Noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost ales miercuri, cu majoritate de voturi, pentru mandatul din 2016.

Judecatorul Mircea Aron este noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. El a fost singurul candidat pentru functia de presedinte al CSM, fiind votat de majoritatea judecatorilor si procurorilor din Consiliu.

Judecatorul si-a prezentat proiectul de management, apoi a raspuns intrebarilor membrilor CSM. Dupa alegerea lui Mircea Aron, isi prezinta proiectul de management singurul candidat la functia de vicepresedinte al CSM, procurorul Luminita Palade.

Judecatorul Mircea Aron este membru al CSM din 2011 si magistrat din 1981, iar procurorul Luminita Palade are o vechime de doi ani in Consiliu si este magistrat din 1994.

Judecatorul Mircea Aron si procurorul Luminita Palade vor, conform proiectelor de management, corectitudine si transparenta in procedurile de numiri la conducerile PICCJ, DNA si ICCJ, consolidarea Inspectiei Judiciare si intarirea integritatii sistemului judiciar.

Mircea Aron a prezentat in proiectul de management si propunerea de aplicare din 2017 a dispozitiei potrivit careia atributiile Ministerului Justitiei referitoare la bugetul instantelor sa fie preluate de Inalta Curte de Casatie si Justitie. In opinia noului presedinte al CSM, independenta financiara ar reprezenta o garantie reala a independentei instantelor, in acord cu principiile statului de drept.

De asemenea, Mircea Aron propune ca, odata cu introducerea criteriilor de calitate in evaluarea instantelor, CSM sa faca, impreuna cu Ministerul Justitiei, si o analiza de eficienta financiara comparativa, bazata pe cheltuieli la un numar fix de dosare, "de natura a-i releva legiuitorului necesitatea rationalizarii instantelor".

Potrivit judecatorului, o componenta importanta a activitatii CSM va ramane cooperarea cu Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare si cu celelalte institutii europene, inclusiv ENJC- Reteaua Europeana a Consiliilor Judiciare.

Citeste si:
Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcţie a trei...
Iohannis a semnat decretele...

Procurorul Luminita Palade vrea modificarea regulamentelor privind promovarea magistratilor in functii de conducere si de executie. Palade sustine ca apararea independentei si reputatiei profesionale a magistratilor constituie un reper fundamental al activitatii CSM, iar in ultimii ani s-au inregistrat progrese in activitatea Inspectiei Judiciare, dar interventia rapida a Consiliului in apararea independentei magistratilor este limitata, in efectele sale, de lipsa unor parghii reale in reducerea acestui fenomen de atac asupra magistratilor.

Judecatorul Mircea Aron (63 de ani) este membru al CSM din 2011 si magistrat din 1981. De-a lungul carierei sale, el a fost procuror la Procuratura Curtea de Arges, Procuratura Sectorului 2 Bucuresti, la Procuratura Generala, iar din 1990 pana in 1992 a fost procuror militar la Directia Parchetului Militar din Procuratura Generala. Din 1992 pana in 1998, Aron a fost judecator la Curtea Suprema - Sectia Militara, intre 1998-2001 a fost secretar general adjunct al CSM, iar in perioada 2001- 2002, membru al Consiliului. Potrivit CV-ului sau, judecatorul a activat in iunie- decembrie 2004 la Curtea de Apel Bucuresti, iar in 1998-iunie 2004 si decembrie 2004 - 6 ianuarie 2011 la Inalta Curte de Casatie si Justitie, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Consiliul Superior al Magistraturii își alege noua conducere
Consiliul Superior al...

Procurorul Luminita Palade (47 de ani) este membru in CSM din 2013. Ea a intrat in magistratura in 1994 si a fost procuror la Parchetul Judecatoriei Sectorului 6 Bucuresti, Parchetul Tribunalului Bucuresti si Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. Magistratul a fost, in perioada octombrie 2007- aprilie 2009, inspector in cadrul Serviciului inspectiei judiciare pentru procurori al Inspectiei Judiciare si mai pana in decembrie 2009, inspector in cadrul Corpului de Control al Ministrului Justitiei. De asemenea, in perioada ianuarie 2010 - iunie 2013, Luminita Palade a fost procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.