Omul de afaceri Rami Ghaziri, condamnat definitiv pentru cumparare de influenta, a fost trimis in judecata intr-un nou dosar in care DNA il acuza de constituire de grup infractional si evaziune fiscala cu un prejudiciu de peste 25 de milioane de euro,in acest dosar fiind inculpate alte zece persoane

Omul de afaceri libanez Rami Ghaziri, aflat in penitenciar, unde executa o pedeapsa de trei ani de detentie la care a fost condamnat anul trecut pentru cumparare de influenta, a fost trimis in judecata intr-un nou dosar in care DNA il acuza de mai multe infractiuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, potrivit unui comunicat dat publicitatii, luni, de Directia Nationala Anticoruptie, Rami Ghaziri, cetatean francez rezident in Romania, a fost inculpat pentru infractiuni de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala, in forma continuata, si spalare a banilor, in forma continuata, fapte comise in calitate de administrator al mai multor societati comerciale.

Alaturi de Ghaziri, au fost trimise in judecata alte zece persoane, pentru infractiuni economice si constituire de grup infractional. Astfel, in acelasi dosar au fost trimisi in judecata, in lipsa, Emile George Kharrat, cetatean libanez si roman, acuzat de initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala, in forma continuata si spalare a banilor, in forma continuata, precum si cetateanul libanez Bou Ezzeedine Maher si romanul Burlacu Eduard-Orlando, administratori ai unor firme, acuzati de initiere a unui grup infractional organizat si complicitate la savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, in forma continuata.

Totodata, in acelasi dosar au fost trimisi in judecata un cetatean englez si doi cetateni sirieni, arestati la domiciliu in alte dosare, si anume: cetateanul englez rezident in Romania Mahmoud Sleiman Moubarak, administrator al mai multor firme si sirienii Abdulmounim Alzaid si Hussein Zayed, acuzati de initierea sau constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, in forma continuata.

In acelasi dosar au fost inculpati, in stare de libertate, pentru sprijinirea unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, Emilia Nae, Ionela Alina Marin, Daniel Marian Raicu si Ali Chraif, care are dubla cetatenie, romana si libaneza.

Potrivit rechizitoriului DNA, in perioada iulie 2010 - august 2012, Rami Ghaziri, in calitate de administrator al mai multor firme, a constituit alaturi de Emile George Kharrat, Mahmoud Sleiman Moubarak, Alzaid Abdulmounim si Zayed Hussein pe de o parte, respectiv alaturi de Kharrat Emile George, Bou Ezzeddine Maher si Burlacu Eduard Orlando, pe de alta parte, doua grupuri infractionale organizate in scopul savarsirii mai multor infractiuni de evaziune fiscala.

Citeste si:
Fulgy, condamnat la doi ani de închisoare. Familia lui este...
Fulgy, condamnat la doi ani...

Membrii celor doua grupuri infractionale evidentiau in actele contabile operatiuni comerciale intracomunitare fictive, folosind circuite economice deja formate si societati comerciale coordonate de membrii grupului, totul avand ca scop deducerea ilegala a TVA. Ghaziri si apropiatii sai erau ajutati in realizarea activitatilor infractionale de catre inculpatii Emilia Nae, Daniel Marian Raicu, Ali Chraif si Ionela Alina Marin.

"In perioada respectiva, inculpatul Ghaziri Rami, alaturi de inculpatul Kharrat Emile George, a evidentiat in actele contabile a trei societati comerciale cu profil avicol operatiuni fictive (1.615 acte materiale aferente facturilor emise), privind livrari intracomunitare de marfuri (nepurtatoare de TVA) catre firme de tip fantoma din Bulgaria, Cipru si Ungaria. Aceasta a fost posibila prin folosirea unui lant de comercializare scriptic in care au fost interpuse mai multe societati comerciale tip fantoma, cauzand un prejudiciu bugetului statului in suma de 107.153.731 lei, reprezentand TVA dedusa ilegal”, precizeaza comunicatul DNA.

Citeste si:
Criminalii omului de afaceri din Sibiu, Adrian Kreiner, dați în...
Criminalii omului de afaceri...

Anchetatorii mai sustin ca, in perioada 17 septembrie 2010 - 12 octombrie 2012, Rami Ghaziri a depus la organele fiscale 54 cereri de rambursare sau compensare de TVA, cereri aferente celor 1.615 facturi prin care s-a simulat livrarea intracomunitara, pentru care a beneficiat fara drept de suma de 85.993.395 lei.

