Mai multi angajati ai Aeroportului Cluj au fost audiati de comisia de ancheta de la Ministerul Transporturilor, care investigheaza imprejurarile in care un avion al Blue Air a iesit, joi, de pe pista, avand loc discutii despre incident si cu reprezentanti ai ROMATSA si ai companiei aeriene.

Directorul Aeroportului International "Avram Iancu" din Cluj-Napoca, David Ciceo, a declarat, vineri, corespodentului MEDIAFAX, ca au inceput audierile in cazul avionului companiei Blue Air care a iesit de pe pista la aterizare.

"Comisia de la Ministerul Transporturilor a inceput audierile si sa analizeze datele de la ROMATSA, de la aeroport, de la compania Blue Air. Aceasta investigatie va stabili, in detaliu, responsablitatile si cauzele acestui incident. O parte din personalul operational al aeroportului a fost audiat, au avut discutii cu cei de la Blue Air, cu cei de la ROMATSA, urmeaza sa analizeze toate datele. Este si un dosar penal deschis de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, a fost un procuror la fata locului, este o procedura standard. Aeronava implicata in incident a decolat la ora 21.00 spre Bucuresti, fara probleme. Urmare a verificarilor tehnice facute de Blue Air s-a constatat ca nu a suferit avarii si nu sunt probleme", a spus Ciceo.

Intrebat cum comenteaza solicitarea Blue Air de a-si cere scuze pentru afirmatiile potrivit carora avionul nu ar fi avut combustibil suficient, Ciceo a spus ca nu doreste sa faca nicio declaratie, intrucat este o ancheta in derulare. "Nu doresc sa comentez cu combustibilul, este ancheta in derulare, exista inregistrari ale convorbirilor dintre pilot si turn, exista inregistrari ale convorbirilor dintre turn si personalul aeroportului, avem inregistrari de pe camerele video, exista foarte multe date. Afirmatiile aeroportului sunt bazate pe documente", a sustinut el.

In ceea ce priveste licitatia pentru degivrare derulata de aeroport, David Ciceo a spus ca s-au depus vineri ofertele, dar aeroportul dispune de cantitati suficiente de lichid de degivrare.

"Pe toata suprafata pistei s-a imprastiat material antidegivrant, deci conditiile de decolare si aterizare au fost bune, nu a fost gheata, au decolat alte sapte avioane, joi dimineata, inainte de cursa Blue Air, si nu au avut probleme. Avem resurse suficiente, suntem pregatiti de deszapezire, inca de anul trecut avem cantitati suficiente de lichid, suntem pregatiti si s-a intervenit corespunzator pentru tratatea pistei cu lichid de degivrare. Era un strat de zapada de doar trei milimetri", a afirmat Ciceo.

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

Compania Blue Air a cerut, joi, printr-un comunicat de presa, directorului general al Aeroportului Cluj, David Ciceo, sa-si ceara scuze public si sa-si retraga afirmatiile potrivit carora pilotii companiei ar fi cerut sa aterizeze de urgenta din cauza lipsei de combustibil.

"Avionul a decolat de la Otopeni alimentat cu suficient carburant pentru a efectua misiunea de zbor, pentru a putea survola un timp limitat aeroportul de destinatie si pentru a ajunge la un aeroport de rezerva cu cel putin rezerva minima legala de combustibil. Cantitatea de combustibil ramasa la bordul aeronavei dupa aterizare la Cluj a fost de 3.000 de kilograme. Precizam ca in niciun moment in timpul zborului echipajul nu a solicitat aterizarea de urgenta din lipsa de combustibil sau orice alt motiv. In aceste conditii, solicitam public ca domnul director general al Aeroportului International «Avram Iancu» din Cluj, David Ciceo, sa-si retraga declaratiile eronate si incriminante la adresa Blue Air si sa prezinte scuze publice pentru dezinformarea deliberata a publicului si pasagerilor Blue Air", se arata in comunicat.

