Testul nuclear efectuat de autoritatile nord-coreene incalca rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU si reprezinta o provocare la adresa pacii si securitatii in regiune, daca se confirma, afirma Ministerul Afacerilor Externe.

''Ministerul Afacerilor Externe isi exprima ingrijorarea cu privire la anuntul Republicii Populare Democrate Coreene de la 6 ianuarie 2015, conform caruia a testat o bomba cu hidrogen. Daca se confirma, asa cum a subliniat si Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, testul nuclear efectuat de autoritatile nord-coreene incalca rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU si reprezinta o provocare la adresa pacii si securitatii in regiune'', se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) remis miercuri MEDIAFAX.

Potrivit aceleiasi surse, Romania, in calitate de presedinte al Comisiei Pregatitoare a Organizatiei privind interzicerea totala a testelor nucleare, va continua sa monitorizeze cu atentie evolutiile privind dosarul nuclear nord-coreean si implicatiile sale in plan regional si global.

Romania a fost aleasa in functia de presedinte al Comisiei Pregatitoare a Organizatiei Tratatului privind interzicerea totala a testelor nucleare (CTBTO), prin consens, in cadrul celei de a 45-a sesiuni a Comisiei Pregatitoare a CTBTO, care a avut loc la Viena, in perioada 16-17 noiembrie 2015. Functia este exercitata de reprezentantul permanent al Romaniei la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, incepand cu 2016, anul in care se aniverseaza 20 de ani de la adoptarea Tratatului si infiintarea Comisiei.

Coreea de Nord a anuntat ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen, un anunt-surpriza care complica eforturi deja dificile in vederea stoparii activitatilor Phenianului de a se dota cu un arsenal nuclear. Anuntul a fost facut de televiziunea de stat. O bomba nucleara este, in general, mai puternica decat o bomba nucleara. Oficiali sud-coreeni au anuntat ca au detectat, anterior, un "cutremur artificial" in apropierea principalei instalatii nucleare nord-coreene.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Informatiile nu au putut fi confirmate din surse independente, in vreme ce expertii internationali au dubii ca regimul de la Phenian a testat vreo bomba cu hidrogen, considerand ca este vorba de o noua minciuna lansata in scop propagandist, dupa numeroase alte exagerari privind presupusul arsenal nuclear nord-coreean.

"Multe state fabrica dispozitive de accelerare a fisiunii. Regimul de la Phenian probabil ca a reusit sa accelereze procesul de fisiune, dar nu inseamna ca a dezvoltat o bomba cu hidrogen", a explicat analistul Bruce Bennett, de la Institutul RAND, citat de CNN. "Explozia unei bombe cu hidrogen ar fi fost de zece ori mai puternica decat ceea ce sustine Phenianul", a adaugat el.

Presedintia Statelor Unite nu a putut confirma ipoteza prezentata de regimul Kim Jong-Un, iar serviciile secrete sud-coreene cred ca este posibil ca regimul de la Phenian sa minta din nou, in scop de propaganda.

Citeste si:
Coreea de Nord a înregistrat circa 1,5 milioane de cazuri de...
Coreea de Nord a înregistrat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.