Lumina are un mare impact asupra comportamentului nostru si asupra starii noastre de spirit. Spre exemplu, ne putem simti calmi sau in alerta in functie de temperatura culorii.

Fiecare sursa de lumina detine o caracteristica numita „temperatura culorii”, masurata in Kelvin (K). „Temperaturile” scazute (intre 2.700 si 3.000 K) sunt percepute ca fiind culori calde, in timp ce „temperaturile” ridicate (peste 5.000 K) sunt percepute ca fiind culori reci. Culorile calde, precum galbenul si portocaliul, ne relaxeaza, in timp ce culorile reci, precum albastrul, ne ajuta sa ce concentram mai bine si sa fim alerti, conform Wikipedia.

Din punct de vedere biologic, lumina are un puternic efect asupra ritmului nostru circadian, care reprezinta ciclul de 24 de ore al organismului uman si care dicteaza majoritatea functiilor noastre fiziologice. Astfel, culoarea temperaturii la care esti expus ii spune organismului tau in ce perioada a zilei se afla si ce ar trebui sa faca in acel moment, conform brightgreen.com.

Lumina si design-ul merg mana in mana

De-a lungul timpului, lumina a devenit cunoscuta ca fiind cea de-a patra dimensiune a arhitecturii si influenteaza modul in care gandim, in care ne simtim si in care ocupam un anumit spatiu. Cu ajutorul luminii putem oferi o nota dramatica unei anumite incaperi sau ii putem diminua importanta printr-o cufundare in umbra. In plus, lumina poate sublinia adancimea spatiului, iar proiectarea luminii asupra unor zone sau obiecte dintr-o incapere va influenta modul in care ne deplasam prin spatiul respectiv.

Acesta este si motivul pentru care psihologii ii avertizeaza deseori pe oameni ca modul in care casa le este luminata le poate afecta comportamentul si chiar atitudinile de apropiere sau de ostilitate fata de ceilalti membri ai familiei.

Din ce in ce mai multe persoane din Romania acorda o atentie sporita in procesul redecorarii interioare a locuintelor si inteleg rolul major al luminii in stabilirea design-ului interior. Producatorii au raspuns in mod adecvat nevoilor oamenilor, iar in magazine se gasesc sute de modele de corpuri de iluminat pentru interior, dupa cum vedem la philips.ro.

Citeste si:
Iancu Sterp, luat în vizor din cauza comportamentului de la...
Iancu Sterp, luat în vizor...



Design-ul luminii devine o prioritate

Atunci cand oamenii combina luminile de calitate cu un design potrivit, efectul este garantat: economia de energie se resimte in facturile mult mai mici la curentul electric.

Astfel, persoanele care vor sa-si lumineze locuintele asa cum ar fi facut-o si un designer de interior trebuie sa tina cont de urmatoarele trei aspecte:

  1. Principala activitate desfasurata in incaperea respectiva si obiectele care o umplu dicteaza temperatura luminii;
  2. Intensitatea luminii, culoarea acesteia si tipul de iluminat tine cont de activitatile desfasurate in camera;
  3. Cele mai intens circulate zone ale casei trebuie obligatoriu luminate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.