Unii dintre voluntarii care au ajutat victimele din Colectiv au discutat, vineri, cu ministrul Sanatatii si cu reprezentanti ai Guvernului, dupa intalnire acestia spunand ca in spitale exista, de vineri, kituri medicale speciale pentru cei raniti in incendiu.

Discutia a avut loc la o luna dupa ce premierul Dacian Ciolos s-a intalnit cu grupul de voluntari care a participat la transferul persoanelor ranite in incendiul din clubul Colectiv de la spitalele din Capitala la cele din strainatate.

Voluntarii au dorit sa stie ce pot face in perioada urmatoare pentru a ajuta pacientii care sunt ingrijiti atat in spitalele din Capitala cat si in clinicile din afara.

"Deoarece am vazut ca in aceasta luna de cand am avut prima discutie cu oficialii din Ministerul Sanatatii nu s-au facut foarte multe lucruri, am vrut sa venim sa vedem exact ce putem face imediat in perioada urmatoare pentru a ajuta pacientii", a declarat Pavel Popescu, unul dintre voluntarii care s-au implicat in acest caz. Una dintre problemele principale sesizate de voluntari a fost cea legata de linia telefonica unica deschisa de Ministerul Sanatatii, la care victimele incendiului de la Colectiv si rudele acestora pot solicita sprijin.

"Am vazut ca acest hotline nu functioneaza asa cum ar trebui, mai exact ca pacientii care suna sunt redirectionati catre fundatii. Noi consideram ca ar trebui sa existe un grup operativ format la nivelul Ministerului Sanatatii care sa preia toate solicitarile facute de pacienti", a spus Ramona Strugariu, un alt voluntar, reprezentanta Comunitatii Virtuale a Romanilor din Belgia (Rombel).

Pavel Popescu a precizat ca, incepand de vineri, in spitalele din Capitala care au tratat pacientii raniti in Colectiv exista kituri speciale pentru arsi.

"Este foarte important ca pacientii sa mearga si sa ceara aceste kituri, care contin sampon, sapun, unguent si pansamente speciale pentru cei arsi, care ii va ajuta in procesul de vindecare. Aceste kituri sunt importate si sunt la standarde europene", a mai spus Pavel Popescu. De asemenea, voluntarii au precizat ca la discutia cu oficialii Ministerului Sanatatii si ai Guvernului au primit asigurari ca vor avea loc modificari legislative pentru a reglementa situatia concediilor medicale pentru victimele de la Colectiv, dar si pentru cei din familiile acestora care ii ingrijesc.

Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

In saptamanile urmatoare va fi reglementata legislativ si problema banilor pe care familiile celor raniti in Colectiv ii vor primi si dupa externare.

In urma incendiului din 30 octombrie 2015 si-au pierdut viata 63 de persoane, dintre care 27 au murit in incendiu, 24 in spitalele din tara si 12 dintre ranitii transferati in strainatate. Dupa incendiu au fost internati in spitale din Capitala 147 de raniti. Ministerul Sanatatii a deschis, la sfarsitul anului trecut, o linie telefonica pentru sprijinirea ranitilor in incendiul din Colectiv, numarul de telefon pus la dispozitia acestora fiind 021.3072.614. Reprezentantii MS precizau ca apelantii vor primi suport pentru acoperirea costurilor tratamentelor in strainatate, a echipamentelor speciale necesare in perioada de recuperare in tara si strainatate, recomandate de medicii specialisti, precum si a altor costuri cu materiale si medicamente necesare. De asemenea, pacientii si apartinatorii acestora pot primi, la cerere, asistenta sociala si psihologica.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.