Judecatorul Mircea Aron si-a depus candidatura pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in timp ce procurorul Luminita Palade s-a inscris pentru postul de vicepresedinte al CSM, alegerile urmand sa aiba loc pe 6 ianuarie 2016.

Alegerile pentru functiile de conducere in CSM vor avea loc in prima sedinta de plen, care a fost programata pentru 6 ianuarie 2016, potrivit site-ului institutiei.

Tot la aceeasi data va fi prezentat raportul de activitate al CSM pentru anul 2015, cand institutia a fost condusa de presedintele Marius Badea Tudose si vicepresedintele Bogdan Gabor.

La sedinta din 6 inauarie a CSM este asteptat sa participe si presedintele Klaus Iohannis. Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei prezideaza lucrarile Consiliului la care participa.

Judecatorul Mircea Aron (63 de ani) este membru al CSM din 2011 si magistrat din 1981. De-a lungul carierei sale, el a fost procuror la Procuratura Curtea de Arges, Procuratura Sectorului 2 Bucuresti, la Procuratura Generala, iar din 1990 pana in 1992 a fost procuror militar la Directia Parchetului Militar din Procuratura Generala. Din 1992 pana in 1998, Aron a fost judecator la Curtea Suprema- Sectia Militara, intre 1998-2001 a fost secretar general adjunct al CSM, iar in perioada 2001- 2002 membru al Consiliului. Potrivit CV-ului sau, judecatorul a activat in iunie- decembrie 2004 la Curtea de Apel Bucuresti, iar in 1998-iunie 2004 si decembrie 2004- 6 ianuarie 2011 la Inalta Curte de Casatie si Justitie, scrie MEDIAFAX.

Procurorul Luminita Palade (47 de ani) este membru in Consiliu din 2013. Ea a intrat in magistratura in 1994 si a fost procuror la Parchetul Judecatoriei Sectorului 6 Bucuresti, Parchetul Tribunalului Bucuresti si Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. Magistratul a fost, intre octombrie 2007- aprilie 2009, inspector in cadrul Serviciului inspectiei judiciare pentru procurori al Inspectiei Judiciare si in perioada mai- decembrie 2009 inspector in cadrul Corpului de Control al Ministrului Justitiei. De asemenea, intre ianuarie 2010- iunie 2013, Luminita Palade a fost procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un presedinte si un vicepresedinte care nu pot face parte din aceeasi sectie, fiecare avand un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit. Astfel, daca unul dintre ei face parte din sectia pentru judecatori, cel de-al doilea trebuie sa fie procuror. Institutia a fost condusa in 2015 de judecatorul Marius Badea Tudose, in calitate de presedinte, si de procurorul Bogdan Gabor, drept vicepresedinte. In total, CSM are 19 membri. Noua judecatori si cinci procurori sunt desemnati prin alegeri organizate de adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Acestora li se adauga membrii de drept, respectiv ministrul Justitiei, procurorul general al Romaniei si presedintele instantei supreme, precum si doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat.

Citeste si:
Procurorul general al Ucrainei: Soldații ruși folosesc tot mai...
Procurorul general al...

La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei noua judecatori si cei cinci procurori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.