Tribunalul Militar Bucuresti a admis cererile ofiterilor George Matei si Antonina Radu de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti-Ilfov de inlocuire a masurii arestului si a decis pentru amandoi arest la domiciliu, decizia nefiind definitiva.

George Matei si Antonina Radu, care au facut controale in clubul Colectiv, sunt arestati din 10, respectiv 14 noiembrie. Tribunalul Militar Bucuresti a decis, marti, inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, la cererea celor doi. Decizia poate fi insa contestata, iar cei doi ofiteri raman in arest pana la o decizie definitiva.

Pe 10 noiembrie, Tribunalul Militar a decis arestarea lui George Matei si plasarea in arest la domiciliu a Antoninei Radu, instanta motivand in cazul acesteia ca are in ingrijire o fiica de opt ani si un frate de 42 de ani fara niciun venit, cu handicap psihiatric accentuat. Pe 14 noiembrie a fost insa arestata si Antonina Radu, prin decizia definitiva a Curtii Militare de Apel. Masura arestului a fost apoi prelungita succesiv pentru cei doi.

George Matei si Antonina Radu au fost trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu, pe 4 decembrie, fiind acuzati ca au facut verificari in clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor de prevenirea si stingerea incendiilor (PSI). In plus, ISU Bucuresti-Ilfov s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 29.680 de lei, reprezentand costurile efectuate cu prilejul interventiei in urma incendiului din clubul Colectiv.

"Prin incalcarea atributiilor de serviciu de catre inculpatii cpt. Radu Antonina si cpt. Matei George Petrica, la momentele controalelor efectuate la Clubul Colectiv apartinand SC Colectiv Club SRL, dar si prin efectuarea unor acte contrare atributiilor de serviciu in timpul programului de lucru, cei doi au creat premisele, in conditiile permiterii functionarii societatii in lipsa autorizatiei pentru securitate la incendiu, producerii dezastrului din 30.10.2015, consecinta fiind prejudicierea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov cu suma de 29.680 lei, reprezentand costurile efectuate cu prilejul interventiei in urma incendiului de la data mentionata, costuri constand in utilizarea autospecialelor de interventie, precum si cheltuielile cu personalul implicat in interventie", se mentioneaza in rechizitoriu.

Citeste si:
Antonina Radu, pompier condamnat în dosarul Colectiv, dată în...
Antonina Radu, pompier...

De asemenea, in cauza s-au constituit parte civila si parintii uneia dintre victimele incendiului de la Colectiv, decedata pe 1 noiembrie, “apreciindu-se ca una din urmarile imediate produse prin savarsirea infractiunii de abuz in serviciu a fost lezarea dreptului la viata, fara a se mentiona cuantumul acestor pretentii civile”.

"Prin aceleasi fapte inculpatii cpt. Radu Antonina si cpt. Matei George Petrica au adus atingere drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice si au manifestat dispret fata de garantarea dreptului constitutional la viata si integritate fizica si psihica asa cum este reglementat in cuprinsul art. 22 alin. 1 din Constitutia Romaniei", se mentioneaza in rechizitoriu.

Conform documentului citat, prin incalcarea atributiilor de serviciu de catre capitanii Antonina Radu si Petrica George Matei, clubul Colectiv ar fi realizat un folos necuvenit in valoare de 62.298 lei, "reprezentand profitul net pe care societatea comerciala l-a realizat in perioada ce intereseaza cauza".

Citeste si:
Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor de...
Preşedintele Klaus Iohannis a...

Procurorii DNA sustin ca, desi au facut mai multe deplasari la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu si Petrica George Matei nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca societatea sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti, ca functionand fara aviz sau autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.

Mai mult, potrivit procurorilor, cei doi angajati ai ISU s-ar fi oferit sa-i ajute pe patronii clubului cu intocmirea dosarului pentru obtinerea avizului PSI.

Pentru recuperarea prejudiciului de de 92.978 lei ( 29.680 lei reprezentand paguba cauzata ISU Bucuresti- Ilfov, institutie subordonata I.G.S.U. si 62.298 de lei cuantumul folosului necuvenit obtinut de SC Colectiv Club SRL ca urmare a ilicitului savarsit de inculpati ), respectiv a sumei ce urmeaza a fi precizata de catre partile civile, procurorii anticoruptie au instituit sechestru asigurator asupra a doua apartamente din Capitala apartinand Antoninei Radu, respectiv lui Petrica George Matei.

Citeste si:
Orban, despre condamnarile in cazul Colectiv: "Mai bine mai tarziu"
Orban, despre condamnarile in...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.