Sase din cele 12 persoane internate la Constanta dupa ce au mancat preparate de la sectorul de gastronomie al Auchan au avut toxiinfectie alimentara cu Salmonella, hipermarketul fiind amendat de DSP intrucat in sectie s-au gasit germeni si bacterii, inclusiv in probe luate de la angajati.

Potrivit unui comunicat al Directiei de Sanatate Publica din Constanta, in perioada 23-26 decembrie, la sectiile Spitalului Clinic de Boli Infectioase s-au prezentat 16 pacienti ca urmare a consumului de alimente de la hipermarketul Auchan - sectorul de gastronomie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In urma investigatiei epidemiologice, reprezentantii DSP au stabilit ca aceste persoane au consumat preparate de la Auchan in 22, 23 si 24 decembrie, printre mancarurile respective aflandu-se musaca de cartofi cu carne de porc sau pasare, carne de pui la gratar (pulpe/aripioare/piept) cu cartofi prajiti, pizza, fasole cu carnati.

"La 4-16 ore de la consum au aparut primele simptome de boala, greturi, varsaturi bilio-alimentare, scaune diareice, febra, frisoane, cefalee, lipotimie. Bolnavii au incercat, initial, tratament la domiciliu, in conformitate cu recomandarile primite de la personalul Serviciului de Ambulanta, medici din serviciile medicale private. Din cei 16 pacienti prezentati la serviciul de internari al Spitalului Clinic de Boli Infectioase au fost 12 internati, 4 au refuzat internarea. In urma tratamentului cu solutii perfuzabile, simptomatice - antispastice, antiemetice, antialgice, antibiotice, evolutia a fost favorabila", se arata in comunicatul DSP.

Marti a mai fost internat, in regim de spitalizare de zi, un copil in varsta de cinci ani care a mancat musaca de cartofi cu carne, cumparata de la Auchan si consumata acasa in 24 decembrie.

Miercuri, o singura persoana mai este internata in spital.

Sase dintre bolnavi au fost externati cu diagnosticul de toxiinfectie alimentara cu Salmonella grup D, sindrom de deshidratare, iar la ceilalti sase bolnavi nu s-a identificat germenul.

In 23 decembrie, ca urmare a prezentarii primelor doua cazuri la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta, o echipa de inspectori de la Serviciul de control in sanatate publica din cadrul DSP s-a deplasat la hipermarketul Auchan pentru evaluarea conditiilor igienico-sanitare. In 26 decembrie, cand la spital au fost internati inca cinci bolnavi, echipa de control a DSP s-a deplasat din nou la unitate pentru recoltarea de probe, si anume exudate naso-faringiene si coprobacteriologice de la personalul blocului alimentar si probe de salubritati din sectia de gastronomie.

Citeste si:
O constanțeancă, reținută de polițiști după ce și-a incendiat...
O constanțeancă, reținută de...

Rezultatele au aratat ca pe tocatorul de carne erau bacterii coliforme, iar pe masa de inox, pe usa de interior a frigiderului, pe cutitul de inox erau germeni aerobi mezofi peste limitele admise. De asemenea, exudatele naso-faringiene au aratat ca exista doi purtatori faringieni de Streptococ beta-hemolitic si un purtator nazal de Staphylococcus aureus coagulazo-pozitiv, in timp ce analizele coprobacteriologice au fost negative.

"Persoanele din blocul alimentar (doi purtatori faringieni de Streptococ beta-hemolitic gr. C si un purtator nazal de Staphylococcus aureus coagulazo-pozitiv) vor fi indrumate pentru tratament conform antibiogramei. Pe perioada tratamentului, personalului purtator de germeni i se va interzice accesul in blocul alimentar", se precizeaza in comunicat.

Pentru deficientele constatate, DSP Constanta a aplicat o amenda in valoare de 3.000 de lei.

Citeste si:
Ce trebuie să știi despre infecția cu Salmonella
Ce trebuie să știi despre...

In 26 decembrie, si inspectorii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanta au facut un control la sectorul de gastronomie al hipermarketului Auchan din incinta Maritimo Shopping Center.

In urma controlului, a fost gasita la comercializare cantitatea de 15,3 kilograme de preparate culinare - orez sarbesc, piure de cartofi, paste cu pui, piept de pui la rotisor, cotlet la gratar - care nu respectau conditiile de depozitare. De asemenea, inspectorii CJPC au gasit peste 98 de kilograme de piftie de curcan, piftie de porc, rulada de spanac cu branza, carne fiarta de porc, carne la garnita si crema de zahar cu termenul de valabilitate depasit.

"In spatiul de depozitare se afla o cantitate de 26,54 de kilograme materie prima (merluciu, file somon, medalion somon, pastrav) cu etichete reprezentand data congelarii 23 decembrie 2015, la care decongelarea s-a facut in conditii improprii (imersate in apa) ce a dus la deprecierea acestora, produsele avand miros necorespunzator", se arata intr-un comunicat al CJPC Constanta.

Citeste si:
Rafila: „Pacienții nu trebuie să ofere beneficii materiale...
Rafila: „Pacienții nu trebuie...

Intreaga cantitate de preparate culinare si materie prima - 140 de kilograme - a fost oprita de la comercializare. Astfel, magazinul Auchan a fost amendat cu 30.000 de lei si s-a dispus oprirea temporara a prestarii serviciilor pana la remedierea deficientelor.

Tot in 26 decembrie, inspectorii din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si Siguranta Alimentelor (DSVSA) Constanta au facut un control la sectorul de gastronomie de la Auchan, descoperind 327 de kilograme de carne si produse alimentare cu termenul de valabilitate depasit. Ei au dat o amenda de 2.000 de lei si au decis suspendarea temporara a activitatii, pana la remedierea deficientelor. Astfel, sectorul de gastronomie al Auchan este inchis si miercuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.