Totodata, in perioada 26 octombrie 2010 - 29 noiembrie 2012, Ghaziri, alaturi de Emile George Kharrat, ca urmare a restituirii, de catre organele fiscale, in conturile a trei societati comerciale, a sumei 60.686.821 lei reprezentand TVA rambursata ilegal a introdus acesti bani in circuitul economic prin multiple plati avand drept justificare plati furnizori, restituire credit, consultanta catre companii off-shore, achizitii imobiliare supraevaluate de la firme controlate de Ghaziri, in scopul ascunderii originii ilicite a provenientei acesteia.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

"In realizarea acestui mecanism infractional, inculpatii Ghaziri Rami si Kharrat Emile George au beneficiat de sprijinul inculpatilor Zayed Hussein, Alzaid Abdulmounim, Moubarak Mahmoud Sleiman si Chraif Ali. Acesta din urma, la data de 26 martie 2012, pentru a disimula adevarata provenienta a sumelor de bani provenite din evaziune fiscala, a semnat un contract privind vanzarea, la un pret supraevaluat, a unui teren intravilan in suprafata de 42.000 de metri patrati, situat in localitatea Mihailesti, judetul Giurgiu, catre o societate administrata/reprezentata de inculpatul Ghaziri Rami", mentioneaza procurorii.

DNA arata, de asemenea, ca, in perioada 8 iulie 2010 - 6 august 2012, Emilia Nae, angajata ca referent la una dintre firmele administrate de Rami Ghaziri, beneficiind de ajutorul lui Daniel Marian Raicu, a intocmit in fals documentele de transport aferente simularii livrarilor comunitare, in scopul crearii aparentei unor tranzactii reale.

Citeste si:
Vicepresedintele Agentiei Medicamentului, retinut de procurorii DNA
Vicepresedintele Agentiei...

Totodata, cei doi s-au asigurat si de procurarea unor documente care sa ateste, la un eventual control, deplasarea mijloacelor de transport pe teritoriul Bulgariei, respectiv bonuri privind achitarea taxei de pod, vignete etc, in vederea deducerii ilegale a TVA.

De asemenea, Emilia Nae este suspectata ca a tinut legatura cu persoanele interpuse, administratori ai unor societati de tip fantoma, carora le-a achitat periodic sume de bani pentru faptul ca au acceptat infiintarea in numele lor a unor astfel de societati si au pastrat confidentialitatea adevaratului rol indeplinit de acestia, mijlocind, totodata, relatiile dintre membrii grupului, in ceea ce priveste situatia exacta a operatiunilor intracomunitare simulate.

Alina Ionela Marin este acuzata ca, in perioada 8 iulie 2010 - 30 iunie 2012, in calitate de reprezentant legal al unei firme, a evidentiat in actele contabile ale acesteia operatiuni fictive, respectiv 213 facturi false, privind livrari intracomunitare de marfuri nepurtatoare de TVA catre societati comerciale de tip fantoma din Bulgaria, Cipru si Ungaria, prin folosirea unui lant de comercializare scriptic in care au fost interpuse mai multe firme fantoma, cauzand un prejudiciu bugetului statului in suma de 15.926.386 lei reprezentand TVA dedusa ilegal.

In perioada 15 februarie 2011 - 8 august 2012, Ionela Alina Marin a depus fara drept la organele fiscale opt cereri privind rambursarea sau compensarea de TVA, cereri aferente celor 213 facturi prin care s-a simulat livrarea intracomunitara, pentru care a beneficiat fara drept de suma de 8.315.267 lei reprezentand TVA rambursata sau compensata ilegal.

La data de 8 martie 2013, in scopul sustragerii de la efectuarea verificarilor fiscale, Ionela Alina Marin a declarat in mod fictiv la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Dambovita schimbarea sediului social al firmei pe care o reprezenta. Ea este, de asemenea, acuzata ca la data de 15 decembrie 2010 a semnat, fara a detine vreo calitate in cadrul societatii off-shore Davana Holding Panama, un contract de consultanta si asistenta manageriala, incheiat intre aceasta firma si una din firmele administrata de Rami Ghaziri, cunoscand atat faptul ca este vorba despre un contract fictiv,cat si destinatia ulterioara a sumelor de bani.

In baza acestui contract, in perioada 22 decembrie 2010 - 23 august 2013, pentru a disimula adevarata provenienta a sumelor de bani rezultate din evaziune fiscala, Marin Ionela Alina a efectuat plati cu titlu de avans achizitie echipamente in contul Davana Holdings SA Panama, in valoare totala de 7.312.781,85 lei.

Procurorii DNA Ploiesti, care au instrumentat acest dosar, au calculat un prejudiciu total cauzat bugetului statului de 107.153.731 lei (25.035.918 euro).

Anchetatorii au pus sechestru asigurator asupra bunurilor imobile si au poprit banii din conturile lui Rami Ghaziri, instituind de asemenea sechestru asupra partilor sociale detinute de Ghaziri si Kharrat la mai multe societati comerciale.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Dambovita.

In vara anului trecut, Rami Ghaziri a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru cumparare de influenta in dosarul in care au fost condamnati fosta procuroare Angela Nicolae pentru trafic de influenta si fiul acesteia, Daniel Nicolae, pentru complicitate la aceasta infractiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.