Statele Unite si Romania vor anunta vineri finalizarea bazei antiracheta de la Deveselu, care va fi operationala in 2016, pentru a oferi protectie in fata unor potentiale atacuri din partea Iranului, au declarat trei oficiali americani din cadrul administratiei si din aparare, relateaza Reuters.

[Update]

Ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, a declarat, vineri, capabilitatea tehnica a scutului antiracheta de la baza Deveselu, subliniind componenta defensiva a acestuia si precizand ca este un moment important pentru Romania, pentru parteneriatul strategic cu SUA si pentru NATO.

Lazar Comanescu a declarat, in cadrul unui eveniment special organizat de MAE pentru a marca capabilitatea tehnica a facilitatii antiracheta de la baza Deveselu, ca finalizarea scutului a presupus un efort institutional complex.

Din perspectiva Romaniei, participarea la sistemul antiracheta reprezinta un angajament strategic, sustinut de intreaga clasa politica si de opinia publica, a spus Comanescu, subliniind ca este un moment de maxima importanta pentru Romania, SUA si NATO.

Ministrul Afacerilor Externe a adaugat ca scutul de la Deveselul este o dovada de consolidare a parteneriatului strategic Romania-SUA, "parteneriat pe care il vrem extins si in alte domenii, mai ales cel economic".

Comanescu a reafirmat "caracterul exclusiv defensiv al scutului antiracheta", precizand ca acesta nu este indreptat impotriva Federatiei Ruse si va fi utilizat doar in scopuri defensive, in fata amenintarilor din afara continentului.

Mnistrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, gazduieste vineri, la sediul MAE, ceremonia de declarare a capabilitatii tehnice a facilitatii antiracheta Aegis Ashore din cadrul Bazei militare de la Deveselu. La eveniment participa ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm; directorul Agentiei, pentru Apararea Antiracheta a SUA, viceamiralul James D. Syring; asistentul Secretarului General al NATO, Patrick Auroy.



Ambasada SUA in Romania si Ministerul roman al Afacerilor Externe vor anunta "capabilitatea tehnica" a bazei, care include un radar puternic, interceptori de rachete si echipament de comunicatii, au precizat sursele citate. "Acest lucru inseamna ca toate componentele majore ale sistemului de aparare antiracheta, inclusiv rachetele, se afla acolo si au fost predate comandantilor militari", a declarat unul dintre oficiali.

Comandantii militari vor declara baza Aegis Ashore operationala la inceputul lui 2016, dupa ce va fi integrata in sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice al NATO, a precizat oficialul.
Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Locotenent-comandorul Tim Hawkins, un purtator de cuvant al Fortelor Navale americane, a refuzat sa comenteze cu privire la anuntul asteptat, dar a precizat ca baza este "un pas important in eforturile de protectie in fata amenintarii tot mai mari reprezentate de proliferarea rachetelor balistice cu raza de actiune tot mai lunga si din ce in ce mai letale si mai sofisticate".

Anuntul de vineri intervine dupa ani de planuri si eforturi din partea Agentiei pentru Apararea Antiracheta (MDA) a SUA, al carei director, viceamiralul James D. Syring, se va afla la Bucuresti pentru acest eveniment.

Syring le-a spus congresmenilor americani in martie ca MDA este in grafic cu lucrarile de constructii militare, instalarea, integrarea si testarea sistemului la baza din Romania, pentru a anunta "capabilitatea tehnica" in 2015, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Ministrul de Externe: Nu văd nicio problemă ca Federația Rusă sau...
Ministrul de Externe: Nu văd...

Anuntul coincide de asemenea cu efortul oficialilor americani de a gasi un raspuns adecvat la testul efectuat de Iran pe 10 octombrie cu o racheta balistica, care a incalcat rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU.

Testul a sporit ingrijorarile congresmenilor americani cu privire la acordul nuclear international prin care Iranul a acceptat sa renunte la programul sau nuclear in schimbul reducerii sanctiunilor economice occidentale.

Riki Ellison, fondatorul organizatiei nonprofit Missile Defense Advocacy Alliance, a declarat ca testul de succes al sistemului Aegis Ashore, efectuat saptamana trecuta in largul coastelor din Hawaii, a deschis calea evenimentului de vineri.

"Acest sistem este acum pregatit sa apere sudul Europei de orice amenintare specifica din partea Iranului, daca va decide sa continue incalcarea tratatului", a afirmat Ellison.

Citeste si:
Zelenski spune că aproape 40.000 de ruși au murit în război
Zelenski spune că aproape...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.