Mai multe ONG-uri din Coalitia pentru Familie cer revizuirea Constitutiei pentru definirea casatoriei ca fiind "uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie", demers promovat si de mitropolitul Banatului, in timp ce Asociatia MozaiQ condamna initiativa ca fiind bazata pe ignoranta.

Potrivit unui comunicat al coalitiei, aceasta initiativa legislativa "isi propune sa defineasca fara niciun echivoc casatoria". Conform actualului articol 48 alineat 1 din Constitutie: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

"Consideram ca 'soti' este un termen deschis interpretarilor in contextul international din ultimii ani. De aceea, pentru a proteja si sprijini nasterea si cresterea generatiilor viitoare, consideram ca acesta trebuie inlocuit cu formularea din intiativa noastra legislativa. Proiectul de lege propus revizuieste articolul 48, alineat 1, din Constiutia Romaniei astfel: 'Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor'", se arata in comunicat.

Initiatorii demersului sustin ca "familia, intemeiata pe casatoria dintre un barbat si o femeie, este singura relatie interumana ce asigura mediul propice nasterii, cresterii si educatiei generatiilor viitoare" si "ca institutie fundamentala a societatii, ea asigura continuitatea poporului roman".

Ei mai spus ca "faptul ca e nevoie de aceasta clarificare a exprimarii in Constitutia Romaniei arata riscul de degradare a conceptului de familie, degradare ce va lasa urme adanci si grave in societatea romaneasca atat de mult incercata". Comitetul de initiativa este format din 16 membri si este multiconfesional: ortodocsi, catolici, greco-catolici, baptisti si penticostali. Numele membrilor sunt: Nadia Tataru, Georgeta Stoian, Alina Tomi, Mariana-Liliana Georgescu, Tudor Sisu, Vlad Mirita, Mihaela Manuceanu, Sorin Lavric, Mihai Gheorghiu, Calin Diaconu, Pavel Chirila, Cornel Bratu, Liviu Axinte, Constantin Necula, Paul Negrut, Mircea Tudor, potrivit comunicatului citat.

Citeste si:
De ce se grăbesc Lora și Ionuț Ghenu să se căsătorească: „Oricum o...
De ce se grăbesc Lora și...

Din Coalitia pentru Familie fac parte ONG-uri precum Asociatia "Parinti pentru Ora de Religie", Asociatia "Alianta Familiilor din Romania", Asociatia Familiilor Catolice din Romania "Vladimir Ghika", Asociatia Pro Vita - filiala Bucuresti, Asociatia "Familia Traditionala" etc.

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anuntat, la sfarsitul slujbei de Craciun de la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, lansarea acestei initiative civice de modificare a Constitutiei.

"Este o initiativa civica pe care fratii nostri care iubesc familia crestina ar dori sa le-o prezinte celor care conduc destinele acestui neam si sa scrie acolo in Constitutie ca familia crestina are la baza codul familiei din Sfanta Scriptura - familia este tocmita dupa randuiala lui Dumnezeu - barbat si femeie. De aceea, daca veti gasi tineri studenti care o sa va roage sa semnati, va indemn cu incredere pentru ca, daca nu ma insel, nu stiu daca nu saptamana trecuta, nu stiu daca nu Grecia a fost ingenunchiata in sensul acesta. Suntem un popor cu mult mai multi credinciosi si de aceea sa-l rugam pe Dumnezeu sa pazeasca familia binecuvantata in fata sfantului altar al neamului nostru. Aici ati venit fratiile voastre si parintii domniilor voastre - barbat si femeie", a spus Ioan Selejan la sfarsitul slujbei de Craciun de la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, intr-o inregistrare prezentata de pressalert.ro.

Citeste si:
Surse: Ciucă a transmis că rotația premierilor se va face ca în...
Surse: Ciucă a transmis că...

Asociatia MozaiQ, care pledeaza pentru respectarea drepturilor minoritatilor sexuale, condamna implicarea Bisericii Ortodoxe Romane "in chestiuni ce tin de organizarea laica a statului roman".

"Separarea dintre stat si biserica este unul din principiile fundamentale ale democratiei, iar incercarea de modificare a Constitutiei nu ar crea noi drepturi pentru cetateni, ci, dimpotriva, le-ar restrange. Amenintarile din partea BOR vin pe fondul unor schimbari majore la nivel european si global in relatia dintre stat si cetatenii apartinand minoritatilor sexuale si de gen. Astazi, 21 de state din Uniunea Europeana recunosc, intr-un fel sau altul, cuplurile formate din persoane de acelasi sex", precizeaza asociatia.

Reprezentantii acesteia mai spun ca initiativa cetateneasca care doreste modificarea Constitutiei si interzicerea anumitor drepturi pentru cuplurile formate din persoane de acelasi sex "este bazata pe ignoranta, prejudecati si excludere".

Citeste si:
Ce venituri au slujitorii Domnului. Salariul pe încasat de...
Ce venituri au slujitorii...

"Noi, activistii pentru drepturile persoanelor LGBTQIA+, dorim sa fim respectati ca egali in fata legii. Nu intentionam sa distrugem familia; in Romania contemporana, familia este adesea cea mai la indemana formula de supravietuire, mai ales pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi romii, persoanele trans, tinerii, persoanele in varsta sau sarace. Si comunitatile noastre, ale persoanelor LGBTQIA+, au oameni saraci, care se confrunta cu greutati economice mari. Si noi avem nevoie de retele de suport de tip familial, iar datoria statului este de a ne proteja si pe noi", se mai spune in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.