Propunerea PNL privind verificarea declaratiilor de interese ale alesilor locali de prefecti confera institutiei prefectului prerogative de verificare intr-un domeniu in care nu are competenta si poate duce la situatii contradictorii, potrivit Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Contactata de MEDIAFAX, ANI a transmis punctul sau de vedere privind initiativa PNL, punct de vedere transmis Guvernului din noiembrie, dupa ce propunerea legislativa a fost depusa la Parlament.

In documentul citat, se arata ca ANI este "singura autoritate care are competenta de a evalua si identifica potentiale situatii de incompatibilitate sau conflict de interese prin verificarea declaratiilor de avere si de interese" de alesii locali, printre alte persoane.

"Propunerea legislativa este de natura sa creeze confuzie prin suprapunerea atributiilor institutiei prefectului cu cele ale Agentiei Nationale de Integritate in ceea ce priveste identificarea situatiilor de incompatibilitate sau conflict de interese in care se pot afla alesii locali. Practic, prin aceasta propunere legislativa se instituie in sarcina institutiei prefectului prerogative de verificare intr-un domeniu in care nu are competenta, acest aspect putand da nastere la situatii contradictorii prin emiterea de catre institutia prefectului si Agentia Nationala de Integritate a unor acte administrative sau puncte de vedere cu continut contrar", se arata in comunicatul ANI.

Reprezentantii agentiei observa ca, din expunerea de motive a propunerii legislative, rezulta ca scopul acesteia este de a preveni aparitia unor situatii de incompatibilitate sau conflict de interese. Ei precizeaza ca, si in prezent, ANI desfasoara o activitate de prevenire.

"Astfel, pe pagina de internet a agentiei, pot fi gasite informatii cu privire la modul de completare a declaratiilor de avere si de interese, iar prin intermediul Departamentului de Comunicare si al Directiei Generale Juridice se emit, la solicitarea persoanelor interesate, puncte de vedere referitoare la potentiale situatii de incompatibilitate sau conflict de interese, astfel ca nimic nu impiedica pe alesii locali ca anterior numirii in functia publica sau in termenul de optiune (...) sa solicite un punct de vedere de la Agentia Nationala de Integritate si astfel sa evite incalcarea legislatiei privind incompatibilitatile si conflictul de interese", se arata in punctul de vedere al ANI.

Citeste si:
Firea, despre Nicușor Dan: „E într-o incompatibilitate crasă”
Firea, despre Nicușor Dan: „E...

ANI conchide ca nu sustine propunerea legislativa.

18 parlamentari PNL, printre care si copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga, au initiat propunerea legislativa prin care declaratiile de interese ale alesilor locali sa fie verificate de prefecturi, ca masura de preventie, pentru a se evita situatiile de incompatibilitate si emiterea unor decizii ANI. Potrivit proiectului de lege, aflat in consultare publica la Camera Deputatilor, un al doilea exemplar al declaratiei de interese a unui primar se va transmite Institutiei Prefectului, care, odata cu arhivarea acesteia in Registrul de Interese, va trece la verificarea conformitatii declaratiei. Prefectul va trebui sa ceara la Registrul Comertului, sau alte institutii dupa caz, situatia la zi a alesului local, urmand sa il informeze pe acesta cu privire la situatiile neconforme si/sau posibile situatii de incompatibilitate si/sau conflict de interese in termen de 10 zile de la primirea declaratiilor.

Citeste si:
Tariceanu: Atat timp cat institutii ca DNA sau ANI sunt folosite ca...
Tariceanu: Atat timp cat...

Initiatorii afirma ca functionarea autoritatilor publice in care se constata cazuri de conflict de interese sau incompatibilitate este "bulversata" din cauza masurilor legale care se impun impotriva alesilor locali, in multe cazuri a celor aflati la primul mandat, astfel incat ar fi nevoie de o modificare a legii in ideea prevenirii unor astfel de cazuri.

"Pentru evitarea acestor situatii de incompatibilitate sau conflict de interese, este necesara completarea cadrului legal existent prin implementarea unor dispozitii legale de preventie ce dispun verificarea declaratiilor de interese depuse de alesii locali la Institutia Prefectului. (...) Plecand de la premisa ca nimeni nu doreste sa incalce legea si pentru a preintampina situatii de natura sa afecteze functionarea autoritatilor publice locale initiem prezenta propunere legislativa care (...) implica Institutia Prefectului in verificarea declaratiilor de interese depuse de alesii locali, astfel incat, odata cu preluarea mandatului, acestia sa beneficieze de o minima consultanta la depunerea acestor declaratii", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Consiliul Legislativ aduce o serie de critici proiectului, inclusiv de neconstitutionalitate. Mai exact, Consiliul arata ca rolul prefectului este clar stabilit in Constitutie, iar atributiile de "consultanta" pe care proiectul PNL le propune depasesc limitele stabilite in Legea fundamentala. Mai mult, Consiliul Legislativ atrage atentia ca, potrivit modului in care a fost redactat proiectul, prefectul nu ar avea un rol de consultanta prealabila, ci de verificare, astfel incat prefectul ar trebuie sa exercite "control" asupra declaratiile de interese.

"Instituirea atributiei pentru prefect de a verifica, dupa depunere, declaratiile de interese ale alesilor locali, pe langa faptul ca nu este compatibila cu natura juridica a acestei institutii, nici nu se integreaza in ansamblul reglementarilor referitoare la asigurarea integritatii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice", se arata in avizul Consiliului Legislativ.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Acesta mai sustine ca toate aceste competentii revin, potrivit legii, Agentiei Nationale de Integritate, iar includerea unei autoritati a puterii executive (prefectul) in acest circuit ar putea duce la "dificultati" in procesul de evaluare. Nu in ultimul rand, "norma nici nu ar fi eficienta, intrucat proiectul nu cuprinde dispozitii referitoare la procedura care ar fi trebuit urmata dupa informarea alesului local".

Avizul Consiliului Legislativ este unul negativ si din cauza unor erori de tehnica in cuprinsul proiectului.

Initiativa apartine unui numar de 18 senatori si deputati PNL, printre care si liderii Alina Gorghiu si Vasile Blaga, si a fost inregistrata la finalul lunii decembrie in Camera Deputatilor. Guvernul nu a emis inca un punct de vedere, avand termen pana la mijlocul lunii februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.