De Revelion, in toata tara va fi ger, cu temperaturi cu cateva grade sub cele normale pentru aceasta perioada.

Meteorologul Viorica Dima de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a declarat pentru MEDIAFAX ca noaptea de Anul Nou va fi geroasa, cu valori termice cuprinse intre minus 15 grade Celsius, chiar mai scazute in estul Transivaniei, si minus 5 grade Celsius la scara intregii tari, iar ninsorile vor lipsi.

Deosebit de rece va fi in estul Transilvaniei, in judetul Harghita fiind prognozate temperaturi care vor cobori pana la minus 20 de grade Celsius, la altitudini mai mari.

Vestea buna este ca in noaptea de Revelion vantul din ultimele zile ale anului, care intensifica senzatia de rece, slabeste in intensitate.

Ninsorile se vor lasa asteptate, spre nemultumirea celor care au optat pentru un Revelion la munte, dar mai ales a iubitorilor sporturilor de iarna, care se vor multumi, pana in 3 ianuarie 2016, cu zapada artificiala de pe partii.

La randul sau, meteorologul Silvia Barbu de la Centrul Meteorologic Regional Banat-Crisana a precizat ca in noaptea dintre ani temperaturile in principalele orase ale regiunii vor fi de aproximativ minus 11 grade Celsius la Deva, minus 8 grade la Arad, iar la Timisoara, la Oradea si la Resita vor fi minus 7grade Celsius, cerul va fi senin si nu va ninge. Maximele primei zile din an se vor situa intre minus 4 grade la Deva si zero grade la Timisoara si Resita.

In Transilvania, noaptea de Revelion va fi geroasa in toate orasele, sub normalul perioadei atat din punctul de vedere al temperaturilor minime, cat si al valorilor termice maxime.

Astfel, mercurul va cobori in termometre pana la minus 18 grade Celsius la Miercurea Ciuc, minus 17 grade Celsius sunt prognozate la Intorsura Buzaului, in judetul Covasna, la Brasov vor fi in jur de minus 14 grade Celsius si minus 13 grade la Targu Mures, la Sibiu este asteptata o minima de minus 12 grade Celsius, in vreme ce la Alba Iulia vor fi in jur de minus 10 grade Celsius in noaptea de Revelion.

Citeste si:
Crăciunul românilor în numere
Crăciunul românilor în numere

"Cerul va fi variabil spre senin, vremea va fi frumoasa, dar geroasa. Va fi mai rece decat normalul perioadei, datele statistice indicand, de exemplu, temperaturi minime normale pentru noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, in perioada 1961-2010, de minus 9 grade Celsius la Miercurea Ciuc, fata de minus 18 grade cate se preconizeaza in noaptea de joi spre vineri, o valoare termica de minus 5 grade Celsius la Sibiu, fata de minus 12 de Revelion, iar la Brasov minima climatologica normala in perioada de referinta este de minus 7 grade, fata de cele minus 14 grade Celsius prognozate in noaptea de Anul Nou. Suntem sub normal si in privinta temperaturilor maxime", a declarat, la randul sau, Adrian Pasol de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud din Sibiu.

Primii fulgi de zapada isi vor face aparitia in Transilvania in 2 ianuarie 2016 si se vor transforma in ninsori in zilele de 3, 4 si 5 ianuarie.

Citeste si:
Poliția Rutieră vine cu sfaturi pentru șoferi și pietoni pe timp de...
Poliția Rutieră vine cu...

In nord-vestul tarii si in Maramures, vremea va fi geroasa de Revelion, vantul va sufla slab, fara alte fenomene, meterorologul Octavian Niculescu de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord din Cluj precizand ca la Cluj-Napoca vor fi in jur de minus 9 grade Celsius, la Bistrita circa minus 11 grade, aproximativ minus 8 grade Celsius la Baia Mare si la Zalau si minus 9 grade la Satu Mare.

"Aceste valori minime vor fi resimtite si in prima parte a zilei de 1 ianuarie, cand se va incalzi pana la minus un grad, maxim zero grade Celsius, deci maxime usor negative", a spus Octavian Niculescu.

In Moldova, temperaturile din noaptea Anului Nou se vor situa la si sub limita gerului, cu exceptia municipiului Galati, a afirmat meteorologul Adrian Timofte de la Centrul Meteorologic Regional Moldova.

Potrivit acestuia, in noaptea de Revelion temperaturile vor tinde spre minus 12 grade Celsius la Suceava, spre minus 11 grade Celsius la Botosani, Piatra Neamt, Bacau si Vaslui, spre minus 10 grade Celsius la Focsani si Iasi si spre minus 9 grade Celsius la Galati. Maximele zilei de vineri, 1 ianuarie 2016, vor fi spre minus 6 grade Celsius la Suceava, spre minus 5 grade la Botosani, Piatra Neamt, Vaslui si Iasi, spre minus 4 grade Celsius la Bacau, minus 3 la Focsani si Galati. In noaptea de Revelion va fulgui usor si izolat in Moldova, doar in zona de munte, iar in 1 ianuarie doar in nordul Moldovei, unde maximele vor fi exclusiv negative.

Citeste si:
România, sub avertizare meteo de ger până joi dimineață. În 8...
România, sub avertizare meteo...

In Dobrogea, minimele noptii de Anul Nou vor fi de minus 10 grade Celsius in partea continentala, de vest, a regiunii si vor ajunge pana la minus 5 grade Celsius pe litoral.

"Vom avea o vreme deosebit de rece, chiar geroasa pe alocuri, unde temperatura poate atinge chiar minus 10 grade Celsius si doar pe litoral sunt posibile innorari trecatoare si conditii de ninsori slabe. Singurul lucru care ne va face probleme va fi vantul, care, asociat acestor temperaturi, va da senzatia de frig puternic", a declarat meteorologul Angela Craciun de la Centrul Meteorologic Regional Dobrogea.

Astfel, in noaptea de Revelion vor fi in jur de minus 6 grade Celsius la Constanta si Mangalia, minus 7 grade la Tulcea, minus 9 si minus 10 grade Celsius la Harsova si Corugea. In prima zi a anului 2016, maximele vor urca pana la minus 2 si minus 3 grade la Constanta si Mangalia, iar la Tulcea pana la minus 3, minus 4 grade Celsius.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 13 - 26 februarie 2023. Când vine primăvara
Prognoza meteo ANM 13 - 26...

In Oltenia, noaptea de Revelion va aduce temperaturi de aproximativ minus 9 grade Celsius la Targu Jiu si la Ramnicu Valcea, in jur de minus 8 grade Celsius la Craiova si la Slatina, in vreme ce la Severin mercurul va cobori in termometre pana la o valoare de minus 6 grade Celsius. In prima zi a lui 2016, maximele vor fi in jur de minus un grad Celsius la Slatina, de zero grade la Craiova, la Targu Jiu si la Ramnicu Valcea si o maxima pozitiva, de 3 grade, la Drobeta Turnu Severin. Ninsorile isi vor face aparitia abia in 3 ianuarie.

In Capitala, pe fondul unui cer aproape degajat, mercurul din termometre va cobori, in noaptea de Revelion, spre minus 7, chiar minus 8 grade Celsius spre marginea orasului, iar ninsorile vor lipsi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.