Citeste si:
AirConnect, noua companie aeriană românească. Va efectua zboruri...
AirConnect, noua companie...

Un avion al companiei Blue Air, la bordul caruia se aflau 116 persoane si care efectua o cursa charter de la Bucuresti, a iesit, joi dimineata, la aterizare, de pe pista Aeroportului "Avram Iancu" din Cluj, fara sa existe persoane ranite.

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, declara ca un avion al companiei Blue Air care efectua o cursa charter de la Bucuresti spre Barcelona a iesit de pe pista, la capatul dinspre oras al acesteia, la aterizarea la Cluj-Napoca, de unde trebuia sa mai ia pasageri.

"In urma incidentului, nimeni nu a fost ranit, iar aeronava nu a fost avariata, pasagerii fiind debarcati in bune conditii. O comisie speciala de la Autoritatea Aeronautica si de la aeroport va investiga cauzele incidentului", spunea Ciceo.

De asemenea, David Ciceo preciza ca, joi dimineata, cand la Cluj ningea, conditiile de aterizare pe aeroport erau corespunzatoare, iar pilotii avionului le cunosteau, adaugand ca acestia ar fi cerut sa aterizeze intrucat nu mai aveau combustibil suficient.

Citeste si:
Sindicaliștii de la Metrorex protestează la sediul Ministerului...
Sindicaliștii de la Metrorex...

In urma incidentului, Aeroportul International "Avram Iancu" din Cluj a fost inchis, mai multe curse aeriene fiind anulate sau avand intarzieri. De altfel, trei curse ale companiei Wizz Air, de la Paris, Luton si Valencia au survolat aeroportul clujean mai multe zeci de minute.

Aeroportul a fost redeschis in jurul orei 14.00, reprezentantii acestuia declarand ca prima cursa care a aterizat a fost cea de la Paris - Beauvais, care trebuia sa aterizeze la ora 12.25 si care a survolat aeroportul clujean mai bine de o ora.

Compania aeriana low cost anunta ca aterizarea avionului Blue Air care a iesit cu 5-10 metri in afara pistei aeroportului din Cluj-Napoca a avut loc in conditii meteo dificile, cu ninsoare si zapada depusa pe suprafata pistei, dar in limitele admise pentru operare.

"Aeronava care efectua zborul de tip charter numarul OB 9301 pe ruta Otopeni-Cluj-Barcelona la aterizarea la Cluj a intampinat un incident minor depasind cu aproximativ 5-10 metri suprafata pistei. Aterizarea s-a efectuat in conditii meteo dificile, ninsoare si zapada depusa pe suprafata pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn in limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de franare declarat de catre aeroport", arata Blue Air.

Citeste si:
Cum poți crește coeziunea dintre angajați pe termen lung – 4...
Cum poți crește coeziunea...

La bord se aflau 110 pasageri si 6 membri ai echipajului.

Unii pasageri din avion au sustinut ca pista nu era curatata de zapada, in timp ce conducerea aeroportului afirma ca erau conditii bune de aterizare.

Controlorii de trafic aerian au informat pilotii avionului Blue Air cu cateva minute inainte de aterizarea la Cluj, cu datele furnizate de aeroport, ca pista este acoperita cu zapada umeda si are un coeficient de franare mediu, a anuntat Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA.

Procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Cluj au deschis un dosar in care cerceteaza imprejurarile in care avionul companiei Blue Air a iesit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca, la aterizare.

Potrivit Biroului de informare si relatii publice de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la Parchetul Curtii de Apel Cluj a fost constituit, joi, un dosar in care se cerceteaza imprejurarile in care un avion apartinand companiei Blue Air a iesit de pe pista Aeroportului International "Avram Iancu" din Cluj.

La locul incidentului au mers un procuror si politisti de la Inspectoratul de Politie Judetean Cluj pentru cercetari si dispunerea masurilor procedurale necesare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.