoana nu poate presta aceasta munca; d) sa frecventeze un program de consiliere".

Articolul 318 mai prevede, printre altele, ca, in cazul neindeplinirii cu rea-credinta a obligatiilor in termen de 6 luni sau de 9 luni pentru obligatii asumate prin acord de mediere incheiat cu partea civila, procurorul revoca ordonanta. O noua renuntare la urmarirea penala in aceeasi cauza nu mai este posibila, scrie MEDIAFAX.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 318 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale.

Curtea a retinut ca dispozitiile criticate contravin principiului legalitatii, prevazut de art. 1 alin. (5) din Constitutie, precum si prevederilor art.124 alin. (1) coroborate cu art. 126 alin. (1), potrivit carora justitia se infaptuieste in numele legii si se realizeaza prin instantele judecatoresti stabilite de lege.

Citeste si:
Raed Arafat: „Ultimele şase luni din viaţa mea au fost un coşmar”
Raed Arafat: „Ultimele şase...

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Judecatoria Drobeta Turnu Severin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.