Peste 300 de revolutionari s-au strans, luni, in Piata Universitatii din Bucuresti pentru a depune coroane de flori in memoria celor cazuti in decembrie 1989 si pentru a marca evenimentele de acum 26 de ani, "de la sangerosul decembrie 89".

Evenimentul, organizat de Asociatia "21 Decembrie 1989", a inceput de la primele ore luni dimineata, la Cimitirul Eroii Revolutiei din Capitala, acolo unde sute de persoane au participat la o ceremonie de comemorare a eroilor cazuti in lupta impotriva comunismului.

Sute de revolutionariau participat la momentul solemn de depunere a coroanelor de la Cimitirul Eroii Revolutiei.

Doamna Bancila a venit in fiecare an. Ea isi plange baiatul pe care l-a pierdut la doar 21 de ani si se prezinta ca fiind ”mama lui Serban Bogdan Stan, impuscat la televiziune, in spatele blocului”. ”Moartea a venit de sus din televiziune pentru baiatul meu. Copilul meu a avut «onoarea» sa fie omorat de unul dintre ei, de-ai lor din Armata”, spune femeia.

Pentru nenorocirea care i s-a intamplat acum 26 de ani, ii considera direct vinovati pentru moartea baiatului ei pe cei care au preluat puterea imediat dupa caderea regimului comunist si care spunea ea din sediul Televiziunii Romane chemau tinerii la lupta. Prezent si el la Cimitirul Eroii Revolutiei, in randul revolutionarilor, spre nemultumirea participantilor, Petre Roman i-a dat o explicatie femeii indurerate. "Fortele de represiune au reprimat pentru ca asa era ordinul celui care azi nu mai este. Dar asa era ordinul care a insemnat o crima impotriva poporului roman", a spus Petre Roman, scrie MEDIAFAX.

La 26 ani de la Revolutie, reprezentantii Asociatiei "21 decembrie 1989" condamna inchiderea dosarului si se declara ”mahniti si infranti”. "Cu totii suntem infranti, a fost un eveniment groaznic acum trei luni. Sper ca nu va dura mai mult de sase saptamani pana ce Inalta Curte de Casatie si Justitie va da decizia corecta, iar cei care si-au permis sa inchida dosarul, mai exact Ion Vasilache si prim-procurorul Romaniei Tiberiu Nitu, vor vedea ca avem dreptate", a declarat Teodor Maries, presedintele asociatiei.

La orele pranzului, revolutionarii au depus coroane la Universitate, in prezenta fanfarei militare si a zecilor de trecatori curiosi care s-au oprit sa faca fotografii. Revolutionarii prezenti si-au amintit momentele prin care au trecut in urma cu mai bine de un sfert de veac si au spus cu tristete ca Romania de azi nu este cea pentru care au iesit in strada si pentru care au luptat.

Citeste si:
„Podul Unirii”, primul construit în Maramureș de la Revoluție...
„Podul Unirii”, primul...

"Au venit neocomunistii si au distrus toata industria - atat pe cea grea, cat si pe cea usoara. In prezent nu mai exista locuri de munca pentru cei tineri. Eu nu pentru asta am iesit in strada atunci, nu pentru ca fiii mei, cei trei copii ai mei, sa trebuiasca sa munceasca in Germania, iar cel mic, de 14 ani, sa nu aiba niciun viitor in tara lui. Si cei din Colectiv au murit tot din cauza acestor incompetenti", a spus Mihai Berbecaru, secretarul general al Sindicatului Revolutionarilor 1989.

Dupa mai bine de trei ore in care au participat la evenimentele de comemorare, ziua s-a incheiat pentru revolutionari la sediul asociatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.