Sibienii vor plati aproape aceleasi impozite locale ca si anul trecut, in pofida impozitarii terenurilor de sub cladiri potrivit noului Cod Fiscal, Primaria Sibiu scazand cotele de impozitare, sumele aferente anului 2016 putand fi platite incepand din 11 ianuarie.

Purtatorul de cuvant al Primariei Sibiu, Mirela Gligore, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX ca ghiseele Directiei Fiscale Sibiu sunt deschise in aceasta perioada, dar se incaseaza doar taxe fara debit, respectiv amenzi, taxe pentru autorizatii de construire, taxe judiciare si extrajudiciare si alte taxe locale.

Incasarea impozitelor locale si a taxelor cu debit, adica inclusiv impozitele pe cladiri, terenuri si vehicule, se vor relua din data de 11 ianuarie.

Consiliul Local Sibiu a adoptat, in noiembrie 2015, taxele si impozitele locale pentru anul 2016, tinand cont de noutatile introduse de aplicarea noului Cod Fiscal, in principal, impozitarea terenului de sub cladiri.

In cazul cladirilor rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, cota de impozit prevazuta de noul Cod Fiscal este cuprinsa intre 0.08% - 0.2%, iar Primaria Sibiu a redus cota de la 0,1 %, cat a fost in 2015, la 0,08% ”pentru a atenua astfel impactul asupra marii majoritati a sibienilor ca urmare a introducerii impozitarii si pentru terenul de sub constructii”.

In cazul cladirilor rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor juridice, cota de impozit prevazuta de lege este cuprinsa intre 0,08% - 0,2%. In acest caz, Primaria Sibiu a adoptat o cota de impozitare de 0,3 la suta, cu 1,5 la suta mai putin decat in anul precedent, cand cladirile respective erau impozitate ca si cladiri nerezidentiale.

In cazul cladirilor nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor juridice, cota de impozit aplicata de Primaria Sibiu s-a redus de la 1,8 la suta la 1,7 la suta, tot pentru a reduce impactul impozitarii terenului.

Potrivit unor calcule efectuate de specialistii Primariei Sibiu, pentru un apartament de 50 de metri patrati cu 14 metri patrati de teren aferent in 2015 un sibian a platit 129 de lei, iar in 2016 va plati 136 de lei, cu sapte lei in plus.

De asemenea, pentru o casa de o suta de metri patrati care are si 250 de metri patrati de teren, in 2015 o persoana fizica din Sibiu a platit 294 de lei, iar in 2016 va plati 316 lei.

Citeste si:
Enigma din Sectorul 4: Bolarzi albi noi, înlocuiți după câteva...
Enigma din Sectorul 4:...

O persoana juridica ce detine un spatiu nerezidential cu o suprafata de 220.000 de metri patrati a platit anul trecut 2.954.634 de lei, iar in acest an va plati 2.808.044, adica mai putin cu peste 145.000 de lei.

Reprezentantii Primariei Sibiu au anuntat ca si in acest an se mentine reducerea de impozit acordata celor care platesc integral impozitul pentru tot anul in primele trei luni. Facilitatea consta intr-o reducere de 10 la suta din totalul impozitului si se aplica doar persoanelor fizice.

O noutate pe care o introduce si Primaria Sibiu in acest an este publicarea pe site-ul institutiei a celor care inregistreaza datorii la bugetul local. La finalul anului 2015, Consiliul Local Sibiu a adoptat, printr-o hotarare, plafonul pentru publicarea pe site–ul institutiei a debitorilor.

Conform hotararii, vor fi publicate pe pagina de Internet a institutiei numele si sumele aferente debitorilor persoane fizice cu datorii mai mari de 500 de lei si respectiv cele aferente persoanelor juridice cu datorii mai mari de 1.000 de lei. Primele liste se vor publica la sfarsitul lunii martie.

Citeste si:
Ce taxe se scumpesc începând cu 1 august
Ce taxe se scumpesc începând...

La inceputul lunii decembrie 2015, in evidentele Primariei Sibiu figurau un numar de 3.852 de persoane fizice cu datorii mai mari de 500 de lei, care cumulau un total de 9,6 milioane de lei, dar si 371 de persoane juridice cu datorii totale de aproximativ 5,6 milioane de lei.

In ultima zi a anului trecut, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a noilor reglementari privind Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, care au fost votate de Camera Deputatilor in ultima sedinta din 22 decembrie si au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016. In urma noilor reglementari, pentru acest an sunt prevazute si scumpiri sau cresteri de taxe, cea mai importanta referindu-se la impozitarea proprietatilor. In acest sens, autoritatile locale au mai multa libertate, astfel ca pot creste impozitele pentru cladirile rezidentiale, mai ales pentru cele in care se desfasoara activitati economice.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, precizări despre ultimele modificări legislative
Marcel Ciolacu (PSD), despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.