Romanii arunca la gunoi, anual, peste 50 de milioane de baterii si acumulatori uzati, reprezentand aproximativ 1.150 tone deseuri cu continut mare de metale grele, care ar trebui colectate separat si reciclate, dat fiind ca o singura baterie uzata polueaza un metru patrat de sol timp de 50 de ani.

Romanii arunca la gunoi, anual, peste 50 de milioane de baterii si acumulatori uzati, reprezentand aproximativ 1.150 tone deseuri cu continut mare de metale grele precum mercur, plumb, nichel, cadmiu si litiu, arata Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor (SNRB) intr-un comunicat.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2016, tinta de colectare a deseurilor de baterii si acumulatori portabili este de 45% din cantitatea de astfel de produse puse pe piata. Conform datelor statistice oficiale, la nivelul anului 2012, rata nationala medie de colectare pe baterii s-a situat undeva la circa 11%, iar rata de colectare pentru bateriile portabile uzate la 6,5%, adica mult sub obligatiile europene.

Aproximativ 1.150 tone de deseuri periculoase de baterii si acumulatori ajung in continuare anual in cele 110 depozite neconforme, dar si in cele peste 3.500 de depozite adhoc neautorizate din tara, determinand poluarea mediului inconjurator si riscuri majore asupra sanatatii populatiei.

SNRB arata ca o baterie uzata poate polua un metru patrat de sol pe o perioada de 50 de ani, astfel ca, in contextul in care multe localitati nu au inca acces la retele de alimentare cu apa sau canalizare, efectele negative asupra sanatatii omului sunt uriase, scrie MEDIAFAX.

Asociatia isi propune sporirea numarului de puncte de colectare pentru baterii si acumulatori uzati aflate la dispozitia populatiei, in mai multe lanturi de magazine si in benzinarii, mizand pe implicarea companiilor si membrilor, dar si pe raspunsul pozitiv al cetatenilor.

In plus, atrage atentia SNRB, neatingerea tintei de colectare poate determina declansarea procedurilor de penalizare pentru neindeplinirea conditionalitatilor ex ante conform Regulamentului General 2014 - 2020 al Comisiei Europene.

"Una dintre cele mai grave probleme cu care ne confruntam astazi in domeniul mediului si gestiunii deseurilor este lipsa de interes si implicare in problematica reciclarii a reprezentantilor administratiei publice centrale si locale si a operatorilor de salubritate care detin monopolul pe colectare, la nivel local. Aceste reale vulnerabilitati ale gestiunii deseurilor constituie obstacole majore in atingerea obiectivelor pe care Romania si le-a asumat in calitate de stat membru de a recicla 50% din deseurile municipale si comerciale generate anual pana in 2020 si de indeplini dezideratul de «societate a reciclarii»", spun reprezentantii SNRB.

Citeste si:
Românii vor achita mai mult pentru gunoi. Ce prevăd noile obligații
Românii vor achita mai mult...

Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o organizatie colectiva a producatorilor de baterii si acumulatori, avand ca scop preluarea obligatiilor si responsabilitatilor acestora privind colectarea, tratarea si valorificarea deseurilor de baterii si acumulatori in conformitate cu HG 1132/2008 si a legislatiei complementare. Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor este membru fondator EUCOBAT – European Compliance Organisation for Batteries, asociatia pan-europeana a organizatiilor de transfer responsabilitati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.