Indemnizatia de somaj pentru persoanele care au cel putin un an de cotizare va creste cu aproximativ 100 de lei, cu un impact bugetar 120 de milioane de lei pe an, potrivit unui proiect de lege initiat de sase parlamentari independenti si un deputat UNPR.

Majorarile prevazute de proiectul de lege presupun cresterea de la 375 la 450 de lei indemnizatia pentru persoanele care au cel putin un an stagiu de cotizare.

Proiectul prevede, de asemenea, majorarea cotelor procentuale, diferentiate in functie de stagiu de cotizare, care se aplica mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.

Astfel, va creste de la 3% la 3,6% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, de la 5% la 6% pentru o cotizare de cel putin 5 ani, de la 7% la 8,6% pentru persoanele care au cotizat cel putin 10 ani si de la 10% la 12% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani. Persoanele care nu au avut un loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant vor beneficia de o majorare de la 250 de lei la 300 de lei pe luna.

"In ceea ce priveste efortul financiar necesar pentru implementarea acestei masuri se estimeaza ca, pentru cei cca. 100.000 someri indemnizati, care ar beneficia de o majorare lunara de cca. 100 de lei, sunt necesare fonduri suplimentare de cca. 120 de milioane anual, sume ce pot fi obtinute printr-o mai buna gestionare si colectare a veniturilor la bugetul de stat", potrivit expunerii de motive.

Initiatorii proiectului de lege mai spun ca prin aprobarea acestei masuri se creeaza premisele pentru indexarea periodica a Indicatorului Social de Referinta (ISR), cu care sunt calculate majoritatea veniturilor sociale, adica venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei, ajutorul pentru incalzirea locuintei, alocatia de stat pentru copii, alocatia de plasament si ajutorul de somaj.

Proiectul de lege se afla in dezbatere publica la Senat. Initiativa este semnata de senatorii independenti Mircea Geoana, Dan Tataru si deputatii independenti Liliana Ciobanu, Maria Dragomir, Florentin Gust Balosin si deputatul UNPR Andrei Condurateanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.