Instanta suprema judeca, vineri, cererea DNA de arestare preventiva a printului Paul, a lui Remus Truica, Dan Andronic, Marius Marcovici si Claudiu Mateescu, in dosarul retrocedarii ilegale de terenuri din Ilfov, cu un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro, urmand sa dea o decizie definitiva.

[Update]

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a amanat pentru luni luarea unei decizii privind cererea DNA de arestare preventiva a printului Paul, a lui Remus Truica, Dan Andronic, Marius Marcovici, Robert Rosu si Claudiu Mateescu, in dosarul retrocedarii ilegale de terenuri din Ilfov.

ICCJ a luat in discutie vineri contestatiile formulate de procurori dupa ce judecatorul de drepturi si libertati de la Curtea de Apel Brasov a respins solicitarea DNA de arestare preventiva a persoanelor acuzate in dosarul retrocedarilor ilegale si va da luni o decizie definitiva.



Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) ia in discutie contestatiile formulate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Brasov dupa ce judecatorul de drepturi si libertati de la Curtea de Apel Brasov a respins solicitarea DNA de arestare preventiva a persoanelor acuzate in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri si a dispus alte masuri preventive.

Astfel, judecatorul de drepturi si libertati a decis ca printul Paul, Remus Truica si avocatul Robert Rosu sa fie plasati in arest la domiciliu, iar Dan Andronic, Claudiu Mateescu si Marius Marcovici, fost consilier al lui Calin Popescu Tariceanu, sa fie cercetati sub controlul judiciar.

Deciziile au fost contestate si de inculpatii din dosar, care cer masuri preventive mai blande.

Printul Paul a venit la ICCJ impreuna cu printesa Lia, el declarand la intrare ca are incredere in justitia romana. De asemenea, la ICCJ sunt prezenti si ceilalti inculpati din dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri, care vor da declaratii in fata instantei. La finalul sedintei de judecata, ICCJ va decide definitiv ce masuri preventive vor avea inculpatii din acest dosar.

Printul Paul este acuzat de cumparare de influenta, spalarea banilor si complicitate la abuz in serviciu, Remus Truica, de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta, spalare a banilor, complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, Dan Andronic, de constituirea unui grup infractional organizat, in forma aderarii, si complicitate la trafic de influenta, avocatul Robert Rosu, de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta, complicitate la spalarea banilor si complicitate la abuz in serviciu, Marius Marcovici, de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalarea banilor, iar Claudiu Mateescu, de constituirea unui grup infractional organizat, in forma aderarii, si complicitate la trafic de influenta.

Citeste si:
Prințul Paul al României a fost prins și arestat în Franța
Prințul Paul al României,...

Potrivit procurorilor DNA Brasov, incepand din anul 2006, printul Paul i-a promis lui Remus Truica si asociatilor lui din grupul infractional, intre care Robert Rosu, Marius Marcovici, Lucian Mateescu si Dan Andronic, o cota parte importanta, intre 50% si 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica si, ulterior, le-a si dat acestora bunurile, pe masura obtinerii lor, in schimbul interventiei membrilor grupului pe langa functionari publici cu atributii in reconstituirea sau retrocedarea dreptului de proprietate din Bucuresti si din alte judete sau pe langa judecatori.

Printul Paul, Remus Truica si ceilalti membri ai grupului "au ascuns natura ilicita a intelegerii, prin incheierea in 1 noiembrie 2006 a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate in proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietatii, intre printul Paul si SC Reciplia SRL, reprezentata de Remus Truica", conform DNA.

Citeste si:
Dosarul Ferma Baneasa: Remus Truica - 4 ani de inchisoare cu...
Dosarul Ferma Baneasa: Remus...

"In concret, acest contract redactat de Robert Rosu prevede ca Paul Philipe al Romaniei, in calitate de cedent, transmite/cesioneaza fara nicio rezerva, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente si viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate si identificate in contract (intre care si Ferma Baneasa cu un teren in suprafata de 28,63 hectare). Reciplia SRL se obliga sa plateasca in anumite conditii o suma de bani si sa asigure sprijin si asistenta in legatura cu bunurile aflate in proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Paul Philipe al Romaniei a semnat alte inscrisuri/contracte prin care s-a urmarit ascunderea provenientei ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vanzare-cumparare, intelegeri («intelegerea» din 13 aprilie 2011 si actul aditional la aceasta)", a precizat DNA.

Citeste si:
Dan Andronic urmează să presteze muncă în folosul comunității
Dan Andronic, condamnat...

Conform sursei citate, in cursul anului 2008, ca urmare a unei notificari facute de printul Paul, avand ca obiect Ferma regala Baneasa, transmisa spre solutionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Plantelor Bucuresti, printul, urmarind obtinerea de foloase necuvenite, impreuna cu Robert Rosu si Remus Truica, l-a ajutat pe directorul institutului sa ii determine pe membrii Consiliului de Administratie sa aprobe solicitarea depusa cu incalcarea dispozitiilor legale.

"Aceasta, in conditiile in care Paul Philippe al Romaniei cunostea ca documentatia este incompleta si nu sunt indeplinite conditiile legii pentru retrocedarea terenului. Acesta a si participat la discutiile din sedinta Consiliului de Administratie al institutului si a exercitat presiuni asupra membrilor acestuia (prin invocarea descendentei sale, dar si a unor pretentii de daune in cazul respingerii cererii). Drept urmare, prin decizia nr. 30 din 26 septembrie 2008, Consiliul de Administratie al Institutului a dispus, cu incalcarea dispozitiilor art. 8 din Legea nr.10/2001, restituirea in natura a Fermei regale Baneasa, iar in aceeasi zi a fost incheiat si protocolul de predare-preluare al terenului, cu toate ca acesta nu fusese identificat", a mai aratat DNA.

Citeste si:
ÎCCJ restituie la Parchetul Militar dosarul Revoluției
ÎCCJ restituie la Parchetul...

Anchetatorii sustin ca decizia de restituire este abuziva, "cererea nefiind insotita de documente justificative din care sa rezulte calitatea de mostenitor indreptatit sau incidenta Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii, cauzandu-se prejudicierea statului roman cu suma de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei)".

In 2013, printul Paul a dat in judecata Ministerul Transporturilor, Ministerul Sanatatii si alte institutii, cerand restituirea a 57.370 mp din fosta Ferma regala Baneasa si plata unor despagubiri pentru 25.642,96 metri patrati din aceeasi proprietate, scrie MEDIAFAX.

In 6 decembrie 2013, Tribunalul Bucuresti i-a admis cererea si a obligat Institutul de Cercetare- Dezvoltare pentru Protectia Plantelor sa emita dispozitia de acordare de masuri reparatorii pentru suprafata de 25.642,96 mp din imobil, in conditiile Legii 165/2013.

Printul Paul a mai cerut instantei obligarea Regiei Autonome Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA si Ministerului Transporturilor la restituirea in natura a suprafetei de 28.780 mp si obligarea Ministerului Sanatatii si Institutului National de Cercetare- Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino" la restituirea in natura a 28.590 de metri patrati din imobilul de 268.764 mp, cunoscut ca Ferma regala Baneasa.

De asemenea, printul Paul a solicitat, in situatia in care restituirea terenurilor in natura nu este posibila, obligarea paratilor la acordarea unor imobile de aceeasi valoare in compensare sau acordarea de masuri reparatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.