Situatia lucrarilor din zona Eroilor, unde in 12 decembrie s-a surpat drumul din cauza lucrarilor de extindere a magistralei de metrou, este analizata in sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta, primarul Razvan Sava spunand ca reparatiile nu sunt finalizate si pentru ca unii nu-si fac datoria

Sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta a fost convocata de prefectul Capitalei, Paul Petrovan, la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, pentru a discuta despre situatia lucrarilor de refacere a drumului surpat din zona Eroilor.

Primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, a declarat, inainte de inceperea sedintei, ca vrea sa afle de ce constructorul a transmis ca de sarbatori s-ar putea sa nu lucreze pentru refacerea drumului si punerea in siguranta a zonei, care ar permite si revenirea in locuinte a persoanelor evacuate. "Solutia pentru cei evacuati, deocamdata, este una de compromis, si vreau sa aflu de ce, pentru ca sunt sarbatori si pentru acestia. Constructorul a transmis ca de sarbatori s-ar putea sa nu lucreze, lucru pe care nu-l inteleg si o sa fie si sanctiuni", a spus Razvan Sava.

Primarul a precizat ca lucrarile de repunere in siguranta a zonei sunt intarziate si din cauza ca "sunt unii care nu-si indeplinesc datoria".

Potrivit primarului Razvan Sava, Comitetul pentru Situatii de Urgenta se intruneste pentru a afla in mod oficial care este stadiul reparatiilor, in conditiile in care reprezentantii contructorilor au spus ca vor veni in cel mai scurt timp cu un proiect cu termene clare.

Razvan Sava preciza duminica, intr-o conferinta de presa, ca oamenii din zona afectata locuiesc in continuare in chirie, pe cheltuiala constructorului sau la rude, afirmand ca pana nu vor putea fi garantate conditiile de siguranta, acestia nu se pot intoarce la casele lor.

Metrorex a aratat, intr-un comunicat de presa, ca in calitate de beneficiar al lucrarilor de metrou aferente Magistralei 5, monitorizeaza in permanenta, impreuna cu consultantul, situatia din teren, iar la intalnirea din 21 decembrie s-au stabilit mai multe masuri.

Astfel, executantul trebuie sa intocmeasca si sa transmita un raport zilnic catre Metrorex si consultant cu privire la lucrarile de la statia Eroilor 2, iar toate masurile intreprinse sa fie comunicate si la Inspectoratul de Stat in Constructii. "Executantul prezinta graficul de implementare, continand actiunile de intreprins pana la finalizarea lucrarilor de consolidare si punerea in siguranta a zonei si a imobilelor de la statia de metrou Eroilor 2, precum si reluarea ciculatiei in zona", potrivit masurilor stabilire.

Citeste si:
VIDEO Din tavanul stației Eroilor 2, magistrala M5, a început să...
VIDEO Curge apa din tavanul...

In cadrul intalnirii a fost prezentat si un calendar de actiuni si au fost prezentate lucrarile deja efectuate si a celor care vor fi executate in perioada urmatoare, printre care consolidarea terenului din zona Eroilor, consolidare si punere in siguranta a canalului colector.

Antreprenorul a facut, in 15 decembrie, expertizarea cladirilor din zona Eroilor afectate de suprarea soselei, urmand ca, dupa stabilizarea tasarilor, determinata de consolidarea terenului, sa se faca o noua expertiza care sa stabileasca daca este necesara consolidarea acestora. "In cazul in care se va concluziona necesitatea consolidarii, se va proiecta, verifica si viza de catre un expert tehnic atestat MLPAT, dupa care se va trece la executia lucrarilor", potrivit Meterorex.

In 12 decembrie, dupa surparea soselei, au fost evacuati 14 adulti si trei copii din imobilele afectate. Antreprenorul a asigurat cazarea, patru dintre cei evacuati fiind cazati la un hotel. Ceilalti locatari evacuati au refuzat cazarea la hotel si au mers la cunoscuti, a precizat sursa citata.

Metrorex a mai aratat ca, in prezent, situatia este stabila si nu au mai fost inregistrate tasari.

Problemele pe bulevardul Eroilor si pe bulevardul Eroilor Sanitari din Bucuresti au aparut pe 12 decembrie, cand terenul s-a surpat din cauza lucrarilor facute pentru extinderea magistralei de metrou, existand riscul de prabusire a soselei. Incidentul a fost semnalat de firma care face lucrari de modernizare si extindere la metrou, iar circulatia in zona - unde se afla mai multe vile - a fost inchisa, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Prefectul Capitalei: Luni se va întruni Comitetul pentru Situaţii...
Prefectul Capitalei: Luni se...

Primaria Capitalei a anuntat, pe 13 decembrie, ca restrictiile de circulatie in zona Eroilor vor fi mentinute pentru cel putin 30 de zile si ca 14 locatari din zona Eroilor si-au parasit locuintele, intrucat exista "risc asupra structurii de rezistenta" a imobilului in care locuiesc.

Potrivit aceleiasi surse, costurile pentru refacerea infrastructurii, inclusiv a celei subterane, in zona Eroilor, unde s-a surpat terenul din cauza lucrarilor la metrou, vor fi decontate de constructor, asocierea Astaldi (Italia) - FCC Construccion (Spania) - Delta ACM (Romania) - AB Construct (Romania).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.