Directorul executiv al DSV Bacau, retinut pentru luare de mita, instigare la abuz in serviciu si folosire de informatii secrete, dupa ce ar fi primit sume de bani sau ar fi divulgat subiectele de la concursuri organizate in institutie, a fost arestat preventiv miercuri dupa-amiaza.

Tribunalul Bacau a emis, miercuri dupa-amiaza, mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele directorului executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau, Carmen-Carleta Bodea, dupa ce ar fi comis mai multe fapte de coruptie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In fapt, judecatorii bacauani au admis propunerea facuta de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, care o acuza pe sefa DSVSA Bacau de comiterea a trei infractiuni de luare de mita, patru de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si doua infractiuni de instigare la abuz in serviciu.

Potrivit anchetatorilor, sefa DSVSA ar fi comis toate aceste fapte in ultimele trei luni, perioada in care a fost monitorizata. Astfel, pe 26 octombrie 2015, Carmen-Carleta Bodea, in calitate de director executiv al institutiei, a pretins si primit suma de 2.700 lei de la administratorul unei societati comerciale, cu obiect principal de activitate comert cu ridicata al carnii si produselor din carne.

Banii, sustin procurorii DNA, ar fi fost pretinsi si primiti "in legatura cu atributiile de serviciu referitoare la planificarea actiunilor si controalelor, autorizarea/ inregistrarea obiectivelor supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, suspendarea/anularea autorizatiei/inregistrarii sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor si dispunerea masurilor complementare de sanctionare".

De asemenea, arata anchetatorii, in perioada 14 - 27 octombrie 2015, directorul DSVSA Bacau ar fi acceptat promisiunea unor sume de bani de la un medic veterinar caruia i-a fost atribuita, prin concesionare, de catre institutie, o circumscriptie veterinara din judet.

"Promisiunea remiterii unei sume de bani este in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu referitoare la emiterea deciziei privind constituirea comisiei de evaluare a achizitiilor de servicii sanitar-veterinare, avizarea documentatiei de participare la licitatie, avizarea raportului de atribuire a achizitiei si semnarea, in numele DSVSA Bacau, a contractului de servicii sanitar-veterinare cu castigatorul procedurii de atribuire. In acelasi context, Carmen-Carleta Bodea i-a furnizat medicului respectiv informatii nedestinate publicitatii despre licitatia respectiva. Astfel, desi anuntul privind licitatia nu fusese publicat pe SEAP, directorul DSVSA Bacau i-a comunicat persoanei respective conditiile ce vor fi prevazute in caietul de sarcini, precizandu-i ca acesta a fost modificat fata de cel folosit in precedentele licitatii, a avertizat-o in legatura cu dotarile pe care va trebui sa le aiba la data licitatiei si care ii vor asigura un punctaj favorabil, i-a transmis perioada in care va avea loc licitatia si componenta comisiei de licitatie care va fi numita prin dispozitia sa”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii, miercuri, de DNA.

Citeste si:
VIDEO Dezastru ecologic descoperit de inspectorii DSVSA la Râmnicu...
VIDEO Dezastru ecologic...

Procurorii anticoruptie sustin ca directorul executiv al DSVSA Bacau ar fi furnizat la trei persoane, cu ocazia unor concursuri organizate de institutie, informatii nedestinate publicitatii, respectiv variantele de subiecte pentru proba scrisa.

"In acest fel, Carmen-Carleta Bodea a asigurat candidatilor respectivi un avantaj fata de ceilalti participanti la concurs si, totodata, obtinerea unui punctaj necesar castigarii concursului. In acelasi context, la data de 17 decembrie 2015, directorul DSVSA Bacau, printr-un intermediar, a primit un plic de la ruda unuia dintre candidatii favorizati, continand suma de 5.000 lei”, sustin anchetatorii.

Totodata, procurorii DNA afirma ca Bodea Carmen-Carleta i-a determinat pe membrii unei comisii de examinare, tot in calitate de director, sa favorizeze un candidat, atat la proba scrisa cat si cea orala, in contextul organizarii unui concurs pentru ocuparea unor posturi de medic veterinar pe perioada determinata.

"Actiunea inculpatei a avut ca urmare obtinerea, de catre candidatul respectiv, a unui folos necuvenit, respectiv promovarea concursului, si a cauzat vatamarea intereselor legitime a DSVSA Bacau, referitoare la ocuparea posturilor pe criterii de competenta"
, se mai arata in comunicatul DNA.

Citeste si:
"Let`s do it, Romania" va avea loc anul acesta pe 24 septembrie
"Let`s do it, Romania" va...

Carmen-Carleta Bodea a fost retinuta, marti, pentru 24 de ore, in urma unor perchezitii facute de procurorii DNA la sediul DSVSA Bacau si la locuinta directorului DSVSA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.