Ultimii trei raniti in incendiul din Clubul Colectiv care mai erau in Spitalul Militar au fost externati miercuri, dar vor continua tratamentul si vor incepe recuperarea in ambulatoriu, a declarat comandantul unitatii medicale, Florentina Ionita-Radu.

La externarea celor trei pacienti - Mihai Anghel, Remus Vasiliu si Ionut Tudor - a participat intreaga echipa medicala care i-a ingrijit in Spitalul Militar Central din 30 octombrie.

"Este un moment de sarbatoare pentru noi. Am considerat ca este bine si in spiritul traditiilor noastre ca inainte de aceste sarbatori sa marcam momentul (...), dupa ce aproape doua luni au fost pacientii si copiii nostri"
, a spus comandantul Spitalului Militar, precizand ca externarea ultimilor pacienti marcheaza incheierea unei etape care a urmat unei tragedii.

Florentina Ionita-Radu a declarat ca cei trei pacienti externati au fost in starea cea mai grava, ei necesitand grefe, iar pentru recuperarea lor este nevoie de multa atentie, intrucat inceperea prea devreme ar putea insemna desprinderea grefelor, iar amanarea pentru un timp prea lung ar putea avea ca si consecinta blocarea zonei afectate, in sensul ca nu ar mai putea fi folosita corect.

Comandantul Spitalului Militar a mai spus ca 12 persoane au fost internate in aceasta unitate medicala dupa inendiul din Colectiv, dintre care cinci au fost transferate in strainatate, doua in Olanda, doua in Marea Britanie si una in Austria.

Florentina Ionita-Radu a tinut sa precizeze ca si cei care deja au revenit din clinicile din strainatate pot apela la comandamentul format pentru a sprijini victimele din Colectiv, scrie MEDIAFAX.

"Seara de 30 octombrie parea una normala, o seara banala, in care noi eram acasa si asteptam weekend-ul, iar acesti tineri erau la un moment cultural. A fost insa un moment care a decurs altfel si a schimbat istoria poporului roman. A fost o altfel de revolutie in Romania", a mai spus comandantul Spitalului Militar.

Florentina Ionita-Radu a vorbit si despre personalul medical, spunand ca intreaga echipa a pus mai mult decat profesie in ce a facut din 30 octombrie pana miercuri 23 decembrie, cand au fost externati ultimii trei pacienti.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

"Au pus foarte mult suflet si cred ca asta s-a simtit. (....) Pacientii nostri vor intra intr-un program de recuperare si eu cred ca acest moment trebuia sa fie marcat pentru a spune ca acum s-a incheiat momentul Colectiv si trecem intr-o etapa in care incercam sa revenim la normalitate", a mai spus comandantul Spitalului Militar.

Seful Sectiei de Terapie Intensiva de la Spitalul Militar, Laurentiu Ene, si-a exprimat satisfactia ca, dupa 74 de zile, echipa medicala si pacientii au ajuns in imprejurari fericite.

"A fost o perioada extrem de densa. Toti pacientii pe care i-am avut in grija sunt in conditii foarte bune. Cred ca Spitalul Militar, prin extemporalul pe care l-a primit, a demonstrat ca a depasit cu brio toate obstacolele. A fost extemporal la toate spitalele. (...) Consider ca ne-am mobilizat exemplar", a spus dr. Laurentiu Ene.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

Doctorul Bogdan Marinescu a declarat ca traieste un sentiment unic pe care il incearca orice medic in clipa in care pacientul pleaca sanatos sau in curs de vindecare.

"Am incercat sa facem tot ce a depins de noi pentru a asigura conditii cat mai bune de vindecare. Le multumesc pacientilor pentru ajutorul dat, pentru ca au trecut prin clipe extrem de grele. S-a incheiat o etapa foarte importanta din vindecarea lor, toate plagile de arsura profunda au fost rezolvate din punct de vedere chirurgical si urmeaza tratamentul de vindecare. Vom fi alaturi de ei pe parcursul mai multor ani de zile", a spus dr. Marinescu.

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoana. Alte 36 de persoane au murit in spitale din tara si din strainatate, numarul victimelor ajungand, in 21 decembrie, la 63.

Citeste si:
Premierul Cîțu s-a vaccinat cu a treia doză la Spitalul Militar...
Premierul Cîțu s-a vaccinat...

In spitale din Capitala au fost internati, in urma incendiului, aproximativ 150 de persoane ranite, unele dintre acestea fiind in stare grava, cu arsuri pe corp si arsuri de cai respiratorii. Ulterior, 39 de raniti au fost transferati in spitale din strainatate, insa patru au decedat in Marea Britanie, trei in Germania, doi in Olanda si cate unul in Israel si Austria. Dintre pacientii transferati in clinicile din strainatate, marti mai erau internati 19. De asemenea, alti peste 70 de pacienti care au fost ingrijiti in spitale din Capitala au fost externati in cele aproape doua luni de la producerea tragedicie din Colectiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.