Fostul director al Politiei Locale Ploiesti Cristinel Toader a fost trimis in judecata pentru santaj, folosirea de informatii nedestinate publicitatii, operatiuni comerciale incompatibile cu functia, abuz in serviciu si evaziune fiscala, prejudiciul adus institutiei depasind 700.000 lei

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a fostului director al Politiei Locale Ploiesti Cristinel Toader, fost sef al Comisariatului pentru protectia Consumatorilor Prahova si al Garzii de Mediu Prahova, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat dat publicitatii, luni, de catre reprezentantii DNA, Cristinel Toader, in prezent aflat in arest la domiciliu, a fost inculpat pentru patru infractiuni de santaj, trei infractiuni de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, precum si pentru efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata (12 acte materiale), evaziune fiscala in forma continuata si doua infractiuni de abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit, in forma continuata.

In acelasi dosar, au fost trimise in judecata si doua firme controlate de Toader, respectiv S.C. Zedeka Advertising SRL Ploiesti si S.C. Esrom Advertising SRL Ploiesti, acestea fiind acuzate de evaziune fiscala in forma continuata.

Conform rechizitoriului DNA Ploiesti, in perioada martie 2013 - septembrie 2014, Cristinel Toader, in calitate de director general al Politiei Locale Ploiesti, "a viciat concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante in cadrul acestei institutii, in sensul ca i-a constrans pe membrii comisiilor de examinare sa-i puna la dispozitie subiectele pe care le-a furnizat mai multor candidati, in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 200 si 1.000 euro".

Astfel, pentru un concurs organizat in ianuarie 2014 pentru ocuparea functiei de sef serviciu, Toader a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, de la care a pretins si a primit suma de 1.000 euro in schimbul furnizarii subiectelor pentru proba scrisa a concursului.

Citeste si:
Shakira este acuzată de evaziune fiscală. Cântăreața ar putea...
Shakira este acuzată de...

Pentru a obtine subiectele, Toader l-a amenintat cu pierderea postului, pe un membru in comisia de examinare, cel care a si conceput subiectele si care, in urma amenintarilor, le-a pus la dispozitia acestuia.

Dupa ocuparea functiei de catre persoana respectiva, in luna martie 2014, Toader a amenintat-o pe aceasta cu desfiintarea functiei, daca nu ii pune la dispozitie variantele de subiecte de examen si raspunsurile corecte ale acestora pentru un alt concurs organizat la politia locala pentru ocuparea unui post. Totodata, Toader a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, de la care a pretins si a primit 200 euro, in schimbul furnizarii subiectelor pentru proba scrisa a concursului, se arata in comunicatul dat publicitatii de DNA.

In urma cercetarilor, in acest dosar procurorii anticoruptie au stabilit, de asemenea, ca pentru un alt concurs de angajare la Politia Locala Ploiesti, organizat in luna martie 2013, directorul Cristinel Toader a obligat un subaltern sa conceapa, sa redacteze si sa-i furnizeze subiectele de examen, pe care le-a pus la dispozitia unui candidat inainte de proba scrisa, pentru ca acesta sa fie declarat admis, fara insa a pretinde sume de bani in schimb, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Dupa ocuparea functiei respective, noul ocupant al postului a fost numit presedinte al comisiei de examinare pentru un alt concurs de sef birou. Dupa numirea in aceasta functie, Cristinel Toader l-a determinat pe presedintele comisiei de examinare, amenintandu-l cu desfiintarea locului de munca, sa introduca in plicurile cu subiecte pentru concurs niste variante de subiecte care, contrar procedurii, nu fusesera concepute de el, ca presedinte al comisiei de examinare, ci fusesera impuse de directorul general al institutiei, in vederea favorizarii unui anumit candidat care, in urma concursului desfasurat, a fost desemnat castigator.

Procurorii DNA Ploiesti il acuza, de asemenea, pe fostul sef al Politiei Locale Ploiesti ca, in perioada 2012 - 2014, a coordonat, prin interpusi, intreaga activitate a S.C. Esrom Advertising SRL Ploiesti, in care a detinut anterior calitatea de asociat si administrator si S.C. Zedeka Advertising SRL Ploiesti (la care mama sa a avut calitatea de asociat, desfasurand in numele acestora activitati producatoare de venituri pentru sine sau pentru altul, constand in inchirierea de panouri publicitare.

Citeste si:
Vremea caldă și investițiile în surse alternative au înfrânt...
Vremea caldă și investițiile...

"Activitatile sunt incompatibile cu functia respectiva, deoarece, potrivit Legii nr. 155/2010 a Politiei Locale, politistului local ii este interzis sa efectueze direct sau prin persoane interpuse activitati de comert ori sa participe la administrarea sau conducerea unor operatori economici” precizeaza DNA.

Totodata, in perioada 2013 - 2015, Cristinel Toader, in calitate de director general al Politiei Locale Ploiesti si ordonator tertiar de credite, a avizat plata consumurilor de carburant pentru un autoturism aflat in dotarea institutiei care nu a fost utilizat in interesul acesteia si a dispus plata drepturilor salariale catre doi angajati, desi acestia nu si-au desfasurat efectiv activitatea in cadrul si in interesul Politiei Locale, conform fisei postului, prejudiciind bugetul acesteia cu suma totala de 14.040, 25 lei.

Citeste si:
Educatoare din Pitești, reținută după ce a lovit mai mulți copii la...
Educatoare din Pitești,...

"De mentionat este faptul ca unul dintre cei doi angajati, pontat si remunerat necuvenit, a desfasurat in realitate activitati comerciale private, in interesul personal al inculpatului, iar celalalt si-a desfasurat activitatea in interesul Primariei Ploiesti” mentioneaza comunicatul dat publicitatii de DNA.

Procurorii il mai acuza pe Toader ca intre anii 2012 si 2014 a achizitionat pentru Politia Locala Ploiesti de la mai multi agenti economici bunuri, lucrari si servicii "exclusiv prin cumparare directa, in afara mediului concurential, cu divizarea achizitiilor publice si folosirea unei metode de calcul care a condus la subevaluarea valorii achizitiei, fara a o estima fundamentat, respectiv fara a asigura utilizarea eficienta a fondurilor publice”, dar si ca, incalcand prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, a participat la doua programe de pregatire profesionala destinate consilierilor juridici ai institutiei.

Prin cele doua fapte de abuz in serviciu (achizitii si participare nelegala la programe de pregatire), bugetul institutiei a fost prejudiciat cu suma totala de 708.097,99 lei, au stabilit anchetatorii.

Procurorii anticoruptie sustin, de asemenea, ca in perioada 2010-2014 S.C. Esrom Advertising SRL Ploiesti si S.C. Zedeka Advertising SRL Ploiesti, controlate de catre Cristinel Toader, au trecut in contabilitate cheltuieli nereale, constand in 564 de facturi avand ca obiect prestarea de servicii fictive emise de mai multe firme, sustragandu-se astfel de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul statului, in valoare totala de 839.939 lei, reprezentand impozit pe profit si TVA aferenta.

In cauza, Politia Locala Ploiesti si Ministerul Finantelor Publice s-au constituit parti civile cu sumele de 722.138,24 lei, respectiv 963.224 lei.
In acest dosar procurorii au pus sechestrul asupra mai multor bunuri imobile ce apartin lui Toader si asupra conturilor S.C. Esrom Advertising SRL Ploiesti si S.C. Zedeka Advertising SRL Ploiesti.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Prahova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.