Tichetele sociale acordate pentru incurajarea copiilor sa urmeze invatamantul prescolar - ”Fiecare Copil in Gradinita”- vor putea fi utilizate numai pentru achizitionarea de produse alimentare, de igiena, de imbracamite si/sau rechizite, a decis marti Executivul.

Guvernul a adoptat, marti, printr-o Hotarare, normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

Legea privind incurajarea copiilor sa urmeze invatamantul prescolar promoveaza prezenta la gradinita a copiilor intre 3 si 6 ani, prin acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social de 50 de lei lunar, stimulentul acordandu-se familiilor cu mai putin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoana singura).

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, mecanismul propus prin normele de implementare adoptate este bazat pe doua principii, astfel ca acordarea tichetelor sociale este strict conditionata de prezenta regulata a copiilor la gradinita. Normele de aplicare precizeaza ca totalul absentelor motivate permise se calculeaza pe baza unui algoritm in care invoirile personale (maxim trei) si scutirile medicale nu pot depasi 50 la suta din numarul total de zile de gradinita din luna respectiva. Prezenta zilnica a copiilor la gradinita o tin educatorii, dupa un formular similar celui folosit de Fundatia Ovidiu Ro in programul pilot. Situatia fiecarui prescolar se centralizeaza intr-un sistem informatic national gestionat de Ministerul Educatiei, iar corectitudinea notarii prezentei zilnice va fi monitorizata prin vizite neanuntate, prin sondaj, scrie MEDIAFAX.

Al doilea principiu se refera modalitatea de acordare a tichetelor care se doreste a fi cat mai simpla, astfel, copiii eligibili pentru acest program sunt identificati de asistentii sociali din primarii, pe baza unui dosar social. Stimulentul acordat sub forma de tichet social este acordat pentru perioada septembrie – iunie, pe baza de cerere si declaratie pe proprie raspundere completata de parinti sau de persoanele care raspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul, declaratia fiind standard. Cei care primesc deja beneficii sociale care atesta incadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie sa faca un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili. Inscrierea in Program este permanenta, pentru a permite familiilor sa isi inscrie copiii la gradinita si dupa inceperea anului scolar. Tichetul se acorda incepand cu luna in care prescolarul a indeplinit criteriile de frecventa. Mecanismul de acordare a tichetului nu ia in calcul ajutorul social, alocatia pentru copii, bursele sau subventiile agricole. Tichetele vor fi distribuite de primarii, conform formularului de prezente completat de educatori.

Citeste si:
Tichete de masă de 100 de lei pentru românii care se vaccinează...
Românii care se vor vaccina...

Banii necesari pentru plata stimulentelor se asigura de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adaugata. Este deja in lucru un proiect de Hotarare de Guvern care urmeaza sa prevada repartizarea pe judete a sumelor alocate in 2016 finantarii acestui Program, in functie de numarul de copii inscrisi, se mai precizeaza in comunicatul Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.