Presedintele Klaus Iohannis a semnat, sambata, decretul de acreditare al jurnalistului Luca Niculescu in calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Franta, anunta Administratia Prezidentiala.

Jurnalistul Luca Niculescu a primit, pe 15 decembrie, aviz favorabil din partea comisiilor de politica externa ale Parlamentului pentru postul de ambasador al Romaniei in Franta.

Luca Niculescu a spus, in timpul audierilor, ca relatia romano-franceza este foarte puternica si intensa si ca, in ultimii 26 de ani, toti presedintii francezi, cu exceptia lui Francois Hollande, au fost in Romania, scrie MEDIAFAX.

Niculescu a mai spus ca va exista un "sezon cultural romanesc in Franta", un proiect de mare anvergura cu ocazia impinirii a 100 de ani de la Marea Unire, care "ar putea fi unul dintre punctele trecute in foaia de parcurs".

De asemenea, Niculescu a amintit de importanta presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene din 2019 si a precizat ca dialogul politic dintre cele doua tari ar putea fi marcat in cotinuare de vizite politice la cel mai inalt nivel. Prima parte a anului 2016 ar fi cea mai buna pentru vizite la nivel inalt pentru ca apoi Romania si Franta intra intr-o perioada electorala.

"Eu cred mult in diplomatia parlamentara pentru ca este contactul foarte direct dintre oameni care au legatura si cu alesii lor si acest lucru poate ajuta, de asemenea, la mentinerea acestei relatii deosebite", a mai spus Luca Niculescu.

Luca Niculescu a abordat si capitolul schimburilor economice, spunand ca sunt schimburi consistente intre Franta si Romania, cifrate la 7 miliarde de euro in 2014, cu o balanta echilibrata.

"Comunitatea romaneasca din Franta este, de asemena, una dintre prioritati, in cazul in care voi deveni ambasador. Acolo este o comunitate dificil de estimat, cifrele pornesc de la 100.000 pana la 300.000, am auzit chiar cifre mai mari, sunt oameni plecati in diferite etape, in timpul comunismului, in prima parte dupa '90, dupa anii 2000, o comunitate destul de eterogena", a mai spus Niculescu, precizand ca va pastra, in calitate de ambasador, o relatie cat mai stransa cu comunitatea de romani de acolo.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Pe 6 decembrie, presedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe jurnalistul Luca Niculescu pentru postul de ambasador al Romaniei in Franta, Principatul Andorrei si in Prinicipatul Monaco.

Luca Niculescu (nascut in 1971) este licentiat in Jurnalism si detinator al unui master in Jurnalism European, la Centrul Universitar pentru Jurnalism, Strasbourg. Din 1992 este jurnalist al RFI si din 2000 este redactor-sef al RFI Romania.

Niculescu a fost si corespondent pentru France Info, France Inter, France Culture, TV 5 si "Liberation". Jurnalistul a realizat emisiuni pentru Money Channel, TVR si in prezent modereaza o emisiune la Digi 24.